Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

SkinZone: Børn og unge over hele landet lærer om hudallergi

Eleverne lærte bl.a. at gennemskue deklarationerne på deres produkter, da Astma-Allergi Danmark besøgte ottende klasse på Nymarkskolen i Svendborg i anledning af projektet SkinZone. Projektet handler om at udbrede viden om hudallergi blandt børn og unge i skolealderen.

Med SkinZone lærer unge bl.a. at gennemskue deklarationer på deres egne produkter.

Med informationsindsatsen SkinZone lærer unge bl.a. at gennemskue deklarationerne på egne produkter. 

Hele 16,5 procent af børn og unge under 18 år har hudallergi, viser nye undersøgelser.

Med oplysningsprojektet SkinZone arbejder Astma-Allergi Danmark for at forhindre, at endnu flere bliver ramt af den ærgerlige hudallergi.

Projektet rummer en indsats på skoler rundt om i Danmark, hvor Astma-Allergi Danmarks rådgiver Rikke Thygesen holder oplæg om hudens opbygning og udvikling af hudallergi, og hvor eleverne selv arbejder med at gennemskue deklarationer på deres egne produkter. Samtidig lærer de at være kritiske over for de anprisninger, som producenter skriver på produkterne. Alt sammen for at skabe fokus på de gode valg, så børn og unge kan passe på deres hud.

Ny viden

Med det nye undervisningstilbud, som er lidt anderledes end det, de plejer at have, var eleverne i ottende klasse på Nymarksskolen i Svendborg da også topmotiverede for at høre om, hvordan de kan passe på deres hud. For når man er teenager og ramt af en hud, der måske driller lidt i forvejen, kan man sagtens relatere til rødt udslæt og eksem – de klassiske symptomer på hudallergi. 

– Jeg synes undervisningen har gjort mig mere bevidst om de produkter, jeg køber, fortalte Alma fra 8.c. 

Til spørgsmålet om, hvorvidt hun måske vil vælge anderledes fremover, kommer svaret straks: 

– Ja, hvis jeg ved, at et produkt ikke er godt for min hud, så vil jeg ikke vælge det.

Mange elever var desuden overraskede over, hvor mange ting i hverdagen, der kan give hudallergi, og som Gustav fra 8.c sagde: 

– Jeg har fundet ud af, at den shampoo jeg bruger, ikke er fyldt med allergifremkaldende stoffer, men jeg vidste ikke at gummikemikalier i gummisko eller konserveringsmidler i sæbe kunne give allergi. Det er jeg overrasket over.

Fokus på indholdsstoffer

Selvom Fortnite og YouTube måske har en større plads i børn og unges bevidsthed, så er der god grund til arbejde for sagen med at udbrede viden om hudallergi. Eleverne på Nymarkskolen bruger, ligesom andre danske børn og unge i Danmark, plejeprodukter i både ansigtet, håret og på kroppen. Med det forbrug følger risikoen for at udvikle hudallergi. Til forskel fra uren teenagehud, som de fleste vokser fra, så er hudallergi for livet, og med allergien kommer desværre også begrænsninger i hverdagen, og når det kommer til at vælge en fremtidig karriere. 

Hvis man undgår produkter med særligt allergifremkaldende ingredienser, kan man reducere sin egen risiko for at udvikle hudallergi. Derfor er der i undervisningen særligt fokus på at lære eleverne om indholdsstoffer. Det sker, ved at de undersøger produkter, som de kender og selv har med hjemmefra. Den vinkel blev hilst velkommen: 

– Det er en anden interessant måde at have naturfag på, som er meget nærværende, fortalte Andreas fra 8.d.

Hold øje med Skinzone

Flere skoler vil få besøg af Astma-Allergi Danmark, og sideløbende med undervisningsindsatsen vil Astma-Allergi Danmark løbende dele indhold om hud, allergi og produkter med sloganet "Huden kan drille nok i forvejen. Pas godt på den" på de sociale medier.

Med indsatsen ønsker Astma-Allergi Danmark at møde børn og unge i øjenhøjde på de platforme, hvor de i forvejen befinder sig. Så husk endelig at fortælle dine børn, børnebørn, niecer, nevøer eller venners børn, at de skal holde øje med Instagram-kontoen skinzonedk og Facebook-siden SkinZone – Astma-Allergi Danmark. Vi ses online! 

Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsens Pulje for sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning