Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Mangel på allergilæger er foruroligende

Mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race. I januar 2016 var der kun 36 speciallæger i allergi tilbage på landsplan. Kilde: Dansk Selskab for Allergologi, januar 2016. Grafik: Astma-Allergi Danmark

Over én million danskere risikerer i nær fremtid at stå uden specialister til at behandle dem. For mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race. 

Tal fra i år viser, at der kun er 36 allergilæger tilbage i Danmark, og fremover ser antallet af allergilæger ud til at falde yderligere. For mens mange af de nuværende specialister forventes at gå på pension inden for de næste fem år, står der ikke afløsere klar til at tage over. Dette skyldes blandt andet, at allergi som lægefagligt speciale blev nedlagt i 2004.

- Viden på allergiområdet siver lige nu ud af sundhedsvæsenet. Den massive mangel på speciallæger slår igennem i form af lange ventetider på landets offentlige sygehuse, og det har foruroligende konsekvenser både for den enkelte og for samfundet, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Allergikere svigtes

Helt konkret betyder manglende specialister inden for allergiområdet, at det halter med at give patienterne den helt basale udredning og behandling, som de har krav på. For den enkelte med allergi, høfeber, astma eller eksem går det stærkt ud over deres hverdag, arbejdsliv og generelle livskvalitet. Og for nogle er symptomerne livstruende eller invaliderende.

- Hver fjerde dansker med høfeber udtrykker fx, at de oplever nedsat livskvalitet på grund af deres allergi. Oplevelsen skyldes ofte, at den enkelte allergiker ikke er velbehandlet. Samtidig døjer mange danskere af træthed, nyseture og influenzalignende symptomer uden at vide, at de har allergi, forklarer Anne Holm Hansen.

Dyrt for samfundet

Det koster også samfundet dyrt, når der årligt bliver brugt milliarder på sociale ydelser som sygedagpenge, førtidspension og omskoling til danskere, der døjer med astma, allergi og andre overfølsomhedssygdomme.

Alene pollenallergi koster samfundet over 250.000 sygedage og 2,3 millioner ineffektive arbejdsdage om året. Vender man blikket mod astma, er tallene lige så bekymrende. For eksempel anslås det, at samfundets og arbejdsgivernes ekstraomkostninger for voksne astmatikere løber op på 2,6 milliarder kroner om året, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

En styrket indsats er nødvendig

Med de dystre fremtidsudsigter med mangel på allergilæger understreger Astma-Allergi Danmark derfor, at der er behov for en opprioritering af området, så der målrettet investeres i fagområdeuddannelse af flere allergispecialister.

- Over én million danskere har brug for, at der kommer en styrket indsats på allergiområdet. Der er simpelthen behov for en sundhedspolitisk prioritering og plan for behandlingen af allergiske sygdomme, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

 

 

 

 


Halloween uden uhyggelig kemiAnsigtsmaling til børn er som regel ganske ufarligt, hvis det bliver brugt en sjælden gang imellem. Men der er desværre mange af produkterne på hylderne, som indeholder allergifremkaldende stoffer – det er især parfume og konserveringsmidler.

Risikoen for at få allergi af ansigtsmaling varierer fra barn til barn. Men har dit barn eksem eller tør og revnet hud, er det en god idé helt at undgå ansigtsmaling eller bruge det på begrænsede områder i ansigtet.
 

Kend navnene på de allergifremkaldende stoffer

Har dit barn allergi, er det vigtigt at kende navnene på de stoffer, der giver allergien. Al kosmetik – både til de små og store – skal heldigvis være forsynet med en indholdsdeklaration. Er emballagen meget lille, skal indholdsdeklarationen være vedlagt eller kunne fås i butikken.

Selvom dit barn ikke har allergi, kan det give mening at gå uden om de produkter, der har allergifremkaldende stoffer i: Jo oftere man udsættes for stofferne, jo større er risikoen for med tiden at udvikle allergi.
 

Gode råd når du bruger ansigtsmaling

 • Brug en fed uparfumeret underlagscreme, inden ansigtsmalingen smøres på
 • Benyt ansigtsmaling så sjældent som muligt – det reducerer risikoen for allergi
 • Brug så tyndt et lag ansigtsmaling som muligt
 • Smør på et så lille område af huden som muligt
 • Brug ikke ansigtsmaling på hud med eksem eller udslæt, eller hvis huden er tør og sprukken
 • Stop med at bruge ansigtsmalingen, hvis du ser tegn på allergi eller irritation
 • Vær grundig med at fjerne ansigtsmalingen og helst så hurtigt efter festen som muligt
 • Fjern ansigtsmalingen fx med en fed creme eller lunkent vand og skumsvamp eller ved at bruge en rensecreme uden parfume


Ingen ansigtsmaling med Den Blå Krans

Du kan ikke finde ansigtsmaling med allergimærket Den Blå Krans. Men du kan tjekke indholdsstofferne i vores Kemilex og se, om produktet indeholder allergifremkaldende stoffer. Du kan også hente vores app, så du har den ved hånden, når du fx handler plejeprodukter, vaskemidler mm.


Har du astma? Så husk influenzavaccinationen

Vintertid er influenzatid, og særligt ældre over 65 og folk med kroniske sygdomme – som eksempelvis astma og KOL – har en højere risiko end raske for at få et alvorligt forløb af influenza med fx lungebetændelse.

Sundhedsstyrelsens tilbyder igen i år gratis influenzavaccination til blandt andre personer med astma. Hvis du har astma, råder Astma-Allergi Danmarks rådgivning dig til, at du tager imod Sundhedsstyrelsens tilbud om vaccination.
 

Influenza kan forværre din astma

- Influenza er normalt ikke farlig. Men hvis du lider af fx astma, kan en omgang influenza være barsk. Den kan forværre din astma og generelt være med til at forværre din sygdom. Derfor støtter vi naturligvis Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at alle med astma bliver vaccineret, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.
 
Desuden er det vigtigt at have in mente, at man godt kan blive smittet af andre influenzatyper, end den man er vaccineret mod, ligesom andre vira kan give influenzalignende symptomer. 
 
Da influenza overføres som luftbåren smitte fx ved host og nys, er det derfor vigtigt også selv at gøre en indsats for at minimere risikoen for en infektion. Sørg fx for god håndhygiejne og husk at sende host og nys i ærmet frem for ud i omgivelserne.
 

Vaccination og allergi – Tal med lægen

Lider man både af astma og allergi, kan man måske være i tvivl om, hvorvidt man kan tåle influenzavaccinen. Ifølge Betina Hjorth bør man altid drøfte muligheden for en influenzavaccination med sin læge, da det i nogle tilfælde godt kan lade sig gøre. Muligheden afhænger nemlig ofte af, hvilke symptomer man får.
 

FAKTA

Influenzavaccinationen er gratis, hvis du har astma eller af en anden årsag har risiko for at blive alvorligt syg af influenza. Vaccination gives fra den 1. oktober 2016 og frem til nytår. Det eneste, man skal gøre, er at bestille tid hos sin læge eller holde øje med vaccinationstilbud i lokalavisen.

En undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen fra 2015 viser, at mange personer med kronisk sygdom som fx astma undervurderer risikoen for at blive alvorligt syge af influenza og derfor fravælger at blive vaccineret. 
 
Du er i risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis:
Du er 65 år eller derover på vaccinationstidspunktet
Har en kronisk sygdom, fx astma, diabetes eller KOL
Er svært overvægtig med BMI over 40
Er gravid og mere end 12 uger henne
 
Hvor og hvordan bliver jeg vaccineret?
Du kan blive vaccineret flere forskellige steder. Både praktiserende læger, private vaccinationsfirmaer og kommuner kan vaccinere mod influenza. Du kan finde vaccinationssteder ved at:
Se efter vaccinationstilbud i din lokalavis
Få en vaccinationstid hos din læge

 

 

Ny retningslinje for behandling af håndeksem

Mere end hver tiende dansker oplever at have håndeksem i løbet af et år. For mange udvikler det sig til en kronisk sygdom, der er til stor gene i hverdagen og i værste fald kan betyde et farvel til jobbet.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en ny National Klinisk Retningslinje - særligt henvendt til læger og sygeplejersker - med konkrete anbefalinger til bedre behandling og håndtering af håndeksem.

Astma-Allergi Danmark har i den forbindelse været med i referencegruppen for at sikre, at der er taget højde for patienternes perspektiv i arbejdet med den nye retningslinje.
 

Tidlig udredning er centralt

I retningslinjen anbefaler Sundhedsstyrelsen blandt andet, at personer, der rammes af håndeksem, bliver henvist til udredning tidligere i behandlingsforløbet, end det er tilfældet i dag. Helt konkret lyder anbefalingen, at alle med nyopdaget håndeksem, som har varet i mere end én måned, skal henvises til en speciallæge i hudsygdomme.

Hos Astma-Allergi Danmark er man glade for anbefalingen om tidlig udredning af håndeksem. Tidlig udredning er nemlig afgørende for, hvor hurtigt patienterne kommer i den rette behandling, inden håndeksemen risikerer at blive kronisk.
 

Eksemforebyggende tiltag

I retningslinje bliver det også anbefalet, at man klæder personer med håndeksem bedre på til selv at håndtere eksemen i hverdagen. Det drejer sig om eksemforebyggende tiltag som fx korrekt brug af beskyttelseshandsker, brug af fugtighedscreme uden parfume og med højt fedtindhold samt information om hvad, der kan skade huden – både når det gælder at forebygge håndeksem, men også for at undgå forværring af eksemen.

Samtidig opfordrer Sundhedsstyrelsen i retningslinjen til et større fokus på rådgivning omkring arbejdsrelateret håndeksem som en del af behandlingen. Der anmeldes lige under 3.000 nye tilfælde af arbejdsbetingede hudlidelser årligt, og håndeksem er en af de hyppigst anerkendte arbejdsbetingede sygdomme i Danmark.
 

Hjælp til forebyggelse af håndeksem

Netop arbejdsrelateret håndeksem har Astma-Allergi Danmark haft særligt fokus på i udviklingen af appen Håndeksem. Appen er gratis og kan anvendes af alle, der døjer med håndeksem eller som gerne vil vide mere om at forebygge eksem. 

Som forebyggende indsats bliver appen brugt i undervisning af elever på erhvervsskoler, hvor der er stor risiko for at udvikle håndeksem som fx job som frisør, mekaniker og kok. 

 


Journalist til Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark søger en journalist og projektmedarbejder. Du skal arbejde som skrivende journalist og indgår også som projektmedarbejder i kampagner og projekter.
 

Jobbet

Du bliver en del af et team, som til tider har mange bolde i luften og samarbejder på tværs af organisationen med flere faggrupper. Din opgave bliver at kommunikere viden om allergi samt de mange projekter og aktiviteter ud til pressen, på de sociale medier og hjemmeside samt hele tiden være opmærksom på udviklingen i det digitale medielandskab.

Det er afgørende, at du skriver godt og er i stand til at variere det skrevne alt efter medie. Du har politisk flair og anvender presse, nyhedsbreve, hjemmeside, sociale medier og andre kommunikationskanaler effektivt til at få budskaberne ud. Du har betydelig presseerfaring og forståelse for interessevaretagelse i en værdibaseret organisation og er i stand til at omsætte denne værdi til konkret handling. Du er en god kollega, der både er i stand til at løse opgaver selvstændigt og sammen med andre, og du forstår at arbejde med vores værdier i din kommunikation.
 

Kvalifikationer

 • du har en skarp pen og er retorisk stærk
 • du følger det politiske liv og er vant til at følge nyhedsstrømmen
 • du er velbevandret i det nye medielandskab med blogs og sociale medier
 • det falder dig naturligt at inddrage dine kollegers faglighed
 • du er en positiv, engageret, imødekommende kollega
 • du har en relevant uddannelsesmæssig baggrund fx, journalist, cand. comm. eller cand. public.
   

Om os

Astma-Allergi Danmark er en patientorganisation, der arbejder med viden og aktiviteter, der retter sig mod mennesker med allergi og overfølsomhedssygdomme som astma, høfeber og eksem. Vi tilbyder rådgivning til alle borgere, driver og formidler Dagens Pollental, tilbyder undervisning til alle samt vejleder mennesker gennem allergimærket Den Blå Krans.
 

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om Astma-Allergi Danmark på astma-allergi.dk.
For yderligere oplysninger om stillingen kan du evt. kontakte Vicedirektør Anne Holm Hansen på tlf. 43 43 59 11.

Stillingen er på 37 timer inkl. frokost. Løn og vilkår forhandles med udgangspunkt i offentlige vilkår. Du vil komme til at gennemgå et testforløb, hvis du kommer til samtale.

Tiltrædelse 2. januar 2017.
Ansøgningsfrist:  Mandag d. 31. oktober 2016 kl. 8.00. Ansøgningen sendes til info@astma-allergi.dk.
 


Jordnøddeallergi er individuel

Foto: Colourbox
Et nyt forskningsprojekt tyder på, at fremtidens behandling af patienter med jordnøddeallergi muligvis skal tilpasses den enkelte patient for at give størst mulig effekt.

Det er konklusionen efter, at et hold forskere fra DTU Nanotech sammen med kolleger fra DTU Fødevareinstitut, DTU Systembiologi, Medical University of Vienna og University of Toronto har undersøgt, hvordan patienter reagerer på jordnødder. 

Forskerne fandt blandt andet, at patienter med jordnøddeallergi reagerer meget specifikt, men forskelligt fra hinanden. De kom også frem til, at reaktionsmønstret for den enkelte patient er stabilt over mange år. 


Årsagen til reaktionen skal findes

I dag kan fx pollenallergi behandles ved immunterapi. Men man forsker også i at fødevareallergi i fremtiden kan behandles med immunterapi. Immunterapien rettes altid mod ”noget” - typisk ét eller flere proteiner - i det der giver allergi – i dette tilfælde jordnødder. Men det store spørgsmål er, hvilke proteiner og hvilke dele af proteinerne, der udløser reaktionen. Forskerne har derfor klippet jordnøddeproteinerne i små stykker for at finde ud af, hvilke dele af proteinerne patienter reagerer på.

- I dette projekt har vi brugt en såkaldt ”protein chip”. Det er et stykke glas med millioner af spots, hvor hver spot indeholder et bestemt stykke af et protein. Med en enkel blodprøve fra patienten og en protein chip kan reaktioner mod alle jordnøddeproteiner undersøges på en gang, fortæller Martin Dufva fra DTU Nanotech.

Forskerne forestiller sig desuden, at det i fremtiden vil være muligt at lave en chip, der kan undersøge for mange allergier på en gang.


Skræddersyet immunterapi

Forsøget viste, at mennesker danner et unikt reaktionsmønster, når de udvikler jordnøddeallergi.

- Det er nyt, at vi nu har konstateret, at patienterne reagerer meget forskelligt og retter deres antistof mod forskellige dele af proteiner. Ligeledes er det nyt, at selv om patienterne reagerer mod samme del af proteinet, så er reaktionen mod disse dele af proteinet også individuel, da deres antistof binder meget forskelligt. Alt det kan have store betydninger for det fremtidige design af immunterapi. Resultaterne af undersøgelsen giver anledning til frem over at tænke i personaliserede behandlingsmetoder, det som kaldes precision medicine, fortæller Katrine Lindholm Bøgh fra DTU Fødevareinstitut.
 

Kilde: DTU Nanotech


Over en million danskere oplever udbrud af nældefeber


Kløende og røde hævelser er blandt de typiske reaktioner, når huden strejfer en brændenælde. En sådan reaktion har lagt navn til det udslæt, der hedder urticaria, også kaldet nældefeber.

En stor undersøgelse, som Astma-Allergi Danmark netop har gennemført, viser, at over en million danskere har oplevet udbrud af nældefeber. Det er et overraskende højt antal, der rykker ved den hidtidige antagelse om, hvor udbredt nældefeber er. Tilmed oplever over halvdelen af danskerne deres første anfald før de fylder 20 år.

- Undersøgelsen viser et klart behov for at komme tættere på nældefeber. Især i lyset af at de første udbrud af nældefeber kommer i en meget ung alder. Alt for mange ved ikke, hvad der udløser udbruddene, og især mange kronikere døjer med gener og en behandling, der ikke virker, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
 

Nældefeber forringer livskvaliteten

Undersøgelsen viser samtidig, at næsten dobbelt så mange kvinder som mænd oplever udbrud af nældefeber. Knap halvdelen, ca. 525.000 danskere, har haft det seneste anfald for mindre en fem år siden. For denne gruppe oplever hver fjerde, at nældefeber i høj grad forringer deres livskvalitet. 

Det er gener som kløe, dårlig nattesøvn og følelsen af, at ens hud er grim, som fylder hos den enkelte, når et udbrud af nældefeber er i gang. Ifølge undersøgelsen har hver sjette tilmed kronisk nældefeber, som betyder, at nældefeberen kan vare i flere uger, måneder eller år.

- Som landsdækkende forening påtager vi os at løfte en vigtig del af videns- og rådgivningsopgaven. Vi kan imidlertid ikke løfte opgaven alene. Det er et samfundsansvar at gøre mere for især kronikerne, som lider under langvarige udbrud. Vi skal sammen med sundhedsvæsenet arbejde for at øge behandlingstilfredsheden for den store gruppe, som ikke bliver hjulpet i dag, siger Anne Holm Hansen.
 

Spørg løs om nældefeber 1. oktober

På lørdag den 1. oktober er det den internationale mærkedag for nældefeber ’World Urticaria Day’, og Astma-Allergi Danmark bruger dagen til at skabe opmærksomhed omkring nældefeber.

Derfor sidder foreningens rådgivere parat fra kl. 10-12 på telefonnr. 4343 4299 til at svare på spørgsmål om nældefeber.
Alle kan ringe og få gratis rådgivning.


Fakta: Danskerne og nældefeber

Over en million danskere har oplevet et udbrud af nældefeber. Knap halvdelen, ca. 525.000 danskere, har haft seneste anfald for mindre en fem år siden. For denne gruppe gælder det, at:
 
 • Hver fjerde (24%) oplever, at nældefeber forringer deres livskvalitet væsentligt.
 • Hver femte (18%) ved ikke, hvad der udløser deres nældefeber.
 • Tre ud af fire (76%) synes det er vigtigt, at kende årsagerne til, hvad der udløser nældefeberen.
 • Hver sjette (16 %) lider af kronisk nældefeber, hvor udbruddet kan strække sig over måneder og flere år.
 • Nældefeber bliver udløst af mange forskellige faktorer. For kronikere udløses udbrud især af varme (26%) og stress
  (22%), mens de akutte udbrud især udløses af pollen (24%) og madvarer (20%)
Kilde:  Undersøgelsen ”Urticaria (nældefeber) - Undersøgelse af gener, behandling og livskvalitet” er gennemført af Astma-Allergi Danmark i september 2016. Undersøgelsen omfatter 5.041 danskere over 18 år. Blandt deltagerne har 1.399 oplevet udbrud af nældefeber.

 

Hvad er nældefeber?

 • Nældefeber er en hudreaktion, som viser sig mest ved kløende hævelser. 
 • Alle kan få nældefeber. Det er dog mest kvinder, som oplever udbrud af nældefeber.
 • Nældefeber kan komme overalt på huden og variere i størrelse fra få millimeter til håndfladestore regelmæssigt afrundede partier. 
 • Årsagen til et udbrud af nældefeber kan være mange. Fx kan allergi, varme, kulde, stress, sol, tryk, vand og fysisk aktivitet føre til et udbrud. Forebyggelse og behandling af nældefeber er derfor individuelt.
 • Varigheden af et nældefeberudbrud er meget forskellig: Nogle har nældefeber i kort tid (timer) og andre har nældefeber i længere tid (uger/måneder), hvor det er kronisk nældefeber.
   
 • Læs mere om nældefeber

 


Partikelforurening spreder sig hurtigt til børneværelset

Selvom vi opholder os inden døre 80-90 procent af tiden, og børn sover 10-13 timer i døgnet, så er indeklimaet i børneværelser et område, hvor der i dag mangler viden. Derfor er indeklimaet på danske børneværelser blevet sat under lup i pilotprojektet ’Frisk luft og mindre kemi i børneværelser’. 

Pilotprojektet er gennemført af Det Økologiske Råd i samarbejde med blandt andet Astma-Allergi Danmark. Som en del af projektet har 17 familier i en periode på fem måneder fået målt CO2, fugt, temperatur og partikler samt kemikalier i støvet på børneværelserne.

Et godt indeklima er særlig vigtigt for at forebygge symptomer, hvis man har astma og følsomme luftveje. Og selvom 16 ud af de 17 familier syntes, at deres indeklima var godt, så viste resultaterne blandt andet, at der var for høje koncentrationer af ultrafine partikler i børneværelset om natten.


Ultrafine partikler spreder sig hurtigt  

Men hvordan kommer ultrafine partikler overhovedet ind på børneværelset?

De færreste af familierne var her klar over, at forbrændingspartikler fra madlavning og stuens stearinlys lynhurtigt spreder sig til børneværelserne og forurener luften til ekstremt høje partikelniveauer. Bare inden for 10-30 sekunder kan forbrændingspartikler være spredt til børneværelset, hvis døren ikke er lukket.

Der eksisterer desuden endnu ikke grænseværdier for ultrafine partikler. Men jo færre ultrafine partikler desto sundere indeklima. På Københavns mest forurenede vej er der eksempelvis cirka 40.000 partikler pr. cm3 i myldretiden. Til sammenligning nåede en af de deltagende familier op på et niveau af partikelforurening, som var mere end otte gange højere.
 

Gennemtræk er vigtigt

Udover at holde døren lukket til børneværelset, når stearinlysene er tændt og madlavningen er godt i gang, er efterfølgende gennemtræk i hele huset også vigtigt for at skabe et godt indeklima. 

Kigger man på grafer fra pilotprojektet, som følger partikelniveauernes udvikling hos de deltagende familier, er det også tydeligt, hvordan gennemtræk og brug af emhætte under madlavning er effektive måder at få partikelniveauet ned igen.

I den første graf kan man fx se, hvordan partikelniveauet på børneværelset stiger, så snart der bliver tændt stearinlys i stuen. Efter stearinlysene slukkes, aftager forureningen langsomt, hvorefter udluftning i 15 minutter bringer luftforureningen ned. Partikelniveauet stiger dog igen, når familien begynder på aftensmaden.

Figur 1: Figuren viser, hvordan stearinlys i stuen hurtigt forurener luften på børneværelset op til et niveau på cirka 180.000 partikler pr. cm3. Den høje luftforurening på værelset gør det umuligt at se en eventuel effekt af popcorn lavet i mikrobølgeovnen. 
Kilde: ’Frisk luft og mindre kemi på børneværelset’ Projektrapport for pilotprojekt udarbejdet af Det Økologiske Råd.
  
 

Ved næste graf, som viser udvikling af ultrafine partikler på børneværelset hos en anden af de deltagende familier, er det også tydeligt at se, hvordan niveauet stiger markant, når der laves mad i køkkenet. Den voldsomme stigning skyldes blandt andet, at der ikke er brugt emhætte, og døren til børneværelset står åben, imens der laves mad.

Figur 2: Figuren viser, at madlavning får forureningen på børneværelset til at stige ekstremt – helt op til 350.000 partikler pr. cm3. Den markante stigning skyldes, at der ikke anvendes emhætte og ikke laves gennemtræk, når madlavningen påbegyndes. Ligeledes ses det, at udluftning effektivt nedbringer partikelniveauet på børneværelset efterfølgende. 
Kilde: ’Frisk luft og mindre kemi på børneværelset’ Projektrapport for pilotprojekt udarbejdet af Det Økologiske Råd

 

Familier dropper stearinlys

- Sådanne konkrete målinger på danske børneværelser er med til at understrege, at partikler fra stearinlys og madlavning i høj grad medvirker til et dårligt indeklima i hele huset. Det kan være særligt generende og give symptomer, hvis man har astma eller følsomme luftveje. Daglig udluftning er én måde at forbedre indeklimaet på, men man kan også overveje alternativer til stearinlys fx elektriske fyrfadslys, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

I forhold til at sikre god udluftning, var hovedparten af familierne heller ikke bevidste om, at gennemtræk er langt mere effektivt end at åbne et enkelt vindue. Tre familier valgte også at nedbringe deres brug af stearinlys drastisk på baggrund af resultaterne.
 

Forslag til et bedre indeklima

Pilotprojektet gav samtidig en række anbefalinger i forhold til at skabe det gode indeklima på børneværelset.

Grafik: Realdania

Om projektet

Miljøorganisationen Det Økologiske Råd har i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, Statens Byggeforskningsinstitut, Københavns Universitet og Green Lab Brugerinnovation gennemført et pilotprojekt, hvor indeklimaet i danske børneværelser er blevet undersøgt. 
17 familier har deltaget i projektet fra december 2015 til april 2016. De deltagende familier har i denne periode fået målt CO2, fugt, temperatur og partikler samt kemikalier i støvet på børneværelserne.

Da det kun er 17 familier, som har deltaget, vil måleresultaterne vil ikke skabe basis for statistisk valide undersøgelsesresultater. Men resultaterne peger på nogle tendenser, som indikerer hvordan det står til med indeklimaet i danske børneværelser.

Pilotprojektet er støttet af Realdania som led i en større afdækning af, hvad der skal til for at forbedre børnenes indeklima.
 


Godt med nyt fokus på nikkelallergiFlere end 300.000 lider af nikkelallergi i Danmark. Derfor er Astma-Allergi Danmark glade for, at miljø- og fødevareministeren nu lægger op til, at der skal fokus nikkelallergi. 

Ministerens udmelding er, at der bør ses nærmere på, om EU’s regler er gode nok eller bør skærpes i forhold til, hvor meget nikkel, der må frigives i produkter, der er i længerevarende kontakt med huden. 

Rapporten, der er udarbejdet i samarbejde med Videnscenter for Allergi, slår fast, at cirka 10 % af danske kvinder og 1 % af danske mænd er allergiske overfor nikkel. Den største hyppighed ses hos unge kvinder. Det er især brugen af øreringe, der er den store synder, men også knapper, armbåndsure, briller, andre smykker, lynlåse og bæltespænder volder problemer.
 

Gerne lavere grænseværdier

Miljøstyrelsen har hen over sommeren indsamlet smykker fra en række butikker. Disse skal nu undersøges for nikkel for at se på, om branchen overholder de gældende regler.
 
Astma-Allergi Danmark håber, at også EU vil tage mere ansvar – også i forhold til udmøntning af den lovgivning, der allerede er i Europa. Kontrol og udmøntning af lovgivningen er et omdrejningspunkt.
 

Fakta

Vi har i Danmark haft en nikkelregulering siden 1990. I 1994 indførte EU regler for, hvor meget nikkel, der må frigives fra produkter, der er i længerevarende kontakt med huden. Siden har der været et markant fald i tilfælde af nikkelallergi, men det er fortsat høj, særligt hos unge kvinder. Man vurderer, at mellem 8 og 18 procent af befolkningen i EU lider af nikkelallergi.


Tid til medicintjek?

Hvad enten du døjer med høfeber, astma eller eksem, er det vigtigt at ha' tjek på den medicin, du bruger.

Astma-Allergi Danmarks rådgiver Christine Højer Eriksen fortæller i ovenstående oversigt om en række ting, som er gode at huske på - en af de vigtigste er at have en løbende dialog med lægen.

Læs også mere om behandling for:


Giv skolens indeklima et eftersyn


 

De danske klasselokaler er i årevis blevet kritiseret for at have problemer med indeklimaet, og i en skoleklasse er der typisk flere børn, der har astma og allergi.  
Den seneste forskning peger netop på, at problemer med skimmel og fugt på danske skoler påvirker elevernes lungefunktion og vejrtrækning.
 

Klasseværelser med dårligt indeklima

Et ph.d.-projekt, lavet af Gitte Juel Holst, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, har undersøgt sammenhængen mellem astma og allergi hos 330 skolebørn og det indeklima, de befandt sig i.

17 ud af de 21 undersøgte klasselokaler, hvilket svarer til 81 procent, havde en moderat til høj grad af synlig fugt og skimmel. Projektet viste blandt andet, at de klasselokaler med dårligt indeklima var associeret med en lavere lungefunktion og hvæsende vejrtrækning hos børnene.

- Undersøgelsen er interessant, da dens resultater i høj grad understreger behovet for et grundigt eftersyn af skolernes indeklima. Det er fx vigtigt, at skoler sikre sig, at ventilationssystemet fungerer optimalt, og at elever og lærer husker at lufte ud i løbet af dagen, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.
 

Konstant åbne vinduer

Netop fornemmelsen af at luften bliver tung og indelukket i klasseværelset, kender 15-årige Mike Hansen alt til. Han går i 9. klasse i en folkeskole i Helsingør Kommune. Mike Hansen har astma, og døjer meget med vejrtrækningsbesvær og hoste, hvis der er fugtigt eller støvet i klassen. Og det er det ofte.

- Når vi sidder 21 mennesker inde i klassen, så føler jeg slet ikke, at jeg kan trække vejret, fordi der hurtigt bliver så varmt og indelukket. Så vi har konstant åbne vinduer, og det hjælper heldigvis, fortæller han.

Mikes lærere ved godt, at han har astma, og hvis han føler, at han får problemer med vejrtrækningen, så er det i orden, at han går ud og tager noget frisk luft.
 

Giv klasselokalet et eftersyn

Tjek nedenfor, hvor og hvordan du kan være med til at forbedre skoledagen for skoleelever. Du kan også printe siden ud og give den til en lærer, og på den måde sætte fokus på et bedre indeklima i skolen.
 


 


Nye anbefalinger - godt nyt for astmabørn

Foto: Colourbox

Astma hos børn og unge skal tages alvorligt. Omkring 10 % af alle skolebørn har astma. Sygdommen er den hyppigste kroniske børnesygdom og er hvert år skyld i tusindvis af indlæggelser af børn. Sygdommen har derfor stor betydning for det enkelte barns dagligdag og velbefindende.

Astma har konsekvenser på en lang række områder i barnets dagligdag lige fra sport, fysiske og sociale aktiviteter til valg af kæledyr og kvaliteten af luften omkring – især når det drejer sig om fx tobaksrøg. Og astma rammer ikke bare det enkelte barn, det rammer hele familien, fordi familien skal tage hensyn til barnets situation og samtidig arbejde for at barnet får et normalt liv som alle andre børn.


Derfor mener Astma-Allergi Danmark, at Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger til at finde og behandle børn og unge med astma er godt nyt.

Astma-Allergi Danmark har været en del af den arbejdsgruppe, der har været med til at udarbejde undersøgelsesprogrammet med anbefalingerne og er i den forbindelse glade for, at der er fokus på ansvaret for, at barnet får den rette udredning, behandling og ikke mindst opfølgning.  Rapporten indeholder således anbefalinger til samarbejdet mellem kommunerne, almen praksis, de praktiserende børnelæger, sygehusene og hjemmet.

 

Fokus på tidlig opsporing af astma

Rapporten lægger desuden op til et øget fokus fra skoler og dagtilbuds side. Et øget fokus, der skal være med til at opdage eventuelle symptomer, så tidligt som muligt, så der kan ske en hurtigt udredning og behandling. I den forbindelse peger rapporten blandt andet på, at lærere og det pædagogiske personale skal have vejledning i, hvilke symptomer, man skal være opmærksomme på, når man skal opspore astma.

Samtidig er det vigtigt, at familie og pårørende er bekendte med de mest almindelige kendetegn ved astma. En opgave, hvor sundhedsplejerskerne spiller en vigtig rolle.

Astma-Allergi Danmark ser det som positivt, at man så tydeligt i anbefalingerne lægger vægt på, at der er behov for et fælles fokus og samarbejde for at få en tidlig opsporing, så man så tidligt som muligt kan sætte ind, hvis der er behov, hvilket kan være med til at forbedre barnets livskvalitet og udfoldelsesmuligheder.
 

Sammenhæng mellem høfeber og astma

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er et skridt i den rigtige retning, og det er Astma-Allergi Danmarks håb, at alle, der har med børn at gøre husker, at der for børn, uanset alder, samtidig bør være opmærksomhed på anden allergisk sygdom, fx høfeber, som ofte optræder sammen med astma.

Som patientforening har Astma-Allergi Danmark naturligvis også et medansvar for at sikre, at det fokus, der er lagt op til i anbefalingerne, bliver fastholdt og gerne udviklet yderligere. Det gør vi med rådgivning, kurser m.m.  
 

Pollenallergi på kryds og tværs

Foto: Colourbox
De fleste pollenallergikere kan begynde at ånde lettet op, fordi pollensæsonen nærmer sig sin afslutning. Desværre er der malurt i bægeret for nogle allergikere, nemlig dem, der krydsreagerer med forskellige fødevarer. Det vil sige, at de får allergiske symptomer, når de spiser bestemte ting.

Er du fx allergisk overfor birk, kan det være, at du skal holde dig fra blommerne, der i øjeblikket er klar til at blive plukket fra blommetræerne. Senere kan det være æblerne, du skal holde dig fra, hvis du vil undgå allergiske symptomer.  
Krydsallergi opstår, når kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i maden.
 

Ingen symptomer – bare spis løs

Er du allergisk overfor birk, er det kiwifrugter, æbler, hasselnødder og paranødder, der oftest er årsag til symptomer. Græsallergikere reagerer oftest på tomat, mens bynkeallergikere oftest reagerer på peberfrugt.

Men det er slet ikke sikkert, at du reagerer, så hvis du ikke oplever symptomer, kan du bare spise løs. Og har du krydsallergi, så stopper symptomerne typisk, når du lader være med at spise de fødevare, du ikke kan tåle.

De typiske symptomer, hvis man reagerer på fødevarer som krydsreagerer med pollen, er kløe og hævelse på læberne, i munden og i svælget. I sjældne tilfælde er symptomerne nældefeber, som er udslæt og kløe over hele eller dele af kroppen. 
I det fleste tilfælde er reaktionerne på fødevarer, som krydsreagerer med pollen dog begrænsede. Hvis du oplever kraftige reaktioner, er det vigtigt at tale med lægen.

Print en flyer, hvor du både har pollenkalenderen og en oversigt over de mest almindelige krydsreaktioner - så har du altid oversigten lige ved hånden. Du kan også læse mere om krydsreaktioner her.

Ring til vores rådgivning på 43 43 42 99, hvis du har du spørgsmål om astma, allergi, høfeber eller eksem. Hverdage fra 9.00 til 12.00 onsdag også fra 16.00 til 18.00.   


Pollensæsonen synger på sidste vers


Selvom vi ikke længere sender daglige pollenmail og varslinger, så kan de daglige pollental og sporeniveauerne fortsat ses på Astma-allergi Danmarks hjemmeside samt i pollen-app’en – dog kun for København.

Sæsonen lukker og slukker først helt, når koncentrationen af svampesporer er på et minimum. Det sker i løbet af efteråret i takt med, at vejret bliver koldere.
 

Status på pollensæsonen

På grund af det milde vintervejr, blev pollenfælden sat op allerede i midten af december, hvor DMI målte en af de varmeste december måneder, der er registreret. Det betød, at enkelte elletræer og hasselbuske begyndte at blomstre. Men det satte kulden en stopper for, derfor blev den officielle pollensæson sat i gang i midten af februar – helt som normalt, fordi det også er det normale blomstringstidspunkt for forårstræerne el og hassel. Overordnet set var pollensæsonen for el og hassel mild, hvilket også har været tilfældet for birk.


Lidt græs og bynke i luften

Der er fortsat en smule pollen fra græs og bynke i luften, men det er absolut sidst på sæsonen. Sæsonen for græspollen gik i gang i maj et par uger tidligere end normalt og overlappede dermed birkesæsonen. Græspollensæsonen toppede også tidligere end normalt, hvilket kan skyldes det varme majvejr. Efterfølgende har pollensæsonen været noget varieret på grund af nedbør og det forholdsvis kolde sommervejr.

Endelig er der registreret færre bynkepollen end normalt, selvom der stadig registreres bynkepollen, så er det ved at være på et minimum. Det betyder, at det stort set kun er svampesporene, der holder sæsonen i gang lidt endnu.

   


Ny medarbejder til Den Blå Krans

Vores allergimærke Den Blå Krans er i vækst og vi søger derfor efter dig, som vil være en del af vores produkt-vurderings team. Du skal have kemisk og human-toksikologisk viden.

Vi er i alt syv medarbejder og en chef, som arbejder for at gøre livet lettere for allergikere og forbrugere, der ønsker at minimere risikoen for allergi, ved at vælge produkter med Den Blå Krans.

Arbejdet, du skal være en del af, består primært af håndtering og vurdering af ansøgninger. Til dette, vil du skulle have både telefonisk og elektronisk kundekontakt, så du skal trives med at have dialog med mange forskellige mennesker. Det faglige arbejde i ansøgningsprocessen består af en vurdering af de enkelte kemiske indholdsstoffer samt en overordnet vurdering af produktet ift. kontaktallergi. I arbejdet er det vigtigt at balancere mellem at gå i dybden fagligt og færdiggøre opgaver hurtigt.

Som en del af vores allergimærke, holder vi os opdateret på den nyeste viden om allergi og kemiske stoffer. Denne viden videreformidler vi bl.a. via vores database Kemilex. Som medarbejder i teamet vil du også skulle varetage dette arbejde, sammen med de andre i teamet.

I teamet arbejder vi selvstændigt med de enkelte ansøgninger, men har tæt sparring i gruppen, når det drejer sig om konkrete vurderinger og mærkets udvikling.

Om dig

 • Du er uddannet med en viden om sundhedsvurdering af produkter, fx farmaceut, kemi- eller miljøingeniør eller tilsvarende uddannelse. Måske har du erfaring fra tidligere jobs, som vi kan have glæde af.
   
 • Du skal kunne balancere mellem at gå i detaljen og kunne færdiggøre en opgave hurtigt
   
 • Du trives med at have mange opgaver i gang samtidig
   
 • Ser forskellighed som en styrke og har lyst til at bidrage med dine kompetencer og personlighed


Det kan vi tilbyde

 • Spændende faglige opgaver med relevans for mange forbrugere
   
 • En fleksibel og uformel arbejdsplads
   
 • Søde kollegaer med meget forskellige kompetencer og som brænder for vores område
   
 • Mulighed for at sætte dit præg på området
   

Har du spørgsmål til stillingen, er du velkommen til at kontakte Rikke Bille på rb@astma-allergi.dk eller telefon 4129 0559.

Ansøgningen sendes til Rikke Bille på rb@astma-allergi.dk.

Sidste frist for ansøgning er torsdag d. 15. september kl. 12.00.

Vi regner med at holde samtaler tirsdag d. 20. september, men vil, hvis den rette kandidat byder sig, også kunne indkalde til samtaler før ansøgningsfristen er overskredet.
Vi vil gerne have du starter så hurtigt som muligt, dog senest 1. november 2016.

Arbejdssted: Astma-Allergi Danmark, Universitetsparken 4, 4000 Roskilde.

Den Blå Krans er Astma-Allergi Danmarks allergimærke. Alle producenter, der lever op til vores kriterier kan søge om at få mærket på deres produkter. Kransen giver dels allergikere bedre mulighed for at finde produkter de kan tåle og dels forbrugere mulighed for at nedsætte deres risiko for allergi.


Og vinderne er…

Foto: David Askholm
Stort tillykke til:

 • Anne-Mette Lyngvold Nielsen
 • Stine Holm Hansen

Vi håber, at I kommer til at stråle endnu mere i jeres festtøj, når I tager øreringene på.

Vinderne må meget gerne skrive en mail med deres fulde navn og adresse til info@astma-allergi.dk senest den 9. September, så vi kan sende dem præmien.

Var du ikke en af de heldige vindere, kan du stadig nå at bestille et par og støtte vores arbejde her.


Ny pille kan forandre astmabehandling

Foto: Colourbox
Den første nye astmapille i 20 år kan komme til at spille en væsentlig rolle for den fremtidige behandling af astma hos dem, der ikke kan behandles tilfredsstillende med inhalationssteroider. Pillen kan nemlig mindske astmasymptomer og reducere betændelse hos patienten. Desuden ser pillen, der kaldes Fevipiprant, ud til at reparere luftveje og give en umiddelbar forbedring af lungefunktionen uden alvorlige bivirkninger.

Det viser et studie fra Leicester Universitet, der er udført med støtte fra blandt andet Novartis. I studiet afprøvede forskerne pillen på 61 astmapatienter, hvor de igennem 12 uger enten fik Fevipiprant-pillen eller en placebotablet. Pillen virker ved at blokere virkningen af betændelse i cellerne. Og hos langt de fleste forsøgspersoner, der blev testet med blandt andet vejrtrækningstest og vævsprøver, dæmpede pillen betændelsen i lungevævet.

Der er dog stadig behov for større studier, der kan undersøge virkningen af pillen på svære astmaanfald. Indtil videre er planen derfor, at pillen først er klar til at komme på markedet omkring 2019. Dermed er det endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt der bliver tale om et comeback for piller mod astma. 


Kilde: University of Leicester og Dagens Medicin


Bruger du Relvar Ellipta mod din astma?

Inhalationsmidlet Relvar Ellipta har skiftet farve fra blå til gul.  Årsagen til farveændringen er, at anfaldsmedicin mod astma i visse situationer kaldes for ”blå medicin”. Dermed vil ændringen af farve eliminere risikoen for, at der sker forveksling mellem anfaldsmedicin og kombinationspræparatet, Relvar Ellipta.

Men nu er producenten bag Revlar Elipta, Glaxo Smith Kline (GSK), blevet informeret om, at der stadig er blå pakninger på markedet, og at enkelte patienter har anvendt den blå Relvar Ellipta som anfaldsmedicin, hvilket ikke er korrekt.

Derfor er det vigtigt, at patienter, der bruger Relvar Ellipta, er opmærksomme på, at der ikke er tale om anfaldsmedicin, selv om de måske vil få udleveret Relvar Ellipta i blå pakninger.

Har du oplevet bivirkninger, både kendte og nyopdagede, opfordres du til at indberette dem hurtigst muligt til Lægemiddelstyrelsen. Bivirkningerne indberettes på www.meldenbivirkning.dk eller direkte til GSK på dk-info@gsk.com.  


Bedre behandling af insektallergi måske på vej

Foto: Colourbox
Får du et bi- eller hvepsestik, gør det ondt, og huden hæver og klør, men i de fleste tilfælde går det over i løbet af nogle timer. Er du en af de 50.000 danskere, der har allergi over for bier eller hvepse, er situationen dog en helt anden. Her kan et stik nemlig give alvorlige allergiske reaktioner, som kan være livstruende.

Hvis du er allergisk, vil du typisk blive udstyret med en adrenalinindsprøjtning, så du kan give dig selv førstehjælp, hvis et stik udvikler sig til en alvorlig allergisk reaktion. Andre behandles med et årelangt vaccinationsforløb, der med jævnlige indsprøjtninger vænner din krop langsomt til at kunne tåle for eksempel bi- og hvepsestik.

Men som behandlingerne er i dag, er de ikke tilpasset den enkelte – og det er et problem. Insektallergikere reagerer nemlig ikke på de samme allergener i giften. I praksis betyder det, at effekten af behandlingen i nogle tilfælde er reduceret – eller i værste tilfælde ikke virker.


Bedre behandling kan være i vente

I fremtiden ser det dog ud til, at det kan blive muligt at tilbyde en behandling, der er skræddersyet, så den passer til den enkelte patient. For nylig har forskere fra Aarhus Universitet nemlig gjort fremskridt, da det lykkedes dem at fremstille kunstige kopier af de allergene stoffer, som findes i insektgift, og af de antistoffer, som ses hos patienter med anafylaksi.

De kunstige stoffer giver forskerne mulighed for at undersøge, hvordan antistoffer mod allergi opfører sig sammen med allergener fra insektgift. Herved kan de studerer virkningsmekanismerne bag anafylaksi hos den enkelte patient – og det kan ifølge forskerne være en fremtidig løsning på at udvikle en mere effektiv og individualiseret behandling.

Metoden med de kunstige allergener er netop anvendt i det første studie, hvor forskerne undersøgte blod fra i alt 115 insektallergikere, der havde oplevet et anafylaktisk shock, selv om de var i behandling. Resultaterne viser, at flere af forsøgspersonerne reagerer på en bestemt type allergen i insektgiften, som enten ikke er med eller underrepræsenteret i de nuværende vacciner. Flere af insektallergikerne har derfor en øget risiko for, at behandlingen ikke virker på dem.

Derfor er det også forskernes håb, at de inden for få år kan udvikle en ny metode til at screene for insektallergi og forbedre vacciner, så de stemmer overens med den enkelte allergikers overfølsomhedsprofil. På trods af at det første studie er udført med insektgift, forventer forskerne, at de også kan bruge metoden til at undersøge virkningsmekanismer bag andre allergiske reaktioner. Lykkes det, kan de kunstige kopier af allergener også komme andre allergikere til gode

Kilde: Aarhus Universitet


Ny folder til kamp mod allergislynglen bynke-ambrosie

Egentlig ser bynke-ambrosie med sin klare, lysegrønne farve ikke ud til at adskille sig væsentligt fra andre planter. Men planten med de bregnelignende blade kan give alvorlige udfordringer for allergikere, hvis den først bliver en fast del den danske flora.

Bynke-ambrosies pollen er nemlig stærkt allergifremkaldende, og det anslås, at den kan være skyld i et stigende antal nye allergitilfælde. Desuden mener forskere, at planten i områder, hvor den gror og spreder pollen, er skyld i at fremprovokere astma omkring dobbelt så ofte som andre typer pollen. For at begrænse gener for pollenallergikere arbejder man hos Astma-Allergi Danmark for at begrænse forekomsten og udbredelsen af bynke-ambrosie. Det seneste tiltag i rækken er en folder, der guider til bekæmpelse af planten.

- Hvis vi skal gøre os forhåbninger om at kontrollere bynke-ambrosies spredning, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Får planten først lov til at etablere sig, kan det være meget svært, hvis ikke umuligt, at udrydde den, forklarer Karen Rasmussen, der er biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

Varmere klima giver gode vilkår

Hos Naturstyrelsen har man sat planten på listen over invasive arter, og man frygter, at den breder sig i takt med, at klimaet mildnes.

- Klimaforandringerne kan give planten bedre levevilkår i Danmark i fremtiden og gøre det muligt for den at blomstre og sætte frø. Dermed kan den bedre sprede sig herhjemme og ikke kun finde vej via de sydlige nabolande, som allerede er indtaget af planten, fortæller Karen Rasmussen.

Især fuglefoder er en af hovedårsagerne til, at frø fra bynke-ambrosie i dag spredes i landet. Fx ses planten ofte ved fodringssteder for vilde fulde. Derudover finder man den ofte i grøfter og rabatter, men den gror også i private haver.


Spot en bynke-ambrosie

Foto: BiopixPlanten er dog alt andet end velkommen. Ud over at den kan forårsage et stigende antal allergikere, kan den uønskede allergiplante nemlig også forlænge pollensæsonen. Som det ser ud nu, slutter sæsonen for pollen normalt i september. Men da det først er her bynke-ambrosies blomstring topper, kan planten forlænge hele pollensæsonen med en til to måneder.

- Det er utroligt vigtigt, at der bliver sat ind nu. Men det er også vigtigt, at man tager særlige forholdsregler, når man håndterer planten. For at undgå yderligere spredning af planten er det fx nødvendigt, at den bekæmpes før blomstringen, der finder sted i perioden fra august-oktober, siger Karen Rasmussen.

I den nye folder fra Astma-Allergi Danmark er der derfor en række gode råd til, hvordan man spotter, fjerner og smider bynke-ambrosie ud. Fx indeholder folderen en beskrivelse af, hvordan bynke-ambrosie ser ud, så man ikke forveksler den med fx grå-bynke. Er man ikke selv plaget af allergi, er der stadig god grund til at fjerne planten, hvis man støder på den. Bynke-ambrosie skader nemlig ikke kun de steder, hvor planten har slået sig ned. Faktisk kan den være skyld i høfeber- og astmasymptomer langt væk fra voksestedet, fordi pollen fra planten let transporteres med vinden.
 

Sådan gør du

1) Find havehandskerne frem

Saften fra planten kan give hudirritationer. Derfor er det en god idé at bruge havehandsker og dækkende tøj, så du er bedre beskyttet mod allergiske reaktioner.

2) Ryk den op

Planten skal helst rykkes op, før den blomstrer. På den måde undgår man spredning af pollen. Desuden skal oprykningen helst ske om eftermiddagen, hvor planten spreder mindst pollen. Ender du med først at fjerne planten i efteråret, hvor den blomstrer, bør du bruge beskyttelsesbriller og evt. åndedrætsværn for at beskytte mod pollen. Du bør dog få en anden til at hive bynke-ambrosie op, hvis du selv lider af pollenallergi.

3) Smid den ud

Når du først har rykket planten op, er det vigtigt, at den brændes eller smides i affaldssækken. Den må endelig ikke havne på kompostbunken, da det kan medvirke til at sprede frøene yderligere.
 

Folderen er udarbejdet med støtte fra Codan Fonden


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning