Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Nu SKAL allergi på dagsordenen!

Nu har politikerne godt hjulpet af medierne endelige fået øjnene op for, hvor skidt det står til på astma- og allergiområdet. De lover en styrket indsats, og det løfte vil vi holde dem op på!

Astma og allergi er sygdomme, der stort set har været helt oversete i den politiske prioritering, siden specialet i allergologi blev nedlagt i 2004. I de sidste ti år har kun tre læger fået speciallæge-uddannelsen, mens antallet af danskere med allergi samtidig er eksploderet, så mere end hver femte dansker er ramt.

Det har konsekvenser. Både for den enkelte, der døjer med dårlig livskvalitet og for samfundet, der taber penge på medicin og sygefravær.
I Astma-Allergi Danmark har vi i årevis råbt for døve øre om udviklingen på astma- og allergiområdet. Allerede da specialet blev nedlagt skrev vi et bekymret brev til den daværende sundhedsminister, og vi fik et brev tilbage om, at der absolut ikke var grund til bekymring. Astme og allergi skulle opprioriteres.
 
Det er slet ikke sket. Tværtimod.
 
Men nu er situationen så dårlig, at selv politikerne ikke kan ignorer dem. De er nødt til at forholde sig til, hvad den enige folketingsbeslutning om at nedlægge allergi-specialet har medført. Hvad ti år uden nogen nævneværdig indsats på den mest voksende sygdom overhovedet har medført.
 
Politikere hele vejen rundt i folketinget har i medierne netop udtalt, at de vil tage sagen op.
 
Det er på tide, siger vi hos Astma-Allergi Danmark.
 
Vi har nu skrevet til sundhedsministeren og anmodet om et møde, for vi nu SKAL astma og allergi på dagsordenen. Og sygdommene skal forblive på dagsordenen, indtil der er en plan for, hvordan de kan håndteres i stedet for ignoreres.
 
Vi giver mere end gerne vores bud på løsninger. Og vi holder politikerne op på deres løfte om bedre tider for astma- og allergibehandlingen.
 
For mere end en million danskere har allerede allergi. Og regner man astmaen med er tallet over 1,5 millioner syge. Den udvikling kræver, at man prioritere mere end tre uddannede speciallæger på ti år.
 
Thorkil Kjær, direktør i Astma-Allergi Danmark

Webindholdsvisning Webindholdsvisning