Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Politikere testes for allergi

Det er blevet tid til priktest af folketingspolitikere og embedsmænd. Sammen med Allergiklinikken Gentofte tager Astma-Allergi Danmark igen på Christiansborg og får samtidig en god snak om allergiområdets udfordringer.

Foto: Charlotte Antschukov Kjær
 
Da Folketinget samledes til åbningsdebet første tirsdag i oktober, tænkte de færreste af landets politikere nok på den netop afsluttede pollensæson. Men det burde de måske.
 
For pollenallergi stopper som bekendt ikke med sæsonens afslutning. Det fortsætter næste sæson og sæsonen efter. Og har man andre former for allergier, plages mange endda året rundt. 
 
Allergien koster sygedage betalt af arbejdsgivere og statskassens lommer. Og samtidig koster det den enkelte helbredet, når den overtager styringen og fjerner livskvaliteten i hverdagen.
 
Det ved man hos Astma-Allergi Danmark. 
 
Derfor slår organisationen igen i år et smut om de danske politikere og embedsmænd på Christiansborg med priktest og lungefunktionsmåler i den ene hånd og spørgsmål til allergisagen i den anden. 
 
 

1,5 mio. danskere er ramt af allergi og overfølsomhedssygdomme som høfeber, astma og eksem, og det har konsekvenser både for samfundet og den enkelte.

- Anne Holm Hansen

- Derudover mangler der læger til at håndtere de mange patienter, hvilket Sundhedsstyrelsen gjorde regionerne opmærksomme på tidligere på året, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark og tilføjer:
 
- Så nu vi er på Christiansborg, vil vi da gerne lige høre politikerne om hvorfor, det forholder sig sådan.
 
Forventer stor interesse
 
Med til arrangementet har Astma-Allergi Danmark også Klinik for allergi fra Gentofte Hospital, som står for udførslen af priktests. Og selvom politikerne også vil blive spurgt ind til allergisagens mangelområder, lyder opfordringen fra Anne Holm Hansen, at politikerne skal være hurtigt ude, når invitationen rammer indbakken.
 
- Når vi har besøgt Christiansborg med tilbud om priktest har interessen altid været virkelig stor. Så det gælder om at være hurtig ude med tilmeldingen, hvis man er politiker eller embedsmand og arbejder på Christiansborg, siger Anne Holm Hansen.

Tid og sted:

Priktest og måling af lungefunktion finder sted i Fællessalen på Christiansborg: Tirsdag den 24. oktober kl. 10.00 – 15.00.

Fakta

 • Over 1 million voksne danskere lider af allergi
 • Pollenallergi kostede 266.000 sygedage og 2,3 millioner ineffektive arbejdsdage i pollensæsonen 2014
 • Pollenallergi forringer livskvaliteten hos 4 ud af 10 patienter (42 %)
 • Flere end 2 ud af 5, der lider af allergi har ikke fået en diagnose.

Nyhed 13. oktober 2017 


Brug for ekstra pauser til sommereksamen?

Bliver du træt, ufokuseret og uoplagt af din pollenallergi, er det nu, du skal søge om længere forberedelsestid eller ekstra pauser til eksamen.

Foto: Colourbox
 
Mange er ikke klar over, at de har muligheden for at søge om ekstra forberedelsestid til de skriftlige og mundtlige eksamener. 
 
Det kræver, at du henvender dig til skolen i god tid, så de kan nå at behandle din ansøgning. Og skal du op til eksaminer til sommer, er det ifølge Betina Hjorth, chefrådgiver i Astma-Allergi Danmark en god idé at søge allerede nu. 
 
- Ved du, at din allergi eller astma rammer dig, når pollensæsonen går i gang fra næste forår, er det en god idé at søge om ekstra tid til eksamen eller længere forberedelsestid allerede nu, siger Betina Hjorth og fortsætter:
 
 

Du skal kontakte skolens leder og forklare din situation, som så træffer beslutningen. Din læge behøver ikke at udtale sig, men skolelederen kan bede om at få en udtalelse fra lægen.

- Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Snak med dine forældre

Mange sammenligner ofte symptomer på pollenallergi med følelsen af influenza. Ondt i hovedet, træthed, kløende øjne og løbende næse kan gøre det svært at præstere til en eksamen. Og ikke overraskende kan den ekstra forberedelsestid eller flere eksamenspauser være en god håndsrækning for netop disse elever: 
 
- Vi foreslår ofte, at du snakker med dine forældre, og sammen går I til din lærer med ønsket om ekstra eksamenstid. Din lærer kan eventuelt lave en udtalelse om, at der er et mønster i, at dine allergisymptomer påvirker dit præstationsniveau om foråret. Men tag snakken sammen, så I finder den bedste løsning, siger Betina Hjorth.

Du kan søge dispensation, hvis du i eksamensperioden lider af:

 • Astma
 • Allergi
 • Bivirkninger af medicin
 
Nyhed 13. oktober 2017 

Stands allergien med ny kemiindsats

Udviklingen af allergi på huden skal bremses ved mere forsking og en klar strategi for regulering af allergifremkaldende stoffer, mener Astma-Allergi Danmark. Foto: Colourbox

Det skønnes at ca. 10 % af danskerne har allergi på huden over for parfume eller konserveringsmidler, som utallige forbrugerprodukter indeholder og som kan føre til kontakteksem med daglige gener som eksem, sår og kløe.

Derfor er de igangværende forhandlinger om en ny fireårig indsats på kemiområdet er afgørende, når det gælder om at bremse udviklingen i antallet af danskere, der får allergi over for allergifremkaldende stoffer i forbrugerprodukter. 


Viden og forskning er afgørende

Astma-Allergi Danmark støtter op om, at der er brug for en klar strategi for regulering af allergifremkaldende stoffer. Og Astma-Allergi Danmark ser et klart behov for mere forskning og en styrket forebyggelsesindsats. 

Videncenter for Allergi gør en enestående indsats som videns-og forskningsinstitution. En indsats, som i dag er helt uundværlig, men hvor flere ressourcer ville forbedre den allerede gode indsats på kemiområdet væsentligt i en tid, hvor ny viden er afgørende.

Allergi påvirker hverdagen

Ofte opstår allergi på huden i teenageårene og kan have stor betydning for fremtidige jobvalg. Årligt bliver der også anmeldt ca. 3000 nye tilfælde af arbejdsbetingede hudlidelser.

De allergifremkaldende stoffer fylder altså helt konkret i danskerne hverdag: Hvis det ikke er shampooen, så er det måske deodoranten eller håndsæben, der kan indeholde fx parfume, som man ved kan give allergi. Hvis altså ikke forbrugeren navigerer uden om ved at vælge allergimærket Den Blå Krans.

Der er derfor ingen tvivl om, at der er behov for både mere forskning og forebyggelsesindsats til gavn for forbrugere og de mange danskere, som allerede har kontakteksem på grund af allergi på huden.

Fakta

Astma-Allergi Danmark har opmærksomhed på kemiske stoffer, fordi borgerne har behov for viden. Det gør vi meget ud af gennem vores Rådgivning og gennem apps med informationer.

Læs mere:

 

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 
 

Tid til influenzavaccination

Har du astma, råder Astma-Allergi Danmarks rådgivning dig til, at du lytter til Sundhedsstyrelsens anbefaling om gratis influenzavaccination fra d. 1. oktober og året ud.

Foto: Colourbox

Snart er det vinter, og særligt ældre over 65 og folk med kroniske sygdomme – som eksempelvis astma og KOL – har en højere risiko end raske for at få et alvorligt forløb af influenza med fx lungebetændelse.
 
Derfor tilbyder Sundhedsstyrelsens igen i år gratis influenzavaccination til blandt andre personer med astma. Er det dig, råder Astma-Allergi Danmarks rådgivning til, at du tager imod Sundhedsstyrelsens tilbud om vaccination.
 
 
For influenza kan være en barsk omgang, hvis du lider af eksempelvis astma. Den kan forværre din astma og generelt være med til at forværre din sygdom. Årligt dør ca. 1000 mennesker af influenza, og derfor støtter Astma-Allergi Danmark også Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at alle med astma bliver vaccineret.
 
 

- Man skal dog vide, at en influenzavaccine er ingen garanti for helt at undgå sygdom. Man kan godt blive smittet af andre influenzatyper, end den man er vaccineret mod, ligesom andre vira også kan give symptomer, der minder om influenza.

- Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Vaccination og allergi – Tal med lægen

Har du både astma og allergi og overvejer influenzavaccination, kan det i nogle tilfælde lade sig gøre. Du bør dog altid tale med din læge først. Muligheden afhænger nemlig ofte af, hvilke symptomer du får.
 

FAKTA

Vaccination gives fra den 1. oktober 2017 og frem til årsskiftet. 
 
Influenzavaccinationen er gratis, hvis du har astma eller af en anden årsag har risiko for at blive alvorligt syg af influenza. 
 
En undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen fra 2015 viser, at mange personer med kronisk sygdom som fx astma undervurderer risikoen for at blive alvorligt syge af influenza og derfor fravælger at blive vaccineret. 
 
Du er i risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis:
 
• Du er 65 år eller derover på vaccinationstidspunktet
• Har en kronisk sygdom, fx astma, diabetes eller KOL
• Er svært overvægtig med BMI over 40
• Er gravid og mere end 12 uger henne
 
Sådan minimerer du risici for infektion:
 
Sørg for god håndhygiejne
Husk at sende host og nys i ærmet frem for ud i omgivelserne

Hvor og hvordan bliver jeg vaccineret?

Praktiserende læger, private vaccinationsfirmaer og kommuner kan vaccinere mod influenza. Se efter vaccinationstilbud i din lokalavis eller få en vaccinationstid hos din læge.
 
Nyhed 9. oktober 2017

Hæng æg på din væg

Trænger væggene til pynt, så skynd dig at få fingre i en af de 10 nye plakater om madallergi fra Astma-Allergi Danmark.

Boligindretning og fødevareallergi plejer ikke at have så meget til fælles. Men nu kan du faktisk dekorere boligen, børnehaven eller kantinen med madallergi. 

Astma-Allergi Danmark har nemlig udviklet en ny plakatserie, der med enkle billeder gør opmærksom på, at madallergi ikke er for sjov. Plakaterne viser fisk, hvede, jordnødder, mælk, nødder, skaldyr, soja, gluten og æg, som er de 10 mest almindelige allergifremkaldende fødevarer.

Vigtig information

At have allergi over for bestemte fødevarer kan være en stor begrænsning, særligt hvis man spiser på restaurant, køber takeaway eller er ude hos familie og venner, der ikke er opmærksomme på det.

Symptomerne ved fødevareallergi kan blandt andet være mavesmerter, kvalme, åndenød og nældefeber. I sjældne tilfælde kan man også få et allergisk shock, som er en voldsom og livstruende allergisk reaktion, hvor hele kroppen reagerer. 

Der er derfor ingen tvivl om, at fødevareallergi kan være en alvorlig sag. Den vigtige information bliver i plakatserien kombineret med et sprogligt twist, der sætter fokus på, hvordan det kan føles at have fødevareallergi.

Vil du ha' en gratis plakat?

Er du medlem af Astma-Allergi Danmark, kan du som medlemsgave få tilsendt en eller flere af plakaterne. Det er gratis og gælder, så længe lager haves.  Skriv til info@astma-allergi.dk, og oplys dit medlemsnummer samt hvilken plakat, du ønsker skal pynte i dit hjem.

Alle har samtidig mulighed for at få en af de flotte plakater op på væggen, da de gratis kan printes fra Astma-Allergi Danmarks hjemmeside. Hæng den fx i køkkenet, hvor maden tilberedes, eller spørg i børn eller børnebørns institution eller skole, om du må hænge en plakat op der. 

En del af projekt Madallergi

Udviklingen af plakatserien er en del af Astma-Allergi Danmarks Projekt Madallergi målrettet folkeskoler.

Alle folkeskoler har fået tilsendt plakaterne, og Astma-Allergi Danmark har desuden udarbejdet undervisningsmateriale til skolerne om fødevareallergi til faget Madkundskab. 

I november afholder Astma Allergi Danmark en konkurrence, hvor folkeskoleklasser kan indsende et eller flere forslag til en allergivenlig opskrift.

Den klasse, som får flest ”likes” på Astma-Allergi Danmarks Facebookside for deres opskrift, vinder 3.000 kroner til en valgfri aktivitet for hele klassen.

Nyhed: 5.10.2017


Allergi og regionsvalg: Ulla Astman (S)

Der mangler kompetencer til at håndtere de mange allergipatienter. Op til regionsrådsvalget den 21. november spørger vi en række regionsrådsformænd, hvordan de fremover vil håndtere allergien.

Ulla Astman (S), formand for Region Nordjylland. Foto: Kommunikation, Aalborg Universitetshospital

Sundhedsstyrelsen har med sine fem anbefalinger lagt op til, at regionerne skal styrke allergiområdet. Astma-Allergi Danmark har spurgt en række regionsrådsformænd, hvordan de fremover vil håndtere allergi.

Første regionsrådsformand, som udtaler sig, er Ulla Astman (S) fra Region Nordjylland:
 

Det vigtigste er, at allergipatienterne – ligesom alle andre patienter i det danske sundhedsvæsen – får en ordentlig og god behandling. Derfor vil jeg også gerne medvirke til at styrke området.

Ulla Astman (S), Region Nordjylland

Almen praksis' indsats på området bør styrkes. Det vil være væsentligt i forhold til at nedbringe ventetiderne, hvis almen praksis kan foretage flere udredninger.

Ulla Astman (S), Region Nordjylland

I forhold til Sundhedsstyrelsens anbefaling om en centerkonstruktion er jeg enig i, at centertanken kan give et løft på området og give hurtigere forløb for patienterne, hvis specialisterne er samlet et sted. Det vil især være godt for de allermest komplekse patienter. 

Ulla Astman (S), Region Nordjylland

Astma-Allergi Danmark mener:

Patienterne savner plan for fremtidens allergibehandling: En konkret uddannelsesplan for allergispecialister, hvori fagområdeuddannelsen udmøntes. En styrkelse af den praktiserende læges uddannelse. Og sikring af allergicentre i alle regioner, så vi kan få det løft, der sikrer, at allergipatientens behandling prioriteres og varetages som alle andre områder.
 

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

FAKTA: Anbefalinger på allergiområdet

Antallet af henvendelser på allergiområdet er steget markant på landets hospitaler de seneste 10 år. Sundhedsstyrelsen fastslår, at allergiområdet skal løftes ude i regionerne og hos andre relevante aktører, og har fremlagt fem anbefalinger.

 1. Øget fokus på allergi i lægeuddannelsen
 2. Styrkelse af allergiområdet hos de praktiserende læger
 3. Øget fokus på fagområdeuddannelsen i allergologi
 4. Etablering af flere allergicentre
 5. Styrkelse af speciallægepraksis på allergiområdet

Kilde: Sundhedstyrelsen, Status på allergiområdet, 2017

Ulla Astmans udtalelser har tidligere været bragt i AstmaAllergi-bladet #5 2017.
Udtalelelser fra Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark og Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden vil også blive bragt som optakt til regionsrådsvalget.

Alle fem regionsrådsformænd er blevet adspurgt, men Bent Hansen (S) Region Midtjylland og Jens Stenbæk (V) fra Region Sjælland ønskede ikke at medvirke, da de ikke genopstiller til regionsrådsvalget i efteråret 2017.


Nældefeber kan påvirke livskvaliteten

En halv million danskere har indenfor de seneste seks år oplevet et udbrud af nældefeber. Heraf har hver fjerde været ude for, at nældefeber nedsætter livskvaliteten. Det viser en undersøgelse om nældefeber fra Astma-Allergi Danmark.

Foto: Colourbox
Rammes du af nældefeber, kan det få alvorlige følger for dit helbred. Det fremgår af Astma-Allergi Danmarks undersøgelse ’Urticaria - Undersøgelse af gener, behandling og livskvalitet.’

Ifølge undersøgelsen har 125.000 danskere indenfor de seneste seks år oplevet at gener som kløe, dårlig nattesøvn og følelsen af grim hud påvirkede deres humør og helbred, så det gik udover livskvaliteten.
 
Derudover viser undersøgelsen, at over halvdelen af danskerne har deres første anfald, før de fylder 20 år, og at ca. 90.000 danskere har oplevet kronisk nældefeber, som betyder, at nældefeberen kan vare i flere uger, måneder eller år.
 
Viden som vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, finder meget bekymrende.
 

Det er et samfundsansvar at gøre mere for især kronikerne, som lider under langvarige udbrud. Vi skal sammen med sundhedsvæsenet arbejde for at øge behandlingstilfredsheden for den store gruppe, som ikke bliver hjulpet i dag.

- Anne Holm Hansen

Astma-Allergi Danmarks Urticaria-undersøgelse omfattede 5041 danskere over 18 år. Her viste det sig også, at 18 procent af de adspurgte slet ikke vidste, hvad der udløste nældefeberen.
 
Noget der bekræfter Anne Holm Hansen i, at nældefeber hos mange danskere er et område med mangel på viden og oplysning.
 
- Undersøgelsen viser et klart behov for at komme tættere på nældefeber. Som landsdækkende forening påtager vi os at løfte en vigtig del af videns- og rådgivningsopgaven, siger Anne Holm Hansen.

Spørg løs om nældefeber d. 1. oktober

Søndag den 1. oktober er international mærkedag for nældefeber ’World Urticaria Day’, og Astma-Allergi Danmark bruger dagen til at skabe opmærksomhed omkring nældefeber.
 
Foreningens rådgivere sidder derfor parat fra kl. 10-12 på telefonnr. 4343 4299 til at svare på spørgsmål om nældefeber.
 
Alle kan ringe og få gratis rådgivning.

Om undersøgelsen

Kilde:  Undersøgelsen ”Urticaria (nældefeber) - Undersøgelse af gener, behandling og livskvalitet” er gennemført af Astma-Allergi Danmark i september 2016. Undersøgelsen omfatter 5.041 danskere over 18 år. Blandt deltagerne har 1.399 oplevet udbrud af nældefeber.
 

Fakta

 • Nældefeber – navnet kommer af den kløende reaktion med røde hævelser, når huden strejfer en brændenælde
 • Urticaria er den latinske betegnelse for nældefeber
 • Over en million danskere har oplevet et udbrud af nældefeber
 • Nældefeber er en hudreaktion, som viser sig mest ved kløende hævelser
 • Alle kan få nældefeber. Det er dog mest kvinder, som oplever udbrud af nældefeber
 • Nældefeber kan komme overalt på huden og variere i størrelse fra få millimeter til håndfladestore regelmæssigt afrundede partier
 • Årsagen til et udbrud af nældefeber kan være mange. Fx kan allergi, varme, kulde, stress, sol, tryk, vand og fysisk aktivitet føre til et udbrud. Forebyggelse og behandling af nældefeber er derfor individuelt
 • Varigheden af et nældefeberudbrud er meget forskellig: Nogle har nældefeber i kort tid (timer) og andre har nældefeber i længere tid (uger/måneder), hvor det er kronisk nældefeber.

Læs mere:

 

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 
Nyhed: 26. september 2017

Leg og lær om astma og allergi

Over 1 million danskere har astma og allergi. Få inspiration til aktiviteter derhjemme og i naturen med en række gratis redskaber fra Astma-Allergi Danmark.

Den gratis flip-flap fra Astma-Allergi Danmark giver nye ideer til sjove lege og træningsøvelser, som tager hensyn til, at børn og voksne med astma også kan være med. Foto: Tine Duch.
 

Der er rig mulighed for inspiration til efterårets aktiviteter med Astma-Allergi Danmarks gratis redskaber. Bliv eksempelvis klogere på madallergi og allergifremkaldende planter med mobilen og fold lungerne ud med den sjove kæmpe flip-flap.

Hvad skal vi spise?

Skal der laves mad, så hav appen Madallergi ved hånden. Appen indeholder over 200 opskrifter, som er udviklet i forhold til de mest alment kendte allergener som fx mælk, æg, hvede og jordnødder.

I appen er der også mulighed for at vælge mellem følgende opskriftskategorier: Hovedretter, morgenmad, pålæg, salat, suppe, dessert, bagværk og tilbehør. Det gør det nemt at finde allergivenlige opskrifter, som alle kan tåle. Download Madallergi til iPhone i AppStore eller find opskrifterne i Astma-Allergi Danmarks opskriftsdatabase.

Fold lungerne ud

Daglig motion er godt – også hvis man har astma. Den store flip-flap giver nye ideer til sjove lege og træningsøvelser, som tager hensyn til, at børn og voksne med astma også kan være med.

Med flip-flappen får man trænet både koordination, kondition og kræfter. Gør den til et sjovt indslag, når familie eller venner er samlet. Flip-flappen er gratis. Den kan bestilles via info@astma-allergi.dk og du kan også printe den selv.

Ta' på plantejagt

Trænger I til at komme ud i naturen, så er appen PlanteGuide god at have med. Brug appen som opslagsværk, når I er på tur og gerne vil vide mere om de planter, blomster og træer, I finder undervejs.

Alle kan få glæde af PlanteGuide - ikke mindst pollenallergikere, som kan bruge den som hjælp til at genkende de mest almindelige pollensyndere som fx birk, hassel og bynke. Download PlanteGuide til iPhone i Appstore.

Nyhed: 22.09.2017

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 


Ny lægeaftale gavner astmabørn, men glemmer allergien

Den nye overenskomstaftale mellem de praktiserende læger og regionerne vil styrke fokus på børn og unge med astma. Astma-Allergi Danmark er glade for aftalen - men undrer sig over, hvorfor allergien ikke er med trods Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Den nye overenskomstaftale mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner er nu faldet på plads. Som en del af aftalen skal de praktiserende læger have mere fokus på børn og unge med astma og med mistanke om astma.

Allergien er glemt

Astma-Allergi Danmark ser meget positivt på, at astma hos børn og unge får øget fokus fremover. Men foreningen undrer sig over, hvorfor allergien ikke har fået en prioritering i den nye overenskomstaftale.

Det er særligt set i lyset af Sundhedsstyrelsens anbefalinger på allergiområdet fra februar 2017, hvor netop den praktiserende lægers rolle bliver fremhævet som væsentlig, hvis allergien skal løftes, så det som minimum kommer på niveau med andre sygdomsområder.

 

Vi har arbejdet for en styrkelse af børne-unge området, så det er utrolig positivt. Men vi undrer os samtidig over, at allergien og allergiske sygdomme ikke er blevet styrket. Sundhedsstyrelsens anbefaler netop, at allergien skal styrkes hos de praktiserende læger.

- Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, fortsætter:

- Det er de praktiserende læger, som behandler de fleste mennesker med allergi og allergiske sygdomme, så jeg havde ønsket og troet, at allergien også var med i den nye aftale.

Tidlig opsporing af astma

Aftalen træder i kraft fra 1. januar 2018, hvor de praktiserende læger skal benytte ’Undersøgelsesprogram for Astma hos Børn og Unge’ udarbejdet af Sundhedsstyrelsen i 2016. Her har Astma-Allergi Danmark været en del af arbejdsgruppen.

Med den nye aftale får den praktiserende læge en central rolle i forhold til tidlig og målrettet opsporing, diagnostik og udredning af børn og unge (0-18 år) med astma, eller hvor der er mistanke om astma.

Den praktiserende læge skal også medvirke til en systematisk opfølgning af børn og unge med astma. Ifølge aftalen skal den praktiserende læge give børn og forældre redskaber til at leve et godt liv med sygdommen og så de kan håndtere de udfordringer, som en kronisk sygdom giver.

Der er afsat 38 millioner kroner til at styrke fokus på børn og unge med astma i den 3-årige overenskomstperiode. Efter 2020 er der tale om varige midler på 15 millioner kroner til fortsat fokus på området.

Læs mere:

Nyhed: 19.09.2017


Vi søger en studentermedhjælp

Astma-Allergi Danmark søger en studentermedhjælp til arbejdet med Den Blå Krans.

 

Astma-Allergi Danmark søger en studentermedhjælp, hvor dit arbejde primært vil bestå af:

Screening af indkomne godkendelser, herunder brug af vores database Kemilex
Udarbejde af dokumenter ifm. godkendelser
Indskrivning af kemiske stoffer i Kemilex
Arbejde med vores app SkinAllergy
 
På sigt vil dit arbejde også kunne være:
Godkendelse af mindre ansøgninger og etiketter
Vurdering af kemiske stoffer til Kemilex
 
Vi forventer desuden, at du generelt deltager i teamarbejdet med at holde Den Blå Krans kørende og udvikle den til fremtiden.

Om dig

Du læser på en videregående uddannelse indenfor det naturfaglige område, gerne med fokus på toksikologi, kemi eller lign.
Du må godt være i starten af dit studie.
Du er struktureret i din arbejdsform og går op i detaljen.
Du har lyst til at arbejde både i teamet og for dig selv.
Du deler gerne dine gode idéer med andre og har lyst til at arbejde med at udvikle området
Ser forskellighed som en styrke og vil gerne bidrage med dine kompetencer og personlighed

Det kan vi tilbyde

En fleksibel og uformel arbejdsplads
Søde kollegaer med meget forskellige kompetencer og som brænder for vores område
Mulighed for at få prøvet din faglige viden af på en arbejdsplads
 
Arbejdstiden vil være ca. 15 timer ugentligt, fordelt på 2-3 dage efter aftale.
Har du spørgsmål til stillingen, er du velkommen til at kontakte Rikke Bille på rb@astma-allergi.dk eller telefon 4129 0559.
 
Arbejdssted: Astma-Allergi Danmark, Universitetsparken 4, 4000 Roskilde. 
Ansættelse: Så hurtigt som muligt
 
Den Blå Krans er Astma-Allergi Danmarks globale allergimærke. Alle producenter, der lever op til vores kriterier kan søge om at få mærket på deres produkter. Kransen giver dels allergikere bedre mulighed for at finde produkter de kan tåle og dels forbrugere mulighed for at nedsætte deres risiko for allergi. Mærket findes i over 50 lande.

Klimaforandringer er guf for grøn allergisynder

Studie viser, at klimaforandringer kan få den allergifremkaldende plante bynke-ambrosie til at brede sig yderligere i Europa. Også til danske breddegrader, hvilket kan få store konsekvenser for allergikere.

Spotter du en bynke-ambrosie, skal du tager handsker på, rive planten op med rod og smide den ud i skraldespanden. Foto: Kirsten Ebert

Den stærkt allergifremkaldende plante bynkeambrosie er spottet i Danmark, selvom den oprindelig slet ikke hører hjemme i Europa. Og det ser ud til, at den kan blive en fast del af inventaret i den danske natur fremover, vurderer et nyt studie fra Aarhus Universitet. 

Forskerne har ved hjælp af blandt andet klimamodeller set på, hvilke konsekvenser klimaforandringer har på udbredelsen af bynkeambrosie i Europa. Plantens udbredelse kan nemlig få stor betydning for folkesundheden, da pollen fra bynke-ambrosie kan forårsage pollenallergi og astma-anfald. Desuden vil bynke-ambrosie forlænge pollensæsonen, fordi planten blomstrer sent på efteråret.

– Alt i alt tyder det på, at flere folk vil udvikle allergi og må døje med symptomer en større del af året, og det er jo ikke særlig opmuntrende, siger Karen Rasmussen, som er biolog i Astma-Allergi Danmark og en af forskerne bag studiet.

Invasion på vej

Bynke-ambrosie er en såkaldt invasiv art, som stammer fra Nordamerika, men som utilsigtet er blevet bragt til Europa. Her har den invaderet store dele af Syd- og Sydøsteuropa, hvor den er blevet en af hovedårsagerne til allergiske symptomer.

Resultaterne fra studiet viser, at uanset om temperaturerne stiger en halv eller flere grader, vil der fremover også blive gode vækstbetingelser for bynke-ambrosie i store dele af det østlige og nordlige Europa – og altså også i Danmark, forklarer Karen Rasmussen.

– Derfor er det vigtigt at kontrollere og bekæmpe planterne, før de for lov til at sprede sig yderligere, og der kan
vores studie være en hjælp. Det vil have stor betydning for allergikere, at vi gør alt, hvad vi kan, for at bynke-ambrosie ikke skal blive en permanent gæst.

Karen Rasmussen minder desuden om, at hver eneste plante, der udryddes, tæller, og at man også som privatperson kan være med til at bekæmpe planten, hvis man møder den i sin have eller ude i naturen.

Nyhed: 14.09.2017

Læs mere:

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Astmatikere har større risiko for infektioner

Ny dansk forskning viser, at mennesker med astma har større risiko end andre for at få infektioner uden for lungerne.

Ny forskning om astma og infektioner er udkommet i tidsskriftet Journal of Internal Medicine. Foto: Colourbox

Risikoen for at få infektioner er større, hvis du har astma. Det gælder infektioner i hele kroppen og ikke kun lunger og luftveje. Det viser ny dansk forskning fra Herlev-Gentofte Hospital.  

Med de nye forskningsresultater håber Astma-Allergi Danmark, at mennesker med astma fremover vil blive taget mere alvorligt.

– Det er vigtigt i behandlingen at kende disse risikofaktorer, så en ordentlig og relevant forebyggelse og behandling kan iværksættes – og samtidig i forskningen søge endnu dybere efter årsagen, så vores viden om astma bliver større, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Næsten 40 procent større risiko

Læge og ph.d.-studerende Jens Helby Petersen fra Herlev-Gentofte Hospital er hovedforfatter til forskningsartiklen, der lige er udkommet i tidsskriftet Journal of Internal Medicine.

– Man har vidst i mange år, at mennesker med astma har højere risiko for at få infektioner i lungerne end andre. Men det er helt nyt, at det også gør sig gældende uden for lungerne, siger Jens Helby Petersen til Videnskab.dk.

Det danske forskerhold bag undersøgelsen brugte informationer om 105.519 danskere, taget fra to store befolkningsundersøgelser, hvor deltagerne har været fulgt i op til 23 år.  Resultaterne viste her, at mennesker, der har fået astma, før de er fyldt 50 år, har næsten 40 procent større risiko for infektion uden for lungerne end andre mennesker.

– Resultatet peger på, at der er en forbindelse mellem astma, hvor immunforsvaret påvirker lungerne, og immunforsvarets evne til at bekæmpe infektioner, siger medforfatter til forskningsartiklen, overlæge og professor Stig E. Bojesen til Videnskab.dk.

Læs mere:

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 

Nyhed: 08.09.2017

 


Spiselige insekter kan give allergiske reaktioner

Interessen for at bruge insekter i madlavning vokser. Har du i forvejen allergi over for rejer og husstøvmider, skal du dog være påpasselig, hvis du sætter tænderne i de kriblende proteinbomber.

Grafik: Fie Krøyer Dahl

Insekter kan sagtens havne på menuen, hvis du er nysgerrig efter at prøve kræfter med den relativt nye fødevaretype. Den anses for at være en god proteinkilde, som tilmed er ressourceeffektiv og bæredygtig. Men der kan være risiko ved at spise insekter, hvis man i forvejen har allergi.

Potentielle krydsreaktioner

– Problematikken ved insekter er, at hvis man har en allergi i forvejen, kan der potentielt set komme en allergisk reaktion – altså en krydsreaktion – hvis man spiser insekter, forklarer Charlotte Bernhard Madsen, seniorforsker fra DTU Fødevareinstituttet. Hun rådgiver blandt andet Fødevarestyrelsen om nye fødevarer på det danske marked med særligt fokus på fødevarers allergirisiko. Forskning i allergirisiko ved at spise insekter er dog ganske sparsom.

– Undersøgelser viser, at melorme kan krydsreagere med husstøvmider og rejer. Det betyder, at hvis man eksempelvis har rejeallergi, skal man være forsigtig med at spise melorme, for der er en potentiel risiko for at få allergiske symptomer, siger hun. 

Gælder alle insekter

Patientforeningen Astma-Allergi Danmark, som tilbyder gratis rådgivning til alle med astma, allergi, høfeber og eksem, oplever også, at danskere med allergi over for eksempelvis rejer spørger ind til risikoen ved at spise insekter.

Den generelle opmærksomhed på området er dog endnu ikke stor. Men insekter som fødevaretype er kommet for at blive. Det ses blandt andet med etablering af danske insektfabrikker gennem projektet inVALUABLE.

Faglig leder på inVALUABLE, biolog og ph.d. Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut, bekræfter også, at hvis man har allergi over for skaldyr og husstøvmider, skal man være påpasselige med at spise alle insekter. Ikke kun melorme, men eksempelvis også voksmøllarver, fårekyllinger og græshopper.

– Den proteinstruktur, der er i husstøvmider og krebsdyr som rejer, er meget lig den struktur, som er i insekter. På grund af dette nære slægtskab er der en forhøjet risiko for krydsreaktioner. Det gælder i forhold til alle insekter, hvis man i forvejen er allergisk over for krebsdyr og husstøvmider, siger han.

FAKTA: Insekter og allergi

Græshopper, voksmøllarver, melorme, fårekyllinger og buffalolarver er alle insekter, som vinder mere indpas som fødevarer.

Har du i forvejen allergi over for husstøvmider og krebsdyr som eksempelvis rejer, er der en potentiel risiko for krydsreaktioner, hvis du spiser insekter.

Astma-Allergi Danmark tilbyder gratis rådgivning om bl.a. allergi og krydsreaktioner.Har du spørgsmål, kan du ringe til Rådgivningen på tlf. 4343 4299.

Læs mere:

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Nyhed d. 06.09.2017


Deltag i astmaskole om oplevet svær astma

Få tjek på din astma, når Astma-Allergi Danmark afholder astmaskoler over hele landet i løbet af efteråret. Astmaskolen er for voksne, og det er gratis at deltage.

Mange voksne danskere har oplevelsen af at have svær astma. Men er astmaen svær – eller svær at kontrollere?  

Svær astma kan nemlig godt forveksles med svært kontrollerbar astma. Begge former for astma er i fokus til efterårets astmaskole, som afholdes i København, Ringsted, Odense, Aarhus, Hillerød og Aalborg.

På astmaskolen kan du eksempelvis få svar på, hvordan du får kontrol over astmaen, så den ikke overtager din hverdag. 

Astmaskole for en aften

Astmaskolen foregår en hverdagsaften fra kl. 18-21 og er for alle voksne, der ønsker at vide mere om deres astma. I løbet af aftenen vil det også være muligt at stille spørgsmål. Det er gratis at deltage, og skolen er målrettet voksne med oplevet svær astma. Du må også meget gerne tage en pårørende med. 

Det er speciallægerne i lungemedicin professor og overlæge Vibeke Backer og overlæge Linda Makowska Rasmussen, som underviser. De vil blandt andet komme ind på forskellen på svær astma og svær kontrollerbar astma samt nye behandlingsmuligheder for svær astma.

I løbet af aftenen vil det også være muligt at stille spørgsmål. Det er gratis at deltage, og du må meget gerne tage en pårørende med. 

Tilmelding

Astmaskolen om oplevet svær astma er for voksne.

Tilmelding kan ske til Astma-Allergi Danmark på tlf. 4343 5911 eller che@astma-allergi.dk

Hvor og hvornår

København
11. oktober kl. 18-21.
IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V.
 
Ringsted
26. oktober kl. 18-21.
Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted
 
Odense
8. november kl. 18-21.
ODEON, Claus Bergs Gade 7, 5000 Odense C.
 
Aarhus
15. november kl. 18-21.
Scandic Aarhus City, Østergade 10, 8000 Aarhus C.
 
Hillerød
28. november kl. 18-21.
FrederiksborgCentret, Milnersvej 39, 3400 Hillerød
 
Aalborg
30. november kl. 18-21.
Phønix Hotel, Vesterbro 77, 9000 Aalborg
 

Nyt allerginetværk tildeles stor pris

Hud-og Allergiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital har sammen med Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet fået tildelt prisen Clinical Academic Group (CAG) inden for allergi. Astma-Allergi Danmark deltager som ekstern partner.

Grafik: Videncenter for Allergi

Det bliver med øget fokus på allergisagen, når klinikere og forskere fremover sætter sig sammen i det nye faglige netværk, Clinical Academic Group (CAG) for Allergi, der skal arbejde for at fremme samarbejdet mellem forskning, klinisk arbejde og uddannelse inden for allergien.

Ledere af CAG for Allergi er professor Jeanne Duus Johansen fra Videncenter for Allergi, Hud-og Allergiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital og professor Carsten Geisler fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet. Astma-Allergi Danmark vil som patientforening deltage i netværket som ekstern partner.

Vigtigt for allergiområdet

At der nu er blevet etableret så stærkt og professionelt et netværk for allergi glæder vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

- Med etablering af en CAG for Allergi med den enorme kompetence, der ligge bag, er rigtigt vigtigt for allergiområdet. Det glæder os meget, at allergisagen nu får det nødvendige løft, siger Anne Holm Hansen.

CAG for Allergi består af et netværk af forskere og klinikere, der har til formål at påvirke og forbedre forløbet for patienter med allergiske sygdomme, udvikle nye allergibehandlinger og fremme vidensdeling indenfor området.

Hvad er en CAG?

Etableringen af CAG (Clinical Academic Group) er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Region Hovedstaden. En CAG er et stærkt, fagligt orienteret netværk, som skal løfte samarbejdet mellem klinikere og forskere på hospital og universitet til et nyt niveau og med konkrete og banebrydende resultater for øje. 

 

CAG for Allergi har som mål at optimere patientforløb for patienter med allergiske sygdomme på tværs af sektorer via innovation i organisering af sundhedssystemet samt at udvikle nye individualiserede allergibehandlinger og diagnostik, at identificere biomarkører med prognostisk værdi for udvikling af allergi og skabe nye uddannelsesaktiviteter og fremme vidensdeling. 

 

Kilde: Videncenter for Allergi 


Årets pollensæson slog danmarksrekord

Pollensæsonen går på hæld, og Astma-Allergi Danmark gør status på årets pollenudmeldinger med en rekordmåling. Til glæde for landets allergikere bød sæsonen 2017 dog også på små overraskelser.

Selvom sæsonen for svampesporerne stadig i gang, er der nu så få pollen i luften, at sæsonen kan meldes tæt på afsluttet. Det betyder, at pollenåret kan gøres op - og det med en danmarksrekord.

- Sæsonen lagde hårdt ud med en ny danmarksrekord for el med et dagens pollental på 550 pollen, fanget i fælden København den 4. marts. Dermed slog det rekorden fra 2015 på 485 pollen. Forårets pollenboom fortsatte i april med elmepollen, hvor der blev registreret mere end dobbelt så mange pollen fra elm i både København og Viborg i forhold til sidste år, siger biolog med ansvar for pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark, Karen Rasmussen.

"Sæsonen lagde hårdt ud med en ny danmarksrekord for el med et dagens pollental på 550 pollen, fanget i fælden København den 4. marts."

På bagkanten af sæsonen

Men selvom Dagens Pollenvarsling og udsendelsen af Astma-Allergi Danmarks daglige pollenmail nu takker af for denne gang, er der dog lidt endnu for de pollen- og svampesporer-entusiaster, der ikke kan vente til næste års sæson.

- Pollen- og sporemålingerne for fælden i København lukker først helt ned i løbet af september, når svampesporekoncentrationen i luften når et lavt niveau i takt med, at vejret bliver koldere. Desuden registrerer vi stadig ganske få græs- og bynkepollen i fælderne, selvom de fleste planter så småt er ved at være afblomstret, siger Karen Rasmussen og tilføjer:

- Så vi befinder os på bagkanten af sæsonen, men opdaterer stadigvæk de daglige pollental for græs og bynke samt sporeniveauer for Østdanmark på astma-allergi.dk, i pollen-appen og på Twitter, siger Karen Rasmussen.

Sæson med milde perioder

Årets pollensæsonen blev officielt skudt i gang den 21. februar, som er normalt for forårstræerne el og hassel. Birk og græs startede med at blomstre cirka en uge tidligere end normalt, og i slutningen af maj gav det enkelte dage med overlap af de to typer pollen i luften.

"På trods af rekord år har sæsonen også budt på milde perioder for allergikerne."

Bynke startede som den seneste med at sprede sine pollen midt i juli som forventet, og samlet set bød årets pollensæson også på milde perioder.

- På trods af rekordår har sæsonen også budt på milde perioder for allergikerne. Eksempelvis lå målingerne af birkepollen lidt under normalen. En kølig og våd sommer og lejlighedsvis meget nedbør - og ind i mellem skybrud – satte især i juli en dæmper på de høje græspollental. Og så er der ind til videre registreret færre bynkepollen end normalt, siger Karen Rasmussen.

Med pollensæsonens nedtrapning stopper Astma-Allergi Danmark de daglige tømninger af pollenfælden i Viborg, men det er ikke helt slut med de løbende næser. 

- Pollenteamet lukker først helt ned for pollen- og sporemålingerne senere på efteråret, når svampesporekoncentrationerne i luften når et lavt niveau, slutter Karen Rasmussen.

Læs mere om Dagens Pollental

 


Unge skal lære at huske handsken

Elever på erhvervsuddannelserne må ofte droppe uddannelsen på grund af allergi eller håndeksem. Nu vil Astma-Allergi Danmark hjælpe dem med at huske handsken, så hænderne holder hele arbejdslivet.

Når valget er truffet, og uddannelsen er startet, forbliver karrieren som bager, frisør eller maler for mange unge ofte ved drømmen.

For hænderne er deres primære arbejdsredskab. Og netop fordi hænderne er redskabet, og de konstant udsættes for allergifremkaldende eller hudirriterende stoffer som parfume, støv, kemikalier og vand, er de i risiko for at udvikle arbejdsbetinget håndeksem – et rødt og kløede udslæt, der påvirker både dagligdag og arbejdsliv i en sådan grad, at de ikke kan udføre det.

Nogle dropper derfor ud, mens andre skifter studieretning.

For 23-årige Daniel Mortensen Jensen er det et skrækscenarie, han gerne vil undgå. Han er i gang med en frisøruddannelse og er meget opmærksom på at beskytte sine hænder mod allergi og eksem.

- Jeg arbejder meget med vand, sæbe og farvestoffer, så det er vigtigt for mig at bruge mine hænder rigtigt. Det er super nederen at få gigt, men den kan man ikke forberede sig på. Det kan man med allergi og eksem. 
Så jeg bruger handsker til alt, der har med vand eller farve at gøre, siger Daniel Mortensen Jensen.

Selvom der undervises i brugen af handsker på studiet, er det ifølge Daniel Mortensen Jensen dog ikke altid, at alle husker dem.

- Nogle saloner går desværre ikke så meget op i at bruge handsker, og det er ærgerligt, synes jeg. På studiet ser jeg det også. Men når man vasker hår op til otte gange om dagen og ikke vil have eksem, er det bedst at huske dem, siger han.

Aldrig for sent at forebygge 

Hvert år anmeldes 3000 tilfælde af arbejdsbetinget eksem til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Problemet er langsomt stigende, og derfor er en forebyggende indsats på erhvervsuddannelserne ifølge patientorganisationen Astma-Allergi Danmark utrolig vigtig. 

– Håndeksem har store konsekvenser for ens arbejdsliv, og hvis først man har det, kan man være tvunget til at skifte erhverv. Men problemet kan reduceres, hvis der gøres en forebyggende indsats. Derfor er det vigtigt, at vi allerede på uddannelsernes grundforløb får gjort eleverne opmærksomme på, at de skal passe på sig selv og fortæller dem, hvordan de gør det, siger Betina Hjorth, som er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

Vigtigt med gode vaner

Af samme årsag har Astma-Allergi Danmark udviklet Handskekufferten, som er et undervisningsforløb til erhvervsskolerne.

Eleverne lærer herigennem, hvordan man vasker, desinficerer og smører hænderne samtidig med, at de bliver klogere på hudens opbygning, symptomer og årsager til eksemet.

– Målet med materialet er, at eleverne ved, hvordan de forebygger at få problemer med håndeksem og kontaktallergi i løbet af uddannelsen, og når de senere kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at eleverne får indbygget gode vaner i forhold til forebyggelse af håndeksem, og at de har kendskab til forskellige typer beskyttelseshandsker, forklarer Betina Hjorth og uddyber:

- Handskekufferten skal også være med til at gøre eleverne bevidste om, at der skal være relevante værnemidler til rådighed på arbejdspladsen, og at ansvaret for at benytte værnemidlerne også ligger hos eleverne selv. Det er aldrig for sent at begynde at forebygge, understreger Betina Hjorth. 

Handskekufferten fra Astma-Allergi Danmark kommer ud til elever på 35 erhvervsskoler i hele landet.

Læs mere om forebyggelse af håndeksem


Nyser du også…når du ser en mejetærsker?

Så er du undskyldt. I hvert fald hvis du har allergi over for svampesporer. Men der er et lille tip til at undgå det.

Foto: Colourbox

Er du en af dem, der nyser, når du ser en mejetærsker, er det ikke så underligt, som det lyder. Specielt ikke lige nu.

For det er sæson for de udendørs skimmelsvampe, der kan danne svampesporer. Og har du allergi, mærker du det, når der høstes, og sporerne hvirvles op i luften.

Ifølge Astma-Allergi Danmarks biolog, Karen Rasmussen, er der dog et lille tip til at snyde allergien, inden du passerer en høstende mejetærsker:

- I august er det normalt højsæson for blandt andet svampesporerne Alternaria og Cladosporium. Derfor er det ikke ualmindeligt, at man reagerer, når man kører forbi marker, hvor der eksempelvis høstes kartofler, hvede og byg, fordi de hører til blandt afgrøder, svampene angriber. Så hvis du vil undgå at tricke din allergi overfor svampesporer, er det en god idé at køre langt udenom de nyhøstede marker.

Er der andet, man kan gøre?

- Ja, du kan også være lidt opmærksom på din svampesporerallergi, når du går hjemme i haven. Få en anden til at grave i kartoffelbedet eller kompostbunken, hvis du har mulighed for det. Og hvis ikke, så prøv at undgå haven midt på dagen, hvor sporekoncentrationen normalt er størst.

Hvorfor?

- Jo, det er med svampesporer ligesom med pollen, at de har en døgnvariation, hvor de største koncentrationer normalt findes i luften i dagtimerne, hvor temperaturen stiger, og især når det er tørt og blæsevejr. 

Så det er om at gribe skovlen på det rigtige tidspunkt?

- Ja, eller ringe til vores rådgivning i Astma-Allergi Danmark og få en snak om dine symptomer. Det skader i hvert fald aldrig.
 

Hold øje med Dagens svampesporeniveau

Kontakt Astma-Allergi Danmarks rådgivning


På alverdens floder med astma

Pia Thomsen dyrker white water rafting på topplan. Men hvordan tackler hun astmaen, når bølgerne går højt?

I 2016 var Pia Thomsen i Abu Dhabi for at deltage i VM med landsholdet 'Raft Team Danmark Ladies'. Foto: International Rafting Federation.

Pung, nøgler og astmainhalator. De tre ting er altid en del af Pia Thomsens tjekliste, når hun skal ud af døren. Det gælder både, hvis den står på træning i København, eller når hun rejser uden for landets grænser med landsholdet i white water rafting. Denne sommer har hun været til EM i Georgien. På rejserne er astmaen en fast følgesvend, som hun har
kendt til i snart 10 år.

– Jeg tror egentlig, at jeg altid har haft astma. Men i starten af 20’erne oplevede jeg, at jeg ikke engang kunne gå to etager op af trapperne. Jeg blev så forpustet, at jeg blev nødt til at sætte mig ned, siger 32-årige Pia Thomsen.

Efter et besøg hos lægen blev det klart, at hun havde astma. Astmaen har dog ikke afholdt hende fra at dyrke white water rafting på eliteniveau, og det er en sport, der indebærer rejseaktivitet til alverdens floder flere gange om året.

En udfordrende sport

White water rafting er en holdsport på vand. Man sidder typisk fire eller seks personer i en stor gummibåd, som skal styres ned ad en strømfyldt flod. Til den ugentlige træning må Pia Thomsen og resten af kvindelandsholdet dog undvære de vilde bølger, når de sejler i Københavns kanaler. Men selv den taktfaste padlen på fladt vand kan få pulsen op. Og det kan trigge astmaen.

– Jeg bliver drillet for sjov af de andre, fordi jeg altid har min lille håndtaske med mig. Det er en drybag, som min anfaldsmedicin kan ligge tørt i. For selvom jeg tager medicinen inden træningen, så nytter det ikke noget, hvis jeg efter en halv time på vandet pludseligt får det dårligt, forklarer hun.

Når bølgerne går højt

Når bølgerne går højt til konkurrencerne i udlandet, er risikoen for at falde ud af båden helt reel. Pia Thomsen tager derfor sine forholdsregler. Hun har prøvet at ligge i vandet og kigge langt efter båden med astmamedicinen, som sejlede 100 meter længere fremme.

– Jeg kunne godt mærke, at jeg var presset, så siden da har jeg altid sørget for både at have en inhalator i båden og en i en lille pose på kroppen, siger hun.

Hvordan Pia Thomsen skal tage sin astmamedicin, er noget, hun aftaler med sin læge.
– Alt, hvad jeg gør, er 100 procent i aftale med min læge. For eksempel, at jeg altid skal tage min anfaldsmedicin inden træning og konkurrencer. En gang om året tager jeg også til lægen og får lavet en ny lungefunktionstest.

Lytter til kroppen

Udover altid at have sin astmamedicin på sig føler Pia Thomsen, at hun kontrollerer sin astma ved at lytte til kroppens signaler.
– Jeg kan mærke rigtig tydeligt på min krop, hvis jeg får pulsen derop, hvor mine lunger begynder at lukke til. Så har jeg nogle gange haft brug for at sige til mine holdkammerater, at vi lige skal sætte farten lidt ned, så jeg kan få luft.

Hun er den eneste på landsholdet, som har astma. Men de andre ved godt, at hvis Pia Thomsen begynder at kunne mærke en trykken for brystkasse, så er de nødt til at sætte tempoet ned. Det er dog Pia selv, som er nødt til at sige fra. For hun skal ikke derhen, hvor hun hiver efter vejret.
– Jeg må aldrig nå derhen, hvor jeg får pibende vejrtrækning. For så har jeg ikke en jordisk chance for at tage en dyb indånding. Hvis jeg pludselig ligger nede i vandet og kommer ned under en bølge, så kan jeg ikke få luft nok, forklarer hun. Pibende vejrtrækning er et af symptomerne på et begyndende astmaanfald.

At turde sige fra

Hun understreger, at det derfor også handler om at turde sige fra. For holdkammeraterne kan ikke nødvendigvis mærke, hvor presset hun er. Det er også et råd, hun ønsker at give videre til andre sportsudøvere. Særligt de helt unge, som måske kan have svært ved at sige fra over for en engageret træner.

– Jeg tror, det er vigtigt at tænke på sin astma som en konstatering. Sådan er det bare. Og så lære at lytte til sin krop og mærke efter, om der er tegn på forværring. Og selvfølgelig
huske sin medicin.

Til efteråret står den på endnu en rejse med landsholdet til England. Til den tid kører Pia Thomsens indre tjekliste igen: Pung, nøgler og astmainhalator.

Pia Thomsen har astma og er på det danske kvindelandshold i white water rafting. Foto: Henriette Baun Gautier


Forskernyt: Krom ophober sig hurtigt på huden

Det allergifremkaldende metal krom, som findes i mange læderprodukter, giver betydelig afsmitning på huden efter kun kort tids kontakt. Det konkluderer en ph.d.-afhandling fra Videncenter for Allergi.

Eksklusiviteten ved et par nye lædersko kan hurtigt blegne, hvis brugen af skoene resulterer i svær eksem på fødderne. Det kan være tilfældet, hvis man lider af kromallergi, fordi krom anvendes i garvning af læder.

Nu viser forskning, at selv kortvarig kontakt med kromholdige genstande som læder eller metal giver en betydelig afsmitning af krom på huden. Det konkluderer en ny ph.d.-afhandling fra Videncenter for Allergi.

Der skal utrolig lidt til

Ph.d.-afhandlingen består af fire studier, hvor det ene af disse undersøger kroms afsmitning på huden.

– Studiet gik ud på, at personer uden kendt kromallergi skulle sidde med et lille stykke læder og metal mellem fingrene i en halv time. Bagefter kunne der måles små, men ikke ubetydelige mængder af krom på huden, siger læge og ph.d. David Bregnbak, som står bag afhandlingen.

Fem personer i alderen 28 til 66 år deltog i denne del af undersøgelsen. Og selvom man måske ikke dagligt sidder med et stykke læder i hånden, peger resultaterne på, at kortvarig kontakt med eksempelvis kromholdige læderprodukter kan give allergi og eksem.

– Studiet viser, at der skal utrolig lidt til, før krom ophober sig på huden, og man kan i løbet af en dag komme i kontakt med kromgarvet læder flere gange.

Det kan for eksempel være kontakten med læder på cykelstyret eller bilrattet til og fra arbejde, uddyber David Bregnbak.

Kromallergi påvirker livskvaliteten

Kromallergikeres livskvalitet blev også undersøgt i ph.d.-afhandlingen og sammenlignet med andre eksempatienter. I alt 776 patienter fra Gentofte Hospital deltog i undersøgelsen i perioden 2003 til 2012. Her havde 155 patienter kromallergi, og det viste sig, at kromallergi i høj grad påvirker livskvaliteten hos den enkelte.

– Alle hudsygdomme påvirker livskvaliteten, men når vi sammenligner kromallergikeres livskvalitet med andre eksempatienters, så oplever kromallergikere større gener ved deres eksem, siger David Bregnbak.

Dette blev målt ud fra medicinforbrug, sygefravær, og hvor slemt patienterne selv følte, at deres eksem var på en skala fra 1 til 10. Studiet viser tilmed, at det er kvinder i 50-årsalderen, som især døjer med kromallergi.

 

FAKTA OM KROM

Krom er et metal, der blandt andet anvendes til garvning af læder og i produktionen af cement. Krom kan også findes i pigmenter, der anvendes til fx maling, tatoveringer og kosmetik.
 

Kromallergi mistænkes især ved eksem på hænder og fødder. Den endelige diagnose stilles ved en allergitest, en såkaldt lappeprøve, der gennemføres hos hudlægen.
 

Omkring 2-3 procent af alle eksempatienter har kromallergi. I dag er den hyppigste årsag til kromallergi kontakt med lædervarer som eksempelvis sko, handsker og urremme. Omkring 80 % af alt læder er garvet med krom.
 

I foråret 2015 fastsatte EU en grænse for de læderprodukter, som kommer i direkte kontakt med huden. Sådanne produkter må ikke længere indeholde mere end 3 mg/kg af typen krom(VI), og grænsen er lavet med henblik på at reducere risikoen for allergi og eksem.

Læs mere om kromallergi


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning