Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

”Vi følte os magtesløse”

Børneeksem kan være svært at håndtere for både barn og forældre. Det gik op for Vibeke Jensen, da hendes søn, William, fik plamager på kroppen og svaret på en diagnose udeblev. Heldigvis var der en løsning.

Privatfoto

Oktober 2015. Vibekes Jensens søn, William, var blot seks uger gammel, da det viste sig for første gang: Eksemet.

I hans ansigt, på benene og ryggen var tørre plamager begyndt at skyde frem, og de så ikke ud til at gå væk igen. Tværtimod.

- Vores første tanke var, at det var tør hud, så vi brugte bodylotion. Men det hjalp overhovedet ikke. Det kløede meget. Også når han sov. Den ene nat troede vi, at han havde fået næseblod. Men han havde kradset sig i søvne, og det piblede frem med blod fra kinderne. Det var ikke så sjovt, fortæller Vibeke Jensen.

Sammen med sin mand satte de jagten ind fra deres hjem i Glyngøre: Williams hudmysterium skulle løses. De var hos lægen flere gange, men svaret udeblev.

- Det var hårdt for William. Han havde meget svært ved at sove. Samtidig havde vi det jo også rigtigt skidt med, at han led så meget. Og vi blev mere og mere frustreret over ikke at kunne hjælpe ham trods de mange lægebesøg, siger hun.

Tid hos hudlægen

En dag i februar 2016 går Vibeke Jensen atter på nettet. Hun klikker et par gange, og ved et tilfælde ser hun et billede af et barn med eksem på kinderne. Fuldstændig identisk med deres egen William.

Med ét går det op for hende, at der er tale om børneeksem, og familien får tid hos en hudlæge.

- Det kunne lige så godt have været William, jeg så på det billede. Og da faldt brikkerne på plads. Vi kom til hudlæge, videre til Børneafdelingen på Viborg Sygehus og endte hos en hudspecialist i Aarhus, hvor William fik hormoncreme.

Det var i november 2016, og siden er det kun gået fremad, siger hun og kommer hendes egne og andres bekymringer i forkøbet:

- Vi tænkte først, at hormoncreme var lidt krads til sådan en lille størrelse. Men efter at lægen instruerede os i, hvordan og hvor meget creme, vi skulle bruge, er det gået helt fint.

Hormoncreme er nødvendigt

I Astma-Allergi Danmarks Rådgivning er Vibeke Jensens historie genkendelig.

Det kræver ofte den rette ekspertise at kunne spotte børneeksem og give den rette behandling. Ifølge Rådgivningschef, Betina Hjorth, er anbefalingen derfor klar:

- Forældre tror tit, at udslæt har en årsag, som man kan ændre. Men det har det som regel ikke. Børneeksem er en hudsygdom, og det skal behandles som en sådan. Ofte kræver det en henvisning til en hudlæge og behandling med hormoncreme, siger Betina Hjorth. Hun forstår godt Vibeke Jensens bekymring:

- Ordet hormon har fået en negativ klang, men der er ikke tale om noget hormonforstyrrende, når vi taler hormoncremer til behandling af børneeksem. Og med den rette anvisning om, hvordan det bruges, ser vi, som i Williams tilfælde, rigtigt gode resultater, siger Betina Hjorth.

Det lysner

Tilbage i Glyngøre går det fremad. Williams eksem bliver passet og plejet, men Vibeke Jensen har dog ikke sluppet bekymringerne helt:

- Det fylder. Man skal være over det hele tiden, ellers bryder det ud igen, og man må starte forfra med behandlingen. Men det lysner nu, og vi kan hjælpe William med at få det bedre. Det er det vigtigste, slutter hun.

 

William under behandling med hormoncreme:

Privatfoto

Fakta

Børneeksem rammer hvert år 20 procent af alle småbørn i Danmark. Eksemet skal behandles forebyggende med fed fugtighedscreme og ved udbrud med eksempelvis hormoncreme.

Læs mere 

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning