Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Allergifri påske

 
 

d. 24.03.2015 Æg, der spises, pustes og trilles. Påskebordet, der dækkes med forårets grene. For allergikeren kan påskedagene blive spoleret af allergi over for æg, mælk og pollen.
 

Allergi over for æg og mælk
Æg – både hønseæg og dem af mælkechokolade – kan give voldsomme symptomer for et barn med fødevareallergi. Nældefeber, opkastning, rindende øjne eller astma-træk er nogle af de symptomer, børn med allergi over for æg og mælk får.  

Gode råd til at undgå allergi over for æg og mælk i påsken:

 • Selv den mindste mængde æg eller mælk kan udløse allergi. Et barn med allergi over for æg bør derfor ikke være med til at puste æg til påskepynten. Til gengæld kan de fleste allergibørn godt være med til at dekorere og 'trille' hønseæg sammen med de andre børn – så længe de ikke risikerer at få æg i munden. Enkelte vil dog kunne få eksem, hvis de får æg på huden.
   
 • Lav chokoladeægget selv. Der findes, så vidt vi ved, ingen chokoladepåskeæg uden mælk på det danske marked. Derfor må du selv i gang med at smelte mælkefri chokolade og hælde i chokoladeforme, hvis du vil tilfredsstille små påskeentusiasters ønske om et påskeæg næsten som kammeraternes. Det kan være en hyggelig del af påskeforberedelserne.
   
 • Erstat ægget. Æg kan i mange retter erstattes af æg-erstatninger, fx pulverprodukter eller såkaldt hørfrø-slim, som du laver ved at koge hørfrø i vand, og mælk kan udskiftes med bl.a. sojamælk, havremælk og rismælk.
  I Astma-Allergi Danmarks omfattende opskriftsdatabase er der mange gode opskrifter uden mælk og æg, du kan bruge som inspiration til påskefrokosten.

Allergi over for påskepynten
Pilegrenene på påskebordet kan for birkepollenallergikeren give kraftige symptomer – man begynder at nyse, næsen løber, og øjnene er røde og klør. Også selvom I sidder inden døre, og at det endnu er alt for tidligt på året til, at birkesæsonen er i gang.

Pilegrenene kan forårsage allergien, fordi pil blomstrer i påsken – og derved bliver grenene fyldt med bløde gæslinger. Gæslingerne er pilens hanblomst og fyldt med tusindvis af pollen. Ca. hver femte af alle med allergi over for birk får også pollenallergi af pilens gæslinger. Det skyldes, at de proteiner i birk og pil, der forårsager allergien, ligner hinanden. Udendørs er pollen fra pil ikke et stort problem, men indendørs kan mængden af pollen fra grenene blive høj, fordi luftskiftet er begrænset. Så selvom pilgrene pynter fint på påskebordet, kan glæden godt blive ødelagt, hvis man har allergi over for birkepollen.

Forslag til pollensikker påskepynt:

 • Vælg blomster, som sjældent irriterer. Det kan være roser uden duft, stedmor, violer eller brændende kærlighed, hvis du vil have blomster på bordet. Vil du hellere pynte med grene, kan du vælge grene fra kirsebær-kornel, lærk, røn eller dværgmispel.
   
 • Skyl grenene og undgå svampesporer. Skyl grene, du vil have ind, grundigt og lad dem tørre helt et par dage, inden du sætter dem ind i stuen – så kan du undgå en del svampesporer.

Find flere brugbare råd til en allergifri påske her:


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning