Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Pollensæsonen er startet

Kløende øjne, nys og dryppende næse. Der er pollen i luften. Astma-Allergi Danmark bringer årets første pollental og står klar med både app og rådgivning til høfeberramte danskere.

Astma-Allergi Danmarks pollenfælde i København har registreret pollental på  60 for el og 9 for hassel. Ifølge biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark, Karen Rasmussen, skyldes pollensæsonens start de tidligt blomstrende forårstræer:

- Vi startede pollentællingen i januar, men det er først nu, at tallene er stabile, og vi har registreret stigende mængder el- og hasselpollen i luften. På trods af lidt frost og kulde har vinteren været mild i år, så netop elletræer og hasselbuske har længe stået på spring til at blomstre. Det gør de nu, og vi kan derfor skyde pollensæsonen i gang, siger Karen Rasmussen.

Hvor slemt bliver det?

Med pollensæsonens start kan tusindvis af pollenallergikere risikere irriterede øjne, kløende og løbende næser, med mindre de får den rette behandling. Men hvor slem pollensæsonen bliver, er endnu for tidligt at spå om:

- Hvor slemt, det bliver i år, afhænger af, hvordan vejret bliver i forårs- og sommermånederne. Får vi flere perioder med vinterkulde, vil det sætte en dæmper på pollentallene, men omvendt kan dage med sol og vind hurtigt få træerne til at sprede mange pollen, siger Karen Rasmussen.

Sådan holder du dig opdateret

Har du pollenallergi, har Astma-Allergi Danmarks en række services, som klæder dig godt på til den nye sæson. Du kan:

Dagens Pollental-app hentes i iTunes og i Google Play. Ellers find flere pollenservices her

 


Sundhedsminister: Der skal rettes op på allergiområdet

Ifølge Sundhedsstyrelsen har det danske sundhedsvæsen ikke haft tilstrækkeligt fokus på allergiområdet. Og det skal der rettes op på, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby.


Foto: Flemming Leitorp

Sundhedsstyrelsens servicetjek af allergiområdet er nu afsluttet med en række anbefalinger, der skal sætte mere fokus på allergi. Servicetjekket blev iværksat i foråret 2016 efter blandt andet Astma-Allergi Danmark gentagne gange har udtrykt bekymring for, at Danmark i fremtiden kommer til at mangle allergilæger, mens antallet af allergikere stiger.
 

Allergipatienter skal hjælpes

Ifølge Sundhedsstyrelsen har det danske sundhedsvæsen ikke haft tilstrækkeligt fokus på allergiområdet. Og det skal der rettes op på, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 
- Allergipatienter skal selvfølgelig have den hjælp i sundhedsvæsenet, som de har brug for. Hvad enten det er hos egen læge, hvor langt hovedparten af patienterne bliver udredt og behandlet, eller i specialiserede tilbud på sygehuset, siger Ellen Trane Nørby.

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at regionerne styrker allergiområdet ved sikre mere tværfagligt samarbejde og ved at prioritere efteruddannelsen af læger og andet sundhedspersonale på allergiområdet.

- Jeg forventer, at regioner og andre relevante aktører på området følger op på Sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger Ellen Trane Nørby.
 

Brug for en fælles indsats

Astma-Allergi Danmark er positive over for anbefalingerne og sundhedsministerens tilkendegivelse af, at der skal mere fokus på allergiområdet. Men det er ikke nok med ord. Handling er afgørende, da der er et stort efterslæb i sundhedsvæsenet, fordi allergiområdet i årevis har været nedprioriteret.

Af servicetjekket fremgår det også, at patienterne efterspørger en nem og hurtigere adgang til kompetent udredning, behandling og rådgivning.
- Der er brug for en fælles indsats mellem Sundhedsstyrelsen, regionerne og patienterne, så anbefalingerne kan blive realiseret til gavn for de mange danskere med allergi, der ikke får den nødvendige hjælp i dag. Vi har et håb om, at det nu bliver fulgt op af regionerne, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
 

 


100.000 kr. savner ejere

Astma-Allergi Danmark uddeler igen i år donationer til ældre med behov. Er du en af dem?

Igen i år uddeler Astma-Allergi Danmark en pulje på 100.000 kr. til medlemmer med behov for en lille økonomisk vitaminindsprøjtning. I alt uddeles 20 portioner af 5.000 kr.

Hvem kan søge?
Du kan søge, hvis du er enlig, ældre, har astma og er medlem af Astma-Allergi Danmark.

Hvordan søger jeg?
Du skriver en kort begrundelse, hvor du forklarer, hvordan 5000 kr. kunne gøre godt for netop dig. Derudover skal du indsende din årsopgørelse.

Hvornår er sidste frist for ansøgningen?
Vi skal have ansøgningen senest den 18. april 2017. 

Hvornår får man besked?
Når vi har gennemgået de indkomne ansøgninger, får man besked senest d. 31. maj 2017. Modtagerne får direkte besked. Har du intet hørt efter denne dato, er du desværre ikke blevet udvalgt i denne omgang.

Hvor skal jeg sende min ansøgning til?
Du sender din ansøgning til info@astma-allergi.dk – men husk det kræver et medlemskab. 

Pssst…
Del også gerne hvis du kender en, hvor 5000 kr. vil lune lidt på en kold vinterdag. Er vedkommende ikke allerede er medlem hos os, kan man jo overveje et medlemskab. Det koster kun 225 kr. om året.


”Vi følte os magtesløse”

Børneeksem kan være svært at håndtere for både barn og forældre. Det gik op for Vibeke Jensen, da hendes søn, William, fik plamager på kroppen og svaret på en diagnose udeblev. Heldigvis var der en løsning.

Privatfoto

Oktober 2015. Vibekes Jensens søn, William, var blot seks uger gammel, da det viste sig for første gang: Eksemet.

I hans ansigt, på benene og ryggen var tørre plamager begyndt at skyde frem, og de så ikke ud til at gå væk igen. Tværtimod.

- Vores første tanke var, at det var tør hud, så vi brugte bodylotion. Men det hjalp overhovedet ikke. Det kløede meget. Også når han sov. Den ene nat troede vi, at han havde fået næseblod. Men han havde kradset sig i søvne, og det piblede frem med blod fra kinderne. Det var ikke så sjovt, fortæller Vibeke Jensen.

Sammen med sin mand satte de jagten ind fra deres hjem i Glyngøre: Williams hudmysterium skulle løses. De var hos lægen flere gange, men svaret udeblev.

- Det var hårdt for William. Han havde meget svært ved at sove. Samtidig havde vi det jo også rigtigt skidt med, at han led så meget. Og vi blev mere og mere frustreret over ikke at kunne hjælpe ham trods de mange lægebesøg, siger hun.

Tid hos hudlægen

En dag i februar 2016 går Vibeke Jensen atter på nettet. Hun klikker et par gange, og ved et tilfælde ser hun et billede af et barn med eksem på kinderne. Fuldstændig identisk med deres egen William.

Med ét går det op for hende, at der er tale om børneeksem, og familien får tid hos en hudlæge.

- Det kunne lige så godt have været William, jeg så på det billede. Og da faldt brikkerne på plads. Vi kom til hudlæge, videre til Børneafdelingen på Viborg Sygehus og endte hos en hudspecialist i Aarhus, hvor William fik hormoncreme.

Det var i november 2016, og siden er det kun gået fremad, siger hun og kommer hendes egne og andres bekymringer i forkøbet:

- Vi tænkte først, at hormoncreme var lidt krads til sådan en lille størrelse. Men efter at lægen instruerede os i, hvordan og hvor meget creme, vi skulle bruge, er det gået helt fint.

Hormoncreme er nødvendigt

I Astma-Allergi Danmarks Rådgivning er Vibeke Jensens historie genkendelig.

Det kræver ofte den rette ekspertise at kunne spotte børneeksem og give den rette behandling. Ifølge Rådgivningschef, Betina Hjorth, er anbefalingen derfor klar:

- Forældre tror tit, at udslæt har en årsag, som man kan ændre. Men det har det som regel ikke. Børneeksem er en hudsygdom, og det skal behandles som en sådan. Ofte kræver det en henvisning til en hudlæge og behandling med hormoncreme, siger Betina Hjorth. Hun forstår godt Vibeke Jensens bekymring:

- Ordet hormon har fået en negativ klang, men der er ikke tale om noget hormonforstyrrende, når vi taler hormoncremer til behandling af børneeksem. Og med den rette anvisning om, hvordan det bruges, ser vi, som i Williams tilfælde, rigtigt gode resultater, siger Betina Hjorth.

Det lysner

Tilbage i Glyngøre går det fremad. Williams eksem bliver passet og plejet, men Vibeke Jensen har dog ikke sluppet bekymringerne helt:

- Det fylder. Man skal være over det hele tiden, ellers bryder det ud igen, og man må starte forfra med behandlingen. Men det lysner nu, og vi kan hjælpe William med at få det bedre. Det er det vigtigste, slutter hun.

 

William under behandling med hormoncreme:

Privatfoto

Fakta

Børneeksem rammer hvert år 20 procent af alle småbørn i Danmark. Eksemet skal behandles forebyggende med fed fugtighedscreme og ved udbrud med eksempelvis hormoncreme.

Læs mere 

 


Kom med til Astma-Allergi Danmarks landsmøde 2017

Har du lyst til at få indflydelse på, hvordan vi i Astma-Allergi Danmark planlægger vores arbejde for, at alle berørt af allergi, høfeber, astma og eksem får en bedre hverdag?

Så sæt kryds i kalenderen lørdag den 20. maj 2017, hvor foreningen holder sit årlige landsmøde. I år finder det sted i København. Her kan du også møde foreningens bestyrelse.

Alle kan deltage

Alle kan deltage, lytte til spændende foredrag af en bjergbestiger med astma. Vi vil også præsentere Dagens pollental og en pollenfælde samt rådgivning. I løbet af dagen kan du udveksle erfaringer med andre, der har allergi, høfeber, astma og eksem, fx over en dejlig frokost, som vi tilbyder.

Vil du deltage i selve generalforsamlingen, skal du være medlem og betale kontingent.

Har du forslag, som du ønsker behandlet på landsmødet, skal disse være Astma-Allergi Danmark i hænde senest 22. april 2017. Det samme gælder for opstilling af kandidater til bestyrelsen.

Læs mere om regler for generalforsamling i foreningens vedtægter på www.astma-allergi.dk.

Program

kl. 11.00-12.00

Foredrag: ”Livet er ikke en sport for tilskuere!”
Bjergbestiger og astmatiker Morgens Kjæmpe Jensen fortæller om, hvordan man skal undgå at lade sin sygdom dominere og i stedet holde fokus på alt det, man kan – også med astma og allergi!

kl. 12.00-13.00

Frokost

kl. 13.00- senest 16.00

Landsmødets generalforsamling
Under generalforsamlingen vil der være en kaffepause.
Afslutning v/ Astma-Allergi Danmarks formand Jesper Mortensen.

Husk tilmelding

Tilmelding er nødvendig, og sidste frist er lørdag den 25. marts 2017.
Skriv til info@astma-allergi.dk eller ring på 43 43 59 11.
Medlemmer får dækket rejseudgifter af Astma-Allergi Danmark.

Hvor og hvornår

Lørdag den 20. maj 2017 fra kl. 11.00
Adresse: DGI-byen, Tietgensgade 65, 1704 København V

Vi glæder os til at se dig!

 

 


Pollensæsonen lader vente på sig

Det milde vejr kan betyde tidligere start på pollensæsonen. Men Astma-Allergi Danmarks pollentællere venter stadig.

Foto: Karen Rasmussen

Astma-Allergi Danmark er i fuld gang med forberedelserne til den kommende pollensæson - som endnu ikke er skudt i gang.

Pollenkorn fra el og hassel blev ellers registreret lige omkring årsskiftet. Men større mængder af pollen er endnu ikke registreret.

- Vi venter stadig. Fælden i København har kørt siden starten af januar, og pollentællerne følger nøje med i pollenudviklingen, siger Karen Rasmussen, Biolog og leder af pollentællingerne og fortsætter:

- Så når sæsonen for alvor går i gang, er vi klar til at sætte ind med de daglige meldinger om Dagens Pollental, siger Karen Rasmussen, Biolog og leder af pollentællingerne.

Hvornår starter pollensæsonen så?

Det korte svar er, at det afhænger af vejret. Men det milde vejr kan, ifølge Karen Rasmussen, betyde, at pollensæson kommer tidligere i år:

- Normalt starter en typisk sæson midt i februar, men sæsonstarten for de tidlige forårstræer, som el og hassel, kan variere med op til to måneder. Så fortsætter det milde vintervejr, risikerer vi at stå over for en tidlig sæsonstart, .

Fakta:

I pollensæsonen melder Astma-Allergi Danmark dagligt Dagens Pollental ud på astma-allergi.dk, Twitter og app samt i pollenmails.

Indtil da kan polleninteresserede følge med via Astma-Allergi Danmarks ugentlige pollentællinger her.


Forsker: "Undgå e-cigaretter hvis du har astma"

Dampe fra e-cigaretter udgør ifølge overlæge og ekspert i rygning, Charlotta Pisinger, et helbredsproblem for mennesker med astma. Men også dem med allergi kan være i farezonen, viser ny forskning om konsekvenserne ved brug af e-cigaretter.

Foto: Colourbox

Den synes måske harmløs. Og så går den på strøm. Den lille e-cigaret har for alvor fået tag i danskerne, og der dampes på livet løs. Men den nyeste forskning viser, at det er med helbredet på spil, hver gang der trykkes på batteriet, og dampen suges ned i lungerne. 

Dem med astma bør derfor også være ekstra varsomme med damperiet, lyder det ifølge overlæge og ekspert i rygning fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Charlotta Pisinger.

- Den nyeste forskning viser, at de varme dampe fra e-cigaretter har en høj koncentration af meget skadelige ultrafine nanopartikler, der går direkte ned i lungerne. Desuden findes der i dampen stærkt vævsirriterende, giftige og kræftfremkaldende stoffer, siger hun og tilføjer:

- Så har man astma, er de mange fine partikler ikke gode for ens helbred.

"Det bør man undgå"

Charlotta Pisinger henviser til forsøg på dyr, som har udviklet astma og KOL ud fra dampene. Og på forsøg med mennesker er der konstateret akut sammentrækning af luftvejene ved brug af e-cigaretter, ”så det bør man undgå”, siger Charlotta Pisinger.

Samtidig minder hun om den passive rygning:

-Det er heller ikke godt at stå ved siden af en, der damper eller være i et rum fyldt med dampe fra e-cigaretter. Koncentrationen af de små skadelige partikler i luften kan svare til at stå i en røgfyldt bar. 

Rammer også folk med allergi

Ikke kun dem med astma, men også folk med allergi, bør være påpasselige med damperiet. På baggrund af en WHO-rapport, som Charlotta Pisinger har udarbejdet ud fra 175 internationale undersøgelser, har især koncentrationen af nikkel vist sig at være høj. Og det kan give problemer:

- Selve hylsteret af e-cigaretter indeholder ofte nikkel, og vi har set svært udslæt med kontaktallergi overfor nikkel. Desuden har det vist sig, at koncentrationen af nikkel kan være op til 100 gange højere i nogle e-cigaret-dampe end i røg fra almindelige cigaretter. Så dem med allergi er altså også ret udsatte, siger Charlotta Pisinger.

Behov for mere forskning

Ifølge Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed findes der over 500 e-cigaretmærker med tusinder af smagsstoffer. Samtidig er brugen af e-cigaretter stærkt stigende. Charlotta Pisinger opfordrer derfor til mere forskning i brugen af e-cigaretter og de skadevirkninger, det giver:

- Væsken, smagsstofferne, batteriet og hylsteret fra e-cigaretter udgør nogle helt andre problematikker end cigaretter, eksempelvis også indenfor astma og allergi. Det er et helt andet produkt end den traditionelle cigaret. Så der er et stykke vej igen, afslutter Charlotta Pisinger.

Læs rapporten her.


”Jeg troede, at jeg gjorde det allerbedste”

Når ens barn har børneeksem, kan det være svært at være forælder og leve med usikkerheden om at gøre det rigtige. Og hvad gør man så for at hjælpe sit barn?


Usikkerhed fylder hos forældre til børn med eksem. Sammen med Apotekerforeningen sætter Astma-Allergi Danmark derfor fokus på den svære situation, der kan opstå, når ens barn er ramt af en hudlidelse.

I en ny kortfilm beskriver mor til Simon og Sara, Tina Baggesen, den usikkerhed, der kan opstå i forsøget på at give den rette støtte, når ens børn har eksem:

- Der gik faktisk mange år, før jeg fandt ud af, at Sara skulle hjælpes. Og jeg troede, at jeg gjorde det allerbedste for hende ved ikke at give hende creme på. Men det har så vist sig at være helt forkert, siger Tina Baggesen og fortsætter:

- Og i de perioder hvor Simon har haft rigtigt svært eksem, har jeg nogen gange følt, at jeg ikke rigtigt har kunnet hjælpe ham. Til sidst tog jeg på eksemskole, og det var super dejligt. Man mødte en masse andre, som var lidt i samme situation. Så rent personligt har jeg også været igennem en udvikling.

Et velkendt fænomen

Hos Astma-Allergi Danmark forstår man den usikkerhed, forældre kan befinde sig i, når børnene lider af eksem. Ofte handler det om manglende viden og frygten for at gøre noget forkert.

Ifølge Rådgivningschef, Betina Hjorth, ringer forældre derfor jævnligt til Rådgivningen og har brug for at vende deres frustration.

- Det er meget forskelligt, hvordan forældre til børn med eksem, tackler det. Mange vil gerne finde årsager og forbinder børneeksem med fødevarer, og sætter derfor barnet på diæt, siger hun hun og uddyber:

- Men oftest skyldes børneeksemet en genmutation i huden hos barnet, som resulterer i eksem. Eksemet kan heldigvis forebygges med fugtighedscreme og behandles med hormoncreme, siger Betina Hjorth og henviser til Astma-Allergi Danmarks meget populære tilbud om eksemskole.

Ta' på eksemskole

- Som Tina siger i filmen, er det en rigtig god idé at hive en aften ud og tage på eksemskole. Vi kører igen i år vores gratis eksemskole, hvor man kan få både viden, gode råd og prøver til at tage med hjem. Så det vil jeg da klart anbefale, siger Betina Hjorth.

I Danmark rammes 20 procent af alle børn med børneeksem, og halvdelen får det i det første leveår. Mange vokser dog fra det inden teenageårene.

Gratis rådgivning

Har du spørgsmål til børneeksem, kan du altid ringe gerne til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på 43 43 42 99. Åbningstider: Alle hverdage kl. 9-12 og onsdag kl. 16-18. 


Deltag i gratis børneeksemskole

Har dit barn børneeksem – eller har du selv eksem? Og vidste du, at du kan behandle eksemhud forebyggende? Lær hvordan på Astma-Allergi Danmarks gratis eksemskoler, som afholdes i hele landet.

Foto: Colourbox

Smøreteknik, myter om hormoncremer og kløe ved sengetid eller under idræt. Alle er de blandt de emner, der vejledes i, når Astma-Allergi Danmark ruller eksemskoler med særligt fokus på børneeksem ud i hele landet.

- Arrangementet er en virkelig god mulighed for at blive opdateret med den allernyeste viden og få en masse gode råd om børneeksem, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark. 

Og fortsætter:

- Mange med børneeksem - også kaldet atopisk eksem - befinder sig i en ond spiral med kløe og voldsomme udbrud. Derfor vil vi på eksemskolerne have særligt fokus på, hvordan du slår automatpiloten fra og kommer kløen i forkøbet.

Hvem kan få glæde af eksemskolen?

Astma-Allergi Danmarks populære eksemskoler er for alle, der vil vide mere om børneeksem - unge, voksne og forældre til børn med børneeksem.

Forskere, fagpersonale og rådgivere fortæller om den nyeste viden inden for området og kommer med praktiske råd og vejledning til hverdagens udfordringer med eksem.

Desuden kan man få prøver af forskellige hudplejeprodukter og konkrete smøretips til, hvordan man hjælper sit barn, der lider under kløen.

- Vores erfaring er, at det er den evindelige kløe i hverdagen med børneeksem, der fylder rigtigt meget hos de berørte, så det får selvfølgelig særligt fokus, siger rådgivningschef Betina Hjorth.

Og tilføjer:

- Men vi kommer desuden ind på emner som arvelighed, miljø, hudpleje, allergiøkonomi og svarer selvfølgelig også på spørgsmål.

Pladserne uddeles efter først-til-mølle princippet. Tilmelding nødvendig.

Ta’ med på gratis eksemskole

Alle dage fra kl. 18.30-21.30

 • 09.02.2017          IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V*
 • 27.02.2017          Odin Havnepark, Lumbyvej 17F, 5000 Odense C
 • 02.03.2017          Best Western Torvehallerne, Fiskergade 2-8, 7100 Vejle
 • 09.03.2017          Best Western Golf Hotel Viborg, Randersvej 2, 8800 Viborg    
 • 29.03.2017          Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

*Venteliste

Tilmelding

Skriv til rt@astma-allergi.dk eller ring til Astma-Allergi Danmark på telefon 43 43 59 11. Husk at oplyse mailadresse og antal deltagere.


”Vi skal passe på huden”

Fitnessekspert Charlotte Bircow Næss-Schmidt scanner altid varedeklarationen, når hun vælger produkter. Hun vil nemlig vide, hvad hun putter på huden. Men hun har ikke kunne finde noget, som hun med god samvittighed vil bruge i forbindelse med sport. Derfor besluttede hun sig for selv at udvikle hudplejeserien Active by Charlotte, der bærer allergimærket Den Blå Krans.

Man kender bedst Charlotte Bircow Næss-Schmidt som en viljestærk og veltrænet kvinde, der har motiveret danskerne til træning gennem sine mange fitnessvideoer og bøger om sundhed. I dag står den 55-årige fitnessekspert på den anden side af en overvundet kamp mod kræft – en kamp, der har motiveret hende til at leve endnu sundere.

– Jeg har haft brug for at føle mig sund og rask, efter jeg har været igennem brystkræft. Derfor begyndte jeg at dyrke triatlon. Men hver gang jeg satte mig på cyklen, tænkte jeg på, hvilken betydning det har, at jeg smurte mig med den cykelcreme, som jeg er nødt til at bruge for at undgå slidsår mellem lårene, siger hun.

Som privatperson er Charlotte Bircow Næss-Schmidt nemlig en kritisk forbruger, der både tænker på sundhed og miljø, når hun vælger produkter. Derfor følte hun også en uoverensstemmelse mellem det at føre en sund og aktiv livsstil og samtidig bruge plejeprodukter fyldt med problematiske stoffer.

Til daglig forsøger hun derfor at vælge produkter med allergimærket Den Blå Krans. Hun foretrækker også, at produkterne er fremstillet økologisk, selv om hun godt ved, at indholdsstofferne i de økologiske produkter kan indeholde allergener.
 

Udvikler allergivenligt alternativ

Da Charlotte Bircow Næss-Schmidt granskede butikkerne for produkter, som hun kan bruge til sport, blev hun dog hurtigt skuffet. På hendes jagt fandt hun nemlig ikke nogle produkter, der både er uden parfume og farvestoffer og samtidig lever op til de standarder, hun har brug for, når hun kaster sig i bølgerne, sætter sig i sadlen eller trækker i løbeskoene til den daglige træning.

I stedet for fortsat at bruge de sædvanlige sportscremer besluttede Charlotte Bircow Næss-Schmidt sig for selv at lave et alternativ, og i løbet af 10 minutter sad hun med idéen til en række nye produkter til sportselskere.

– Når noget kommer til mig så hurtigt, er jeg ikke i tvivl om, at jeg har fat i noget. De her produkter kan jeg virkelig bruge til noget i min hverdag, og så vil jeg også kunne hjælpe andre, siger Charlotte Bircow Næss-Schmidt.

Et år senere lancerede hun de første produkter i hudplejeserien Active by Charlotte, hvoraf tre ud af de fire produkter i serien er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.
 

Sportscreme med god samvittighed

I dag er cremerne fra den nye hudplejeserie allerede blandt Charlotte Bircow Næss-Schmidts yndlingsprodukter. Med dem kan hun nemlig forhindre rødme og gnavesår mellem lår og balder, hvor huden typisk bliver irriteret under træning. Samtidig slipper hun for at have dårlig samvittighed på de daglige cykelture, fordi hun nu kan smøre sig ind i cremer, der er gode for huden og minimerer risikoen for allergi.

Men der er også en anden og helt særlig grund til, at Charlotte Bircow Næss-Schmidt er glad for, at de nye produkter bærer netop allergimærket Den Blå Krans. Hendes to døtre døjer nemlig begge med allergi, som de har haft, siden de var helt små.

Derfor har Charlotte Bircow Næss-Schmidt altid været optaget af, hvordan hun som mor bedst muligt kan hjælpe dem. Sådan har hun det stadig, selv om begge piger i dag er voksne og for længst er flyttet hjemmefra. For selv om de store syndere for hendes piger har været birk og græs, er hun bevidst om, at der er andre former for allergi, som det er muligt at forebygge.

Deltag i debatten på Facebook

 

Så er det nye AstmaAllergi-blad på gaden – og du skal naturligvis ikke snydes for en lille forsmag. I det nye nummer kan...

Opslået af Astma-Allergi Danmark på 3. januar 2017

Bedre tjek på lungerne

Når dine lunger skal undersøges, skal du typisk igennem en lungefunktionsundersøgelse – også kaldet for en spirometri. Som noget nyt har sygeplejersker over hele landet nu mulighed for at tage et kørekort i undersøgelsen, som skal være med til at sikre patienterne en mere ensartet tilgang af højere kvalitet.


Sygeplejersker kan nu tage et kørekort i at undersøge lungerne med en såkaldt spirometri. Det skal føre til en bedre og mere ensartet undersøgelse, når du puster løs i apparatet, der både måler, hvor hurtig og hvor megen luft du kan puste ud.
 
Kørekortet skal dermed være med til at give området et kvalitetsløft, så du kan være sikker på at møde den samme standard, når lungerne skal tjekkes - uanset om det er på sygehuset, hos en speciallæge eller hos den praktiserende læge.
 

Kurset sikrer patienterne mere præcis diagnose

Det er Dansk Lungemedicinsk Selskab, der står bag kurset, og som dermed skal stå i spidsen for at sikre en mere ensartet standard til undersøgelse af lungerne. Speciallæge Kirsten Sidenius, der sidder med i styregruppen for det nye kørekort i spirometri, fremhæver desuden, at kørekortet er et vigtigt skridt på vejen mod en mere præcis diagnosticering og kontrol hos patienter med lungesymptomer.
 
- En forudsætning for korrekt diagnostik samt god håndtering af patienter med lungesymptomer er, at der er personale, der kan udføre spirometri af høj kvalitet, tolke resultaterne rigtigt og håndtere udstyret korrekt, siger Kirsten Sidenius.
 
Kørekortet kan derfor føre til en bedre astmakontrol – og det er der mange fordele ved. Blandt andet kan det for den enkelte patient både være med til at øge livskvaliteten, mindske sygefravær og give mindre risiko for forværringer.
 
Indtil videre kører kurset ved hjælp af sponsorater. Men da der er et stort behov for, at sundhedspersonale kan blive opkvalificeret i at udføre spirometri undersøgelsen, er det afgørende med en politisk prioritering af området, så der fremadrettet afsættes midler.
 

Deltag i debatten på Facebook

Bedre tjek på lungerne: Vidste du, at sygeplejersker nu kan tage et kørekort i at undersøge lungerne med en såkaldt...

Opslået af Astma-Allergi Danmark på 3. januar 2017

 


Brug for et juletilskud?

Julen er en dejlig, men dyr tid. Derfor er vi glade for, at vi i Astma-Allergi Danmark kan hjælpe med forsinket julehjælp i det nye år. Vi uddeler i alt 20 legater på hver 5.000 kr. til vores ældre og enlige medlemmer, der kan trænge til en håndsrækning.

Foto: Colourbox
Har du, eller en du kender, brug for en hjælpende hånd? Så har du mulighed for at søge om forsinket julehjælp fra Astma-Allergi Danmark. Vi uddeler i alt 100.000 kr. i portioner af 5.000 kr.
 
Tilskuddet gives til enlige og ældre medlemmer af Astma-Allergi Danmark, der trænger til en håndsrækning. Og fortvivl ikke, hvis du ikke allerede er medlem. Du kan nemlig nå det endnu – det koster kun 225 kr. om året. 
 
Kender du en, der har brug for hjælp, har du også mulighed for at give et medlemskab af Astma-Allergi Danmark i julegave. På den måde hjælper du både én, du har kær og støtter astma- og allergisagen.
 

Hvordan søger jeg?

 • Skriv en kort begrundelse, hvor du forklarer, hvorfor det er dig, der har brug for tilskuddet. 
 • Vi skal modtage ansøgningen senest den 1. marts 2017. 
Ansøgning og dokumentation sendes til info@astma-allergi.dk.
 
Det er igen i år Fondation Juchum, der har bevilget pengene, som gør det muligt at give lidt ekstra støtte.
 

Tatoveringsfarver skal under lup

En ny national tatoveringsstrategi skal sætte fokus på skadelige stoffer i blækket. Initiativet er positivt, hvis det fører til mere viden om farverne, så man som forbruger kan vælge en tatovering til eller fra på et oplyst grundlag, mener Astma-Allergi Danmark.

Foto: Colourbox
 
Der findes i dag ingen særlige regler om tatoveringsblæk. Det betyder, at der ikke er nogen kontrol med, hvilke farvestoffer man sprøjter under huden, hvis man lægger sig under tatoveringsnålen. Men det vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lave om på. Han har derfor netop lanceret en ny national tatoveringsstrategi, der skal sikre danske forbrugerne bedre mod skadelige stoffer i tatoveringsfarver.
 
For at det kan ske, skal der indsamles viden om blandt andet allergiske reaktioner ved at trække på Videncenter for Allergi og udvikles analysemetoder, der kan måle de skadelige stoffer i tatoveringsfarver.

Samtidig skal strategien fungere som et input til de kommende nye EU-regler, der skal skabe et fælles sæt af regler for tatoveringsfarver, og som forventes at falde på plads i løbet af de næste tre år.

Hos Astma-Allergi Danmark har man længe efterspurgt mere viden på området, så man som forbruger kan styre uden om stærkt allergifremkaldende stoffer. Derfor ser man også positivt på, at der med initiativet tages hul på undersøge allergifremkaldende stoffer i tatoveringsfarverne.
 

Deltag i debatten på Facebook

I dag er der ingen kontrol med, hvilke farvestoffer man sprøjter under huden, hvis man lægger sig under tatoveringsnå...

Opslået af Astma-Allergi Danmark på 9. januar 2017

Fold lungerne ud med ny flip-flap

Idræt er sundt for alle – også for elever med astma. Derfor har Astma-Allergi Danmark lavet en ny kæmpe flip-flap med nøje udvalgte idrætsøvelser, som tager hensyn til, at astmabørn også kan være med.

Foto: Tine Duch
Op mod hvert 10. skolebarn har astma. Det svarer til, at hver skoleklasse har en til to elever med sygdommen. Som idrætslærer er det derfor vigtigt at vide, hvordan man giver elever med astma mulighed for at deltage på lige fod med deres raske klassekammerater.
 
Astma-Allergi Danmark har derfor udviklet et undervisningsmateriale til landets folkeskoler, som består af en flip-flap, plakat og læringsark. Materialet skal gøre det let at tage hensyn til elever med astma, når der er idræt på skemaet.

- Astma og idræt går godt i spænd, så længe astmaen er velbehandlet. Det er dog vigtigt at lytte til ens krop, når man dyrker idræt, så man undgår at fremprovokere anstrengelsesudløst astma. Det giver flip-flappen nogle konkrete øvelser til, siger rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth.
 

Koordination, kondition og kræfter

Flip-flappen gør det let at få bevægelse og leg ind i undervisningen og træner både elevernes koordination, kondition og kræfter. Og så er flip-flappen sjov og god til at skabe kontakt mellem eleverne, da den motiverer til, at de samarbejder for at få legene til at fungere. Som bonus kan flip-flappen let kombineres med at lære de yngre elever farver, tal og ord.
 
Desuden er der udviklet en række forslag til, hvordan flip-flappen bruges bedst muligt på de forskellige klassetrin. Eleverne kan også selv udvikle øvelserne, så de bliver sværere at gennemføre, eller de kan folde deres egne flip-flapper som en vej til mere bevægelse i skoledagen.
 
Selvom flip-flappen er udviklet til undervisningsbrug, er den også oplagt, når eleverne har brug for en pause eller i frikvarteret. Ligesom den selvfølgelig kan anvendes af alle, der ønsker inspiration til øvelser, der er gode for børn med astma.

Flip-flappen er udarbejdet med støtte fra Undervisningsministeriets udlodningsmidler.


Vil du også prøve flip-flappen?

Bestil flip-flappen ved at ringe på telefon 43 43 59 11 eller ved at skrive til info@astma-allergi.dk.

Deltag i debatten på Facebook

 

Idræt er sundt for alle – også for børn med astma. Derfor har vi lavet en ny kæmpe flip-flap med idrætsøvelser. Alle ø...

Opslået af Astma-Allergi Danmark på 30. november 2016

Flest kvinder oplever udbrud af nældefeberNæsten dobbelt så mange kvinder som mænd oplever udbrud af nældefeber. Det viser en stor undersøgelse, som Astma-Allergi Danmark har gennemført i år. Omkring 820.000 kvinder og 430.000 mænd har her svaret ja til at have oplevet udbrud af nældefeber. De typiske symptomer på nældefeber er kløe, røde hævelser og udslæt på huden.

- Undersøgelsen viser først og fremmest, at nældefeber er mere udbredt end hidtil antaget. Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at flest kvinder oplever udbrud af nældefeber, og mange ved ikke, hvad der udløser deres udbrud, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Årsagen til et udbrud af nældefeber kan være mange. Fx kan allergi, varme, kulde, stress, sol og fysisk aktivitet føre til et udbrud. Forebyggelse og behandling af nældefeber er derfor individuelt.
 

Nældefeber rammer ungt

Halvdelen af de adspurgte danskere med nældefeber oplever deres første anfald, før de fylder 20 år. Og ifølge Astma-Allergi Danmark er der et klart behov for at komme tættere på nældefeber, som udover at ramme i en meget ung alder også forringer livskvaliteten hos især kronikere:

- Som patientforening oplever vi, at især kronikere med nældefeber døjer med gener og en behandling, der ikke virker. Vi skal sammen med sundhedsvæsenet arbejde for at øge behandlingstilfredsheden for den store gruppe, som ikke føler sig hjulpet i dag, siger Anne Holm Hansen.

Det er gener som kløe, dårlig nattesøvn og følelsen af, at ens hud er grim, som ifølge undersøgelsen fylder hos danskerne, når de oplever udbrud af nældefeber.
 

Fakta: Danskerne og nældefeber

Over en million danskere har oplevet et udbrud af nældefeber.
Knap halvdelen, ca. 525.000 danskere, har haft seneste anfald for mindre en fem år siden. For denne gruppe gælder det, at:

Hver fjerde (24%) oplever, at nældefeber forringer deres livskvalitet væsentligt.
Hver femte (18%) ved ikke, hvad der udløser deres nældefeber.
Tre ud af fire (76%) synes det er vigtigt, at kende årsagerne til, hvad der udløser nældefeberen.
Hver sjette (16 %) lider af kronisk nældefeber, hvor udbruddet kan strække sig over måneder og flere år.
Nældefeber bliver udløst af mange forskellige faktorer. For kronikere udløses udbrud især af varme (26%) og stress (22%), mens de akutte udbrud især udløses af pollen(24%) og madvarer (20%).

Kilde:  Undersøgelsen ”Urticaria (nældefeber) - Undersøgelse af gener, behandling og livskvalitet” er gennemført af Astma-Allergi Danmark i september 2016. Undersøgelsen omfatter 5.041 danskere over 18 år. Blandt deltagerne har 1.399 oplevet udbrud af nældefeber.
 

 

 

 


Årets YouTuber deler erfaringer om eksem

Foto: Sophia Andersen
En sommerdag slår den dengang fireårige Rasmus Brohave græs med sin far. Det nyklippede græs hvirvler pollen op i luften – og mere skal der ikke til. Hans eksem i ansigtet bliver rødt og begynder at væske og hæve voldsomt op. På Odense Universitets Hospital finder hans forældre ud af, at det er græspollen, der har provokeret hans immunsystem. Hospitalet beholder ham under opsyn en uge. Selvom Rasmus Brohaves forældre er klar over, at han har kraftig eksem og er multiallergiker, har de nemlig aldrig vidst, at det kan gå så galt.

For Rasmus Brohave er det både græs, birk, kurvblomster, katte, hunde og heste, der kan få øjnene til at klø og næsen til at løbe. Mandler, æbler, pærer, gulerødder, ferskner og blommer må han også holde sig fra. Derfor er han nødt til at indrette sig efter sin allergi og eksem, men han nægter at opfatte forbehold og forbud som begrænsninger.

– Siger I, at jeg ikke kan være i naturen? Fedt, så spiller jeg da computer. Hvem vil ikke gerne det som 10-årig? siger den nu
18-årige Rasmus Brohave med et bredt smil.

Og heldigvis giver de mange timer indendørs en sidegevinst. I dag er han nemlig et mindre computergeni, der selv optager og redigerer sine videoer.
 

Folk skal vide, de ikke er alene

I juli 2011 opretter Rasmus Brohave sin egen YouTube-kanal, hvorfra han frit kan dele sine videoklip. Et år senere uploader han sin første video på den populære webportal. Videoerne består af en god blanding af indhold fra hans eget liv. Antallet af visninger stiger, og han får hurtigt et trofast publikum, der fortsat vokser. Det har i dag gjort det muligt for ham at være Youtuber på fuldtid.

I takt med populariteten går det op for Rasmus Brohave, at han ud over at underholde kan bruge nogle af sine videoer til at inspirere og hjælpe andre til at få det bedre. Derfor beslutter han sig for at dele en video, hvor han fortæller om det at have svær eksem som barn. Videoen bliver hurtigt en af hans mest sete videoer, og kommentarfeltet eksploderer.

– Mange roser mig for at fortælle om en så svær episode i mit liv, fordi de også selv slås med forskellige ting. Flere har fx delt
deres egne historier om, hvordan de har haft det og har været glade for at vide, at de ikke er alene – og det har sådan set været målet med videoen, siger Rasmus Brohave.

Det gør især indtryk på ham, når han får at vide, at han er med til at gøre en forskel for andre, der nu ikke længere er flove over deres eksem. For han mindes selv, hvor irriterende det var at rende rundt med en stor håndcreme i lommen og sove med bomuldshandsker på hos kammeraterne, så han i søvnen ikke kradsede hul på sårene i sit ansigt og på armene.

Han husker også tydeligt, hvordan han gemte sig i et skab og græd hele morgenen, da hans klasselærer skulle forklare de andre børn i klassen, hvorfor hans hænder var brune og røde. Dengang var han nemlig flov over sit eksem, der den ene dag kunne være væk for så et par dage senere at være tilbage som sår i hele ansigtet.

– Det har altid været et kæmpe tabu for mig, som jeg aldrig har villet snakke med folk om. Jeg skammede mig på en eller anden måde over det og tænkte, at de andre ville synes, jeg var ulækker, siger Rasmus Brohave.

Man skal turde åbne op

For Rasmus Brohave er der ingen tvivl om, at det at fortælle andre om ens udfordringer hjælper. Hans egen oplevelse med at fortælle om sin allergi og eksem har nemlig været så god, at han til enhver tid vil opfordre andre til at sige tingene, som de er, og turde tro på, at det bliver bedre.

– Når man fortæller andre, hvordan man har det, løber man selvfølgelig altid en risiko for, at der falder et par dumme kommentarer. Heldigvis opvejes det af, at de fleste får lettere ved at forstå, hvad det er, man døjer med, siger Rasmus Brohave.

Han kan derfor også sagtens se sig selv lave flere videoklip om allergi og eksem i fremtiden. I dag har Rasmus Brohave dog så godt styr på allergien, at han ikke føler, den fylder i hverdagen. Så det bliver kun, hvis han kommer på noget fra sin barndom, som han har lyst til at dele. Samtidig har han næsten aldrig mere eksemudbrud, og når han har, er det langt mindre end tidligere. Så selv om Rasmus Brohave stadig går til tjek på Odense Universitetshospital tre gange om året, synes han i dag, at han lever fint med sygdommene.


Politikere: Mere fokus på allergi

Både politikere og ansatte blev undersøgt for astma og allergi, da Astma-Allergi Danmark i samarbejde med Allergiklinikken fra Gentofte Hospital besøgte Christiansborg den 9. november 2016.

Med besøget gjorde Astma-Allergi Danmark politikerne opmærksomme på de store udfordringer, der er på astma- og allergiområdet som fx manglen på allergilæger og behovet for en national allergiplan. Fra politisk hold er der stor enighed om, at der skal gøres mere allergiområdet, så allergikere kan få den udredning og behandling, som de har krav på.
 

Det hænger ikke sammen

- Det hænger jo simpelthen ikke sammen, at der bliver flere og flere allergikere, men færre allergilæger. De, som har allergi, har enormt store gener, og det skal selvfølgelig undersøges og afhjælpes, så vidt man overhovedet kan, siger Pia Kjærsgaard (DF), Folketingets formand, som fik lavet en allergitest.

Også Hans Andersen (V), der selv er medlem af Sundheds- og Ældreudvalget, er optaget af, at allergi kommer på den politiske dagsorden: 
- Allergi skal have mere opmærksomhed. Vi er nødt til at finde ud af, hvad status er og på den baggrund drøfte med partierne, hvad vi kan gøre for at sikre, at vi kan følge med udviklingen.


National allergiplan er oplagt

Der er også opbakning fra flere af politikerne til spørgsmålet om, hvorvidt en national plan på allergiområdet kan være en mulighed for at sikre bedre udredning og behandling.
- Det kan give rigtig god mening. Også fordi det jo ikke er en af de mest omkostningstunge områder i forhold til så meget andet, lyder det fra Merete Dea Larsen (DF).

Partifællen Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) er også enig i, at man på national plan må tage stilling til, hvordan allergiområdet skal håndteres fremadrettet: 
- Det virker ret oplagt. Vi går jo rigtig meget op i, at der skal være et godt tilbud til alle og et godt sundhedsvæsen netop skal være for alle og alle steder i landet, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.


Store forventninger til servicetjek

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, hilser de politiske udmeldingerne velkomne:
- Det er afgørende med en politisk prioritering af allergiområdet, og vi har store forventninger til det kommende servicetjek af allergiområdet, så der både i dag og i fremtiden bliver taget hånd om de over 1,5 millioner danskere, som er berørt af astma og allergi.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) udmeldte i foråret, at Sundhedsstyrelsen inden udgang af 2016 vil give allergiområdet et servicetjek.
 

Det sagde politikerne også...

- Allergiområdet har været nedprioriteret. Det handler om at få allergiområdet formaliseret mere og få det ind under Sundhedsstyrelsen. Det vil kunne gøre, at man bliver mere ansvarsbevidst for at sikre, at der også er allergilæger i fremtiden, sådan så at vi sikre, at alle kan få en behandling uanset hvor i landet, de bor.
Merete Dea Larsen, Dansk Folkeparti

- Allergiområdet er vigtigt, så der må lægges pres på ministeren for at få gjort noget ved området. 
Carolina Magdalene Maier, Alternativet

- Allergi er et område, som vi er nødt til at have styr på. Der er rigtig, rigtig mange danskere, der plages af det, så derfor kan jeg godt blive bekymret, når det ikke er et speciale, som man ikke har fokus på. 
Jens Henrik Thuelsen Dahl, Dansk Folkeparti

- Det hænger jo simpelthen ikke sammen, at der bliver flere og flere allergikere, men færre allergilæger. De, som har allergi, har enormt store gener, og det skal selvfølgelig undersøges og afhjælpes, så vidt man overhovedet kan.
Pia Kjærsgaard, Folketingets Formand, Dansk Folkeparti

- Allergi skal have mere opmærksomhed. Vi er nødt til at finde ud af, hvad status er og på den baggrund, drøfte med partierne, hvad vi kan gøre for at sikre, at vi kan følge med udviklingen. Jeg hilser Sundhedsministerens initiativ til et servicetjek af området meget velkommen.
Hans Andersen, Venstre
 

 


Deltag i astmaskole for voksneDer er cirka 300.000 astmatikere i Danmark. Astma-Allergi Danmarks rådgivning oplever dagligt, at voksne med astma efterspørger mere viden om sygdommen.
Derfor afholder patientforeningen igen astmaskoler for voksne. Der sker i begyndelsen af 2017 i byerne Roskilde, Odense, Vejle og Viborg.
 

Få råd og vejledning om din astma

- Mange astmatikere føler, at deres astma forhindrer dem i at gøre bestemte ting og leve deres liv, som de ønsker. Hvis man har det sådan, er det en god idé at søge råd og vejledning, så man sikrer sig, at ens astma er velbehandlet, forklarer Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Det er speciallægerne i lungemedicin, professor Vibeke Backer og Linda Makowska Rasmussen, som vil stå for undervisningen. De vil blandt andet komme ind på astmasymptomer, behandling af astma samt forebyggelse af astmaanfald.

Samtidig står Astma-Allergi Danmarks rådgivning klar til at svare på dine spørgsmål og give vejledning om astma. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.
 

Astmaskoler 2017

Få viden og rådgivning om din astma i en by tæt på dig:

Roskilde
Mandag den 16. januar 2017 kl. 18-21
Florentz, Algade 13, 4000 Roskilde
 
Odense
Tirsdag den 24. januar 2017 kl. 18-21
Radisson Blu H.C. Andersen Hotel, Claus Bergs Gade 7, 5000 Odense
 
Vejle
Onsdag den 1. februar 2017 kl. 18-21
Best Western Torvehallerne, Fiskergade 2-8, 7100 Vejle
 
Viborg
Onsdag den 1. marts 2017 kl. 18-21
Best Western Golf Hotel Viborg, Randersvej 2, 8800 Viborg
 

Husk tilmelding

Det er gratis at deltage, men husk at tilmelde dig ved at skrive til
che@astma-allergi.dk eller ring til Astma-Allergi Danmark på 43 43 59 11.

Astmaskoler for voksne er gratis takket være et sponsorat fra Teva Respiratory.

 


Vi prikker til politikerne

Det er femte gang, at Astma-Allergi Danmark i samarbejde med Allergiklinikken fra Gentofte Hospital tester politikerne på Christiansborg for astma og allergi.

Over én million danskere risikerer i nær fremtid at stå uden specialister til at behandle dem. For mens antallet af allergikere stiger, bliver der færre allergilæger. Viden på allergiområdet siver på den måde ud af sundhedsvæsnet, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

- Det er nødvendigt, at politikerne forholder sig til, hvordan man vil bremse den negative spiral med faldende vidensniveau og haltende udredning og behandling på allergiområdet. Alle danskere skal som minimum få samme tilbud om udredning og behandling af høj kvalitet, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Det er netop manglen på allergilæger og et tiltrængt kvalitetsløft på allergiområdet, som Astma-Allergi Danmark ønsker at drøfte med politikerne den 9. november, når patientforeningen omdanner Christiansborg til en mindre allergiklinik. Det sker i samarbejde med Allergiklinikken fra Gentofte Hospital.


National allergiplan efterlyses

Allergiområdet har i årevis været politisk nedprioriteret, selvom allergi og andre overfølsomhedssygdomme er et voksende problem både for den enkelte dansker og for samfundet.
 
Ifølge Astma-Allergi Danmark er der derfor en række områder, der er nødvendige at se på for at nedbringe ventelister og højne kvaliteten i behandlingen af allergi. Fx er det afgørende, at en højt specialiseret fagområdeuddannelse prioriteres, og at der kommer en national struktur for udredning og behandling af allergiske sygdomme.

- Det smitter af på hele sundhedsvæsenet, når specialister på et område forsvinder. Til sidst vil der ikke være speciallæger til at klæde allergicentre, praktiserende læger og andre grupper i sundhedsvæsenet på med viden på allergiområdet. Samtidig udvandes den vigtige viden, der allerede er opbygget, forklarer Anne Holm Hansen og understreger, at det er nødvendigt med en national allergiplan, som tager hånd om de over én million allergiramte danskere.


Om eventen


Det er femte gang, Astma-Allergi Danmark i samarbejde med Allergiklinikken fra Gentofte Hospital tester politikerne på Christiansborg for allergi og astma. På dagen kan politikere og administrativt personale få rådgivning, målt deres lungefunktion og blive undersøgt for, om de har allergi.

Formålet med de gentagne besøg er at fastholde et politisk fokus på astma- og allergiområdets udfordringer.

 

Fakta

 • Omkring 1,5 millioner danskere lever med astma, allergi, høfeber og eksem.
 • Luftvejsallergier er fordoblet over de seneste 50 år, men man kender ikke årsagen til denne stigning.
 • Omkostningerne ved astma og allergi er store. Ser man på astma, viser de seneste beregninger, at sygdommen koster 578 millioner kroner årligt i sundhedsudgifter. Astma er tilmed den hyppigste kroniske sygdom blandt børn. Der findes ikke data fra Danmark, men i Sverige regnede man i 2008 ud, at høfeber kostede det svenske samfund, hvad der svarer til 20 mia. danske kr. årligt.
 • I dag bliver speciallæger i allergi ikke erstattet, når de forlader arbejdsmarkedet. Det skyldes, at det lægefaglige speciale i allergi blev nedlagt i 2004. Siden dengang er der ikke blevet uddannet nye speciallæger i allergi.

Millionbeløb til forskning i eksem

Omkring hver 10. voksne dansker har atopisk eksem eller håndeksem. Nu vil et forskningsprojekt på Herlev og Gentofte Hospital undersøge, hvorfor sygdommene opstår, og hvordan de bedst behandles.

Til det har forskningsprojektet modtaget 11,1 millioner kroner i støtte fra LEO Fondet, der skal deles med projektet samarbejdspartner Icahn School of Medicine, New York.
 

Første undersøgelse af sin slags

Det er forskere fra Videncenter for Allergi, Jeanne Duus Johansen, professor og centerleder, og Nina Glasser Heede, cand.scient., som skal forske i de sygdomsmønstre i huden, der karakteriserer forskellige typer af eksem. 

Forskerne skal blandt andet analysere blodprøver og tapeprøver fra huden fra over 100 forsøgspersoner. Tapeprøven er en metode, hvor der tages en prøve fra det øverste lag af huden. Denne metode er langt mindre invasiv end en hudbiopsi. 

- Der er aldrig tidligere gennemført en undersøgelse som denne. Vi har store forventninger til, at den kan give os et gennembrud i, hvordan vi forstår, klassificerer og behandler atopisk eksem og håndeksem. For patienterne vil det betyde bedre muligheder for den rette behandling samt for at forebygge sygdommene, siger Jeanne Duus Johansen i en pressemeddelelse.


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld nyhedsbrev

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning