Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Husker du at lufte ud?

Lige for tiden bruger mange af os meget tid indenfor for at mindske smittespredningen af corona-virus. Det kan være, at du ønsker at benytte tiden til at få forårsrengjort og skabt et sundt indeklima i dit hjem. Med opmærksomheden rettet mod nogle enkle råd, er der meget, du selv kan gøre.

Udluftning er meget vigtigt for at skabe et godt indeklima.

Udluftning er meget vigtigt for at skabe et godt indeklima.  Foto: Colourbox

Et godt indeklima er essentielt for vores velbefindende. Vores handlinger og vaner har stor indflydelse på klimaet indendørs. Glemmer vi fx at lufte ud eller gøre ordentligt rent, kan det have betydning for vores sundhed og følsomme luftveje. Følg vores råd til at skabe et sundt indeklima:

Luft ud i 5-10 minutter med gennemtræk 3 gange dagligt

Luft også ud efter fugtgivende aktiviteter som for eksempel madlavning, bad eller gulvvask. Har I været kreative med lim og maling? Eller har I haft travlt med bagning af boller og kager? Så husk også udluftningen. Tjek at udluftningskanaler er rene og velfungerende. Har du pollenallergi, bør du i pollensæsonen undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der oftest er flest pollen i luften.

Gør grundigt rent en gang om ugen

Rengøring mindsker mængden af støv, som kan indeholde virus, bakterier, svampe, husstøvmider, pollen og kemiske stoffer. Hold hjemmet rengøringsvenligt – glatte overflader er nemmere at rengøre end tæpper og tekstil. Sørg for, at det er nemt at komme ind under sofaen og ud i krogene med klud og støvsuger.

Det er forskelligt, hvor hurtigt der bliver støvet i forskellige hjem. Derfor er det svært at opstille faste regler for, hvor ofte du skal gøre rent. For de fleste er en grundig ugentlig tur med støvsuger, klud eller gulvmoppe og spand fint.

Det er som regel ingen fordel at gøre rent oftere end en gang om ugen. Du hvirvler nemlig partikler op, når du gør rent, og rengøringsmidlerne kan afgasse med kemikalier, hvilket kan genere følsomme luftveje.

I særlige tilfælde kan hyppigere rengøring være en god idé, fx hvis I bor mange mennesker på lidt plads. Omvendt kan du i mange tilfælde nøjes med at gøre rent, fx en gang hver anden uge, hvis du bor alene på meget plads.

Varm alle rum op til minimum 20 grader

Hold temperaturen på omkring 20 grader i alle rum (bortset fra ved udluftning). På den måde undgår man, at bløde møbler og senge bliver fugtige og klamme og inviterer husstøvmider og skimmelsvampe til fest. Hvis du gerne vil sove i et køligt soveværelse, kan du varme soveværelset op om dagen og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng.

Hold en passende luftfugtighed i boligen

Med en relativ luftfugtighed mellem 35-60 %, har de fleste det godt. For høj luftfugtighed kan medføre skimmelsvampevækst – og husstøvmider elsker fugt! Undgå derfor at tørre vasketøjet indenfor, og brug tørreloftet, altanen eller carporten.

Grønt er godt

Planter (især med mange blade) renser luften, tilfører den ilt og optager allergifremkaldende stoffer som fx formaldehyd. Og så er de pæne at se på. Vælg fx en flamingoblomst, fingerfilodendron eller efeu, der både er gode som ”luftrensere” og er allergivenlige. Læs mere om allergivenlige planter her

Rådgivningen har udvidede åbningstider på grund af corona-situationen

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning holder sig fuldt opdaterede på corona-situationen og sidder klar til at besvare spørgsmål relaterede til allergi, høfeber, eksem og astma. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig. Brug selvbetjeningsportalen: Selvbetjening for medlemmer

Nyhed: 19.03.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning