Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

6. klasse vinder i madallergi

Med en opskrift på allergivenlige pandekager vinder 6.A fra Bramsnæsvigskolen Astma-Allergi Danmarks madallergikonkurrence og en præmie på 3.000 kroner.

Vinderklassen madallergikonkurrence

6.A fra Bramsnæsvigskolen i Kirke Hyllinge vinder madallergikonkurrencen. Foto: Nicoline Djurhuus

Allergivenlige pizzasnegle, cordon bleu og makronkage. Det var blot nogle af opskrifterne, som var med i kapløbet om at vinde 3.000 kroner i Astma-Allergi Danmarks landsdækkende madallergikonkurrencen for folkeskoleklasser.

Vinderen blev en opskrift på blåbær/hindbær pandekager udviklet af 6.A fra Bramsnæsvigskolen i Kirke Hyllinge.

 

Med konkurrencen har eleverne fået mulighed for bruge deres viden om madallergi til at udvikle nye opskrifter til folk, der eksempelvis ikke tåler hvede, mælk eller æg.

Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Madallergi på skoleskemaet

Astma-Allergi Danmark har udviklet undervisningsmateriale om fødevareallergi, som kan bruges i faget Madkundskab. Det var netop timerne i madkundskab, som 6.A fra Bramsnæsvigskolen brugte på at udvikle allergivenlige alternativer til middagsbordet. Klassens madkundskabslærer, Nicoline Djurhuus, fortæller:

 

Eleverne tog udgangspunkt i, hvad de selv ville savne, hvis de fik allergi over for en fødevarer. Og så skulle de prøve at udvikle en opskrift ud fra en almindelig opskrift men med allergivenlige erstatninger

Nicoline Djurhuus, madkundskabslærer. 

Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark er også imponeret over 6.As vinderopskrift:

 

Klassens opskrift viser, at det er muligt at lære om madallergi på en kreativ måde, som samtidig kræver at man holder tungen lige i munden. Det er godt gået.

Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Alle opskrifter blev lagt til afstemning på Astma-Allergi Danmarks Facebookside. Vinderen blev den opskrift, som fik flest ’likes’. 6.A fra Bramsnæsvigskolen regner med at bruge pengepræmien på 3.000 kroner på en tur til Tivoli.

FAKTA: Madallergi

  • Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver allergiske reaktioner. Fx mælk, æg, jordnødder eller frugter og grøntsager.
  • I appen Madallergi kan du finde inspiration til allergivenlige opskrifter. Appen er gratis.

Opskrift på blåbær/hindbær pandekager

Allergivenlige blåbær/hindbær pandekager

Opskriften er uden mælk, æg og hvede.

Ingredienser:

  • 5 spsk. sukker
  • 2 - 3 spsk. kikærtevand
  • 1 dl. blandede hindbær og blåbær
  • 3 dl. rismel
  • ½ tsk. salt
  • 5 dl. mandelmælk
  • Kokos olie til stegningen

Fremgangsmåde:

Bland rismel, salt, sukker mandelmælk og kikærtevand til en tykflydende dej. Tilsæt evt. lidt ekstra mælk efter smag og behag.

Varm en stegepande op og kom lidt kokosolie på.

Hæld lidt dej på panden og drej panden rundt, så dejen fordeles ud i et tyndt lag på hele panden. Eller i en pandekage form.

Bag pandekagerne sprøde og gyldne på begge sider.

Servér med flormelis eller syltetøj.

Læs mere:

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 

 


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning