Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

475.000 lider af husstøvmideallergi

Antallet af husstøvmideallergikere er stort, og i dag giver hver 10. dansker udtryk for at have allergi over for  de små ottebenede dyr, der trives godt i soveværelset og ikke lader sig se med det blotte øje. Det er et af resultaterne fra en ny undersøgelse, som Astma-Allergi Danmark står bag, hvor 11 procent af voksne danskere, ifølge dem selv, har diagnosen husstøvmideallergi.

– De nye tal efterlader ingen tvivl om, at der er behov for at styrke indsatsen på området, så de mange danskere, der lider af husstøvmideallergi, kan blive hurtigt udredt og komme i den bedst mulige behandling, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Det er første gang i godt 17 år, at der kommer nye tal på antallet af husstøvmideallergikere. Det blev senest undersøgt i 1998, hvor det viste sig, at 7,1 procent af danskere i alderen 15 – 41 år havde husstøvmideallergi. Omfanget blev dengang undersøgt ved priktest hos personer med allergisymptomer.

En dyr allergi

Selvom allergi over for husstøvmider sjældent er en livstruende sygdom, er der alligevel god grund til at tage overfølsomheden over for de usynlige sengekammerater alvorligt. Allergien anslås at koste op til 290.000 årlige sygedage og 1,6 millioner ineffektive arbejdsdage om året.

Samtidig oplever hver fjerde person i undersøgelsen en væsentligt forringet livskvalitet på grund af deres allergi, blandt andet fordi de er nødt til at melde fra til sociale aktiviteter.

Astma-Allergi Danmark finder disse resultater meget foruroligende. Undersøgelsen viser nemlig også, at mange husstøvmideallergikere oplever, at sygdommen bliver overset af behandlere, og hver sjette husstøvmideallergiker føler sig ikke velbehandlet.

- Med undersøgelsen kan vi se, at der ligger et stort potentiale i at forbedre behandlingen. Som allergiker skal man ikke finde sig i, at man har forkølelseslignende symptomer hele tiden, men gå til lægen og insistere på at få en allergitest og efterfølgende få den rigtige medicinske behandling, siger Anne Holm Hansen.

Fakta om undersøgelsen

6.844 personer i alderen 18 - 70 år har deltaget i undersøgelsen ”Husstøvmideallergi – undersøgelse af gener, behandling og livskvalitet.” Undersøgelsen er bestilt af Astma-Allergi Danmark og udført af Webpol med støtte fra ALK.


Har du husstøvmideallergi?

Undrer du dig over, at du året rundt er forkølet? Så har du måske allergi over for husstøvmider. Husstøvmideallergi rammer bredt i hele befolkningen fra en ung alder.

Test dig selv, og find ud af, om du bør gå til lægen:

  • Året rundt oplever du forkølelseslignende symptomer som tilstoppet eller løbende næse, nys samt røde og hævede øjne.
  • Du får det især dårligt om natten eller om morgenen og vågner ofte op snottet.
  • Når du låner andres dyner og puder på ferie, får du det ofte dårligere.

Oplever du nogle af ovenstående symptomer, bør du have mistanke om husstøvmideallergi og søge læge for at finde ud af, om du er allergisk.

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning