Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Hvad er alt det gule blomsterstøv?

Bilen, havemøblerne, cykelsadlen…det er der nærmest overalt for tiden. Det gule blomsterstøv. Har du også undret dig over, hvad det helt præcist er – og om det påvirker din allergi - så læs med.

Vi har hørt vores biolog og leder af pollentællingerne, Karen Rasmussen:

Karen, hvad sker der med alt det gule blomsterstøv for tiden?

Der sker det, at nåletræerne i de her dage producerer utrolig mange pollen. Pollen fra fyr og gran er udstyret med to luftsække, som dels øger deres svæveevne, og dels gør dem mere synlige i miljøet.

Så det er det, jeg kan se?

Ja, de kan ses med det blotte øje som en gul belægning på for eksempel din bil, eller når du går rundt ude i haven. Og ja, det er ret synligt lige for tiden.

Men påvirker det min allergi?

Det er primært pollen fra fyr og gran, du ser. Og begge typer er eksempler på pollenkorn, som er vindbestøvede, men som ikke er så allergene sammenlignet med pollen fra for eksempel birk og græs.

Så jeg skal ikke bekymre mig over det, siger du?

Pollen fra nåletræer giver sjældent høfebersymptomer. Men de kan alligevel godt irritere, hvis man har følsomme slimhinder i forvejen, fordi træerne producerer enorme mængder pollen, der let spredes med vinden.

Men der er jo vildt meget, sååå…?

Ja, det er rigtigt nok. I lørdags nåede døgntallet op på 1361 pollen fra fyr og grantræer i København, men det slog dog ikke rekorden fra sidste år på 1396 pollenkorn. Men i forhold til din høfeber betyder det ikke så meget. Selvfølgelig er det dog individuelt, og nogle mennesker kan altså godt udvikle allergi alligevel.

Og hvad hvis jeg er en af dem?

Altså, hvis du har høfebersymptomer, så anbefaler vi altid, at du taler med din læge om behandlingen.


Så startede pollensæsonen for græs

København 4 og Viborg 7. Pollensæsonen for græs er i gang - en uge før normal sæsonstart. Følg Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling, hvis du har allergi.

Pollensæsonen for græs er begyndt.

Både i København og i Viborg er der målt græspollen i luften, og sæsonen falder omkring en uge tidligere end en normal sæsonstart sidst i maj.

Hvor hård sæsonen bliver for græspollenallergikerne er dog endnu for tidligt at sige.

-Med græspollen i luften, starter sæsonen cirka en uge før normalt. Typisk varer den så henover sommeren og slutter først ud på sensommeren, da de forskellige græsarter blomstrer forskudt af hinanden. Vi kan desuden forvente, at sæsonen typisk topper omkring Skt. Hans, siger Karen Rasmussen, biolog og leder af Pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Svært at forudse sæsonen

For græsallergikere er nyheden om sæsonstart sandsynligvis én, de kunne være foruden. For med græs følger pollen, og med pollen følger høfeber. Og så er fodbold på plænen og kaffe i haven ikke altid lige sjovt.

- Hvordan det bliver for græspollenallergikere i år er svært at sige. Får vi lunt og godt vejr, måler vi typisk store mængder græspollen til gene for folk med høfeber, mens det ved køligt og ustadigt vejr ofte er knap så slemt. Men det afhænger blandt andet af vind- og vejrforhold henover de næste uger, hvor mange græspollen, vi kommer til at få, siger Karen Rasmussen.

Gode råd til dig med pollenallergi

Astma-Allergi Danmark og DMI udsender Dagens Pollenvarsling dagligt under pollensæsonen for græs, birk og bynke. Sammen med Dagens Pollental kan varslingen hjælpe pollenallergikere til at træffe de nødvendige forholdsregler med pollen i luften.

 • Få Dagens Pollenvarsling
 • Få Dagens Pollental
 • Astma-Allergi Danmarks Pollengrafer
   
 • Husk din medicin
 • Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling
 • Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene
 • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng
 • Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj.
 • Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.

Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du også ringe til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning på telefon 43 43 42 99.

Telefonrådgivningen har åbent alle hverdage kl. 9-12 samt onsdag kl. 16-18.

Kontakt

Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne, telefon 43 22 16 71 eller 61 27 37 45.


Hvad sker der for min høfeber???

Undrer du dig over at din høfeber står i fuldt flor, mens pollentallene er i bund? Vi har spurgt vores biolog og leder af pollentællingerne, Karen Rasmussen, om en forklaring.


Karen, hvorfor har jeg høfeber, når pollentallene er så lave?

Det skyldes, at vi befinder os på bagkanten af birkepollensæsonen, og selvom pollentallene for birk er faldende, kan man stadigvæk godt være plaget af høfebersymptomer. 

Men hvorfor det egentlig?

Forklaringen kan være, at din krop er blevet mere følsom gennem sæsonen, så der nu skal mindre til, før du får symptomer, end der skulle i starten af sæsonen. Men det kan også skyldes, at der forekommer andre pollentyper i luften lige nu, som man eventuelt kan blive generet af.

Hvad kan det være for nogen?

For eksempel finder pollentællerne, udover mindre mængder birkepollen, også pollen fra pil, eg, bøg og en række andre planter. Men risikoen for at udvikle allergi over for disse pollentyper alene er ret lille.

Og hvad betyder det for os med allergi overfor birk?

Jer, der har birkepollenallergi, kan også reagere på pollen fra netop pil og eg. Det betyder, at I kan få høfebersymptomer, når sæsonen for birk er slut, og før græspollensæsonen for alvor er begyndt.

Men de tal kan jeg ikke se. For I måler vel kun de mest almindelige? 

I vores app, Dagens Pollental, fokuserer vi på de pollen, der er mest relevante for allergikere. Det drejer sig om el, hassel, elm, birk, græs og bynke. Men vi registrerer også mange andre forskellige og mindre allergirelevante typer af pollen i luften hele sæsonen.

Og hvor kan jeg se de dem?

Alle pollendata offentliggør vi på ugebasis i skemaer for henholdsvis Øst- og Vestdanmark på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside. Her kan du få et overblik over samtlige pollen i luften.

Og tilbage til min høfeber. Hvad gør jeg ved den så?

Du taler med din læge om dine symptomer og din behandling.

Rådet er hermed givet videre.

 

De tre syndere:


Tjek også disse to gode links:


MI-allergi: Sæbeprodukter er værst

En international undersøgelse viser, at allergi over for konserveringsmidlet MI primært skyldes brug af sæbeprodukter.

 

Videncenter for Allergi har i et internationalt samarbejde undersøgt, hvor ofte allergi over for konserveringsmidlet MI (methylisothiazolinone) er påvist, og i forbindelse med hvilke produkter det har givet allergiske reaktioner.

Sæbeprodukter er hovedårsag

Undersøgelsen omfatter i alt 205 patienter med allergi over for MI. Hovedårsagen til de allergiske reaktioner er primært brug af sæbeprodukter som shampoo og håndsæbe, de såkaldte rinse-off-produkter. 

Sådanne produkter gav allergiske reaktioner hos cirka 40 procent af patienterne.

Omkring 25 procent fik en allergisk reaktion ved udsættelse for produkter  som creme og lotion, de såkaldte leave-on-produkter. Og knap 20 procent af patienterne fik påvist en allergisk reaktion ved begge produktkategorier.

Koncentrationen sænkes

Selvom det nu er forbudt at anvende MI i kosmetiske produkter, som bliver på huden, så er MI fortsat tilladt i sæbeprodukter.

I foråret besluttede EU dog at sænke den tilladte mængde af MI i eksempelvis shampoo og sæbe med 85 procent.

Ifølge Miljøstyrelsen forventes den sænkede koncentration af MI i sæbeprodukter at træde i kraft i foråret 2018.

Brug Den Blå Krans som pejlemærke

Hvis man som forbruger vil være sikker på at undgå MI, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at man bruger allergimærket Den Blå Krans som pejlemærke.

Netop, fordi MI er et stærkt allergifremkaldende stof, er det ikke tilladt i produkter med allergimærket Den Blå Krans.

Det gælder plejeprodukter såvel som andre forbrugerprodukter som maling og bleer.

 

FAKTA om MI

Konserveringsmidlet MI er et stærkt allergifremkaldende stof. Er der MI i et produkt, vil risikoen for at udvikle allergi over for konserveringsmidlet altid være til stede.

Siden MI blev tilladt i kosmetik i 2005, er der sket en eksplosiv stigning i MI-allergi i alle europæiske lande.

Særligt de såkaldte rinseoff-produkter som sæbe og shampoo, der vaskes af huden igen, har flere gange været rapporteret som en væsentlig årsag til MI-allergi.

Kilder: Videncenter for Allergi / Miljøstyrelsen


Vi priktester Folkemødet 2017

Allergi er en folkesygdom, som skal tages alvorligt. Det er budskabet, når Astma-Allergi Danmark med Allergikaravanen drager til Folkemødet på Bornholm i juni måned.

Skal du med til Folkemødet på Bornholm den 15. til 18. juni 2017, så kig forbi Allinge Havn.

Her vil Astma-Allergi Danmark sætte fokus på allergiområdets udfordringer. Det sker blandt andet gennem priktest, lungefunktionsmåling og rådgivning til deltagere på Folkemødet.

Under Folkemødet inviterer Astma-Allergi Danmark også deltagerne til en politisk samtale om allergiområdets udfordringer, og hvordan forholdene for landets allergikere kan forbedres.

Allergikaravanen på Allinge Havn

Den populære Allergikaravane vil igen være med på Folkemødet – nærmere bestemt i Sundhedsparlamentet og Det Lille Røgeri ved Allinge Havn.

Her kan du eksempelvis få svar på dine spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem hos Astma-Allergi Danmarks Rådgivning.

Som en del af Allergikaravanen vil læger også være klar til at lave priktest for allergi og måle din lungefunktion. Det foregår i Det Lille Røgeri om lørdagen den 17. juni.

 

Fakta

Hvad: Få rådgivning, og bliv testet for allergi.

Hvornår: På Folkemødet den 15.-18. juni 2017.

Hvor: Allinge Havn (Sundhedsparlamentet og Det Lille Røgeri).

Følg med på Facebook og www.astma-allergi.dk, hvor der løbende vil komme info om tidspunkterne for Astma-Allergi Danmarks aktiviteter på Folkemødet 2017.


Fra smog til Snot or not

Hvordan bliver en af Københavns mest befærdede pladser allergifri i løbet af en formiddag? Det viste Astma-Allergi Danmark ved Snot or not-kampagnestart den 2. maj på Højbro Plads i København. Men de var ikke alene.

Foto: David Askholm Jørgensen
 
To stærke mænd, en rød varevogn, 10.000 Kleenex-servietter, et stort hvidt telt, et stakit, tre læger og en bunke grønne sweatshirts med mennesker i.
 
Det var setup’et, da Astma-Allergi Danmark for tredje år i træk sparkede Snot or not-kampagnen i gang midt på Højbro Plads i København.
 
Med pollenfri have og priktest var hele Danmark inviteret med indenfor. Allergien skulle testes, og danskernes lunger skulle tjekkes.
 
Kampagnestart for Snot or not og sammenfald med den første tirsdag i maj var næppe tilfældig. Budskabet om at høfeber og astma ofte hænger sammen blev igen i år serveret til Hr. og Fru Danmark på Verdens Astmadag.
 
Og så var den der
 
Varevognen blev kørt ind på pladsen og remedierne båret ud.
 
”Plakaterne må I gerne hænge i teltet, og der skal duge på alle bordene.”
 
Projektlederen svingede dirigentstokken. Imens slyngede de stærke mænd teltdugen over stilladset, hev i nogle snore og slukkede for solen.
 
Teltet rejste sig, og Højbro Plads fik tag på. 
 
De grønne sweatshirts spredte sig og tapetserede pladsens gamle brosten med en mindre kløverplæne af rullegræs. ”Hvis du ruller din bane græs den vej, tager vi den næste sammen,” lød det i luften.
 
Herefter blev plænen dekoreret med pollenfattige blomster i krukker omkranset af havehegn og en rød løber i midten.
 
Og så stod den klar: Den lille pollenfri have foran det store hvide telt.
 

Armen på bordet

På Astma-Allergi Danmarks hjemmeside står, at ”I Danmark er op imod 1 million ramt af pollenallergi. Mange ved det. Men kun få gør noget ved det.”
 
Og som Astma-Allergi Danmarks vicedirektør, Anne Holm Hansen, sagde til TV2 Lorry på dagen, ”har én ud af tre med høfeber også ofte astma. Og kampagnen er blandt andet henvendt til dem.”
 
Det kunne eksempelvis være Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen.
 
Som en af dagens første gæster rullede hun ærmet op og lagde armen på bordet. Ti prik og lidt ventetid senere kunne hun konstatere, at birketræer, græs og meget andet ikke bider på hende:
 
”Og det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, fordi det forringer livskvaliteten, det er jeg slet ikke i tvivl om,” som hun sagde bagefter.
 
Se hele interviewet med Ninna Thomsen

 

Man kunne have klappet

På slaget 18.00 tog mændene fat igen og spolede det hele baglæns. Teltet kom ned, det sidste af solen kom tilbage, og de tilbageværende remedier pakket væk.
 
Der blev ikke klappet. Men det kunne der være blevet.
 
Ad lægerne.
 
Som i dagens anledning havde skiftet kitlen ud med Snot or not-kampagnetrøje og Astma-Allergi Danmark-logo på brystet. I løbet af tre timer lykkes det dem at få 34 mennesker gennem ti prikker i armen, tømt deres lunger for luft og snakket tal og målinger med dem alle. 
 
Ad de grønne medarbejdere fra Astma-Allergi Danmark.
 
Et halvt års forberedelser. Fra skrivebordstanker til ideer til udførelse. Fra vinter 2016 til 2. maj 2017. Fra tale til handling, til telt, Snot or not-event, til Højbro Plads, uddeling af foldere, servietter, viden og gode råd om høfeber, allergi og astma.
 
Og ad danskerne.
 
Uden interesse i at blive klogere på sig selv og eget helbred, ingen Snot or not-event, ingen kampagne, ingen sponsorer og ingen i det hele taget…ingen ting. Så heldigvis for det. Eller... 
 
Håbet går selvfølgelig på, at Snot or not-kampagnen ikke bliver nødvendig i en nær fremtid.
 
At danskerne ved, at høfeber og astma hænger nøje sammen. At de ved, de skal søge læge, hvis de har symptomer på pollenallergi. Og aller mest - at høfeber med årerne bliver en mindre del af danskernes samlede sygdomsbagage.
 
Snot or not 2017 hjalp lidt på det.
 
Men vi ses jo nok igen i 2018.
 
 
Fakta
 
 • Sammen med Allergi Center Vest blev Snot or not-kampagnen også skudt i gang på Dokk1 i Aarhus
 • I alt 40 allergiklinikker, hospitaler og sygehuse i hele Danmark deltager i kampagnen
 

Snot or not17: Vi nærmer os...

Med Snot or not-kampagne på World Asthma Day den 2. maj rykker Astma-Allergi Danmark ud med pollenfri have, priktest og lungefunktionsmåling. Mød os i Aarhus og København.

Pollenfri have. Forår og en tur i haven kan være dejligt. For nogen. For folk med pollenallergi kan fodbold på græsplænen og vinden i birketræerne være knap så sjovt.

Men sådan behøver det ifølge Astma-Allergi Danmark ikke altid at være, bare man planter sin have med lidt omtanke.

Med fokus på høfeber, pollenallergi og astma omdanner Astma-Allergi Danmark derfor Højbro Plads i København til en pollenfri have den 2. maj på World Asthma Day.

Det sker i forbindelse med foreningens landsdækkende kampagne, Snot or not.

Med eventen vil Astma-Allergi Danmark vise danskerne, at pollenallergi skal tages alvorligt, så høfeber og astma ikke forhindrer én i et aktivt liv. Det kan lade sig gøre at leve med sin allergi, hvis man blandt andet tænker allergien ind, når der skal plantes nyt.

Den pollenfri have er blot én af mange aktiviteter, der kan opleves i København. 

Snot or not-kampagnen startes samtidig op med event i Aarhus, hvor der også være mulighed for et allergitjek på egen krop.

Det sker den 2. maj

København: Gå en tur med vores biolog i vores pollenfri have, der kan fortælle dig, hvad du kan gøre for at minimere pollen hos dig selv. Har du børnene med, kan de dykke ned i mikroskopet og gå på opdagelse i pollenverdenen.

Se Danmarks officielle pollenfælde. Den er helt sig selv: Grøn og tung, meget gammel og ligner koblingen mellem haleroret fra en flyvemaskine og et gasblus fra en campingferie i Syditalien. Men den virker. Og vi viser dig meget gerne hvordan.

Aarhus og København: Er du over 18 år, vil der stå læger klar til at give dig en allergitest og måle din lungefunktion. Måske viser det sig, at forkølelsen i foråret faktisk altid har været pollenallergi?

Der er et begrænset antal pladser og tidsbestilling kan først ske ved fremmøde på dagen. Husk dog at vil du prikkes, må du ikke have spist antihistaminer tre dage forinden.

Derudover er Astma-Allergi Danmarks Rådgivning til stede i både Aarhus og København. Så vil du snakke med en fagperson, står vi klar til at give dig gode råd og vejledning.

Tid og sted

Den 2. maj kl. 15.00 – 18.00. Højbro Plads, København
Den 2. maj kl. 13.00 – 16.30. Dokk1, Aarhus

Resten af landet

Desværre kan vi ikke være i hele Danmark på dagen. Men heldigvis har en masse i alle dele af landet ønsket at deltage i kampagnen.

Så støder du på en kampagnekasse med Snot or not-logoer i venteværelset hos lægen eller i receptionen på et af landets sygehuse, ved du hvorfor. Og du kan så roligt spørge om gode råd og vejledning for pollenallergi, høfeber og astma.

Se også www.snotornot.dk


Snot or not 17: Fordi du fortjener at ha’ det godt

Kender du den med at gøre noget ved tingene – i morgen? Årets Snot or not-kampagne sætter fokus på sammenhængen mellem høfeber og astma – og på at få gjort noget ved det. I dag.

Kampagnetid. Vi nærmer os. Den 2. maj 2017 sparker Astma-Allergi Danmark igen i år Snot or not-kampagne i gang med det vigtige budskab: Har du høfeber, har du måske også astma.

For selvom vi har sagt det før (og måske får brug for at sige det igen), er der desværre en del danskere, der stadig går rundt uden at få styr på symptomerne.

Og det er en skam.

For ikke alene tærer det på kræfterne i kroppen, når pollenallergien florerer i øjne, næse og lunger. Det koster også syge- og uoplagte arbejdsdage og ja – siger undersøgelser - direkte nedsat livskvalitet.

Lettere omskrevet betyder tallene, at hver femte dansker kan vågne op om morgenen ramt af pollenallergi med høfebersymptomer, hvor øjnene klør og trætheden spærrer for udsynet til en klar dag.

Det svarer til omkring en million mennesker.

Af den gruppe har 1 ud 5 taget symptomerne med på arbejde i mere end 10 dage i træk. Andre bliver dog helt væk og lægger sig syge. 

I 2014 betalte statskassen og arbejdsgivere for 266.000 sygedage på den konto.
 

Men kan man ikke bare gøre noget ved det selv så?

Jo, og det gør folk også. Eller nogen gør. 1 ud af 4 med pollenallergi har eksempelvis selv stillet diagnosen – uden at høre lægen.

Også selvom en diagnose-fuldtræffer forhøjer chancen for at ramme den rigtige behandling og kunne stå op til god luft i lungerne og gennemtræk i næsen.

Men mange gør ikke så meget. Eller faktisk intet.

2 ud 5 lader allergierne helt stå til. Også selvom høfeberpatienter har en livskvalitet, der kan sammenlignes mennesker, der har diabetes- og hjertekarsygdom.

Eller endnu dårligere.

Alle har ret til et godt liv. En aktiv hverdag hvor kroppen holder til svingture med børnene og løben om kap i skoven. En hverdag med et frisk hoved og pusterum til børnebørnene.

Og til bare at være sig selv. Uden at skulle tænke på om kroppen strejker – også selvom den ikke behøver at gøre det.

Med Snot or not 17 fortæller vi danskerne, at høfeber og astma hænger sammen, og at det er vigtigt at få den rigtige diagnose og behandling.

Fordi du fortjener at ha’ det godt.

Igen i år.

 

Se også www.snotornot.dk


Stor vægtøgning i graviditet øger risikoen for astmaanfald

Ny dansk forskning viser en tydelig sammenhæng mellem vægtøgning i graviditeten og risikoen for astmaforværring.

Foto: Colourbox

ASTMA OG GRAVIDITET: Cirka hver tredje kvinde med astma får astmaforværring under graviditeten.

Læge og ph.d.-studerende Zarqa Ali fra Hvidovre Hospital har sammen med professor Charlotte Suppli Ulrik gennemført et studie blandt danske gravide med astma.

Studiet viser, at de kvinder med astma, som har størst vægtøgning under graviditeten, også får de fleste og sværeste forværringer i deres astma. Astma-Allergi Danmark har stillet Zarqa Ali en række spørgsmål til den nye forskning.

Hvem er blevet undersøgt?

Resultaterne er en del af ’Management of Asthma during Pregnancy’-programmet. Det er en specialiseret funktion for gravide med astma på Hvidovre Hospital, som blev startet i 2007 af Charlotte Suppli Ulrik. Lige siden er alle gravide, der bliver henvist til at føde på Hvidovre Hospital, inviteret til at deltage i programmet. Forskningsresultaterne bygger på informationer fra de kvinder, der har været en del af programmet fra 2007 til 2015.

Hvordan har kvinderne deltaget i undersøgelsen?

Alle gravide kvinder har fået undersøgt deres astma og er blevet vejet hver fjerde uge i graviditeten i forbindelse med de planlagte besøg i lungeambulatoriet på Hvidovre Hospital.

Hvad blev resultatet?

Kvinder, der tog mere end fem kilo på i løbet af første trimester af graviditeten, havde en forhøjet risiko for at få en forværring af deres astma i løbet af graviditeten. Jo mere kvinderne tog på i løbet af første trimester, desto mere steg deres risiko for at få en forværring. Risikoen for astmaforværring var uafhængig af kvindernes vægt før graviditeten. Det betyder, at resultaterne gælder både undervægtige, normalvægtige og overvægtige. Kvinder, der tog meget på gennem hele graviditeten, havde også en forhøjet risiko.  

Havde I forventet dette?

Nej, resultatet var meget overraskende. Vi havde ikke forventet at se en så tydelig sammenhæng mellem vægtøgning i graviditeten og risikoen for astmaforværring. Ud fra vores viden om sammenhængen mellem overvægt og astma, var det også overraskende, at det samme gjorde sig gældende for både undervægtige, normalvægtige og overvægtige kvinder.

Hvordan kan denne forskning hjælpe gravide med astma fremover?

Når læger ser gravide med astma eller kvinder med astma, der planlægger graviditet, er det vigtigt, at kvinderne får vejledning i betydningen af god astmakontrol og vigtigheden af at huske at passe den forebyggende astma medicin. Her vil det være fint også at benytte sig af lejligheden til at informere om det hensigtsmæssige i at holde vægtøgningen inden for de anbefalede rammer.

Åbner forskningen op for nye spørgsmål?

Det næste vil være at undersøge, om tiltag med henblik på at holde vægtøgningen inden for de anbefalede rammer kan reducere forekomsten af forværringer af astma i løbet af graviditeten. Sådanne tiltag skal formentlig igangsættes allerede, når kvinderne planlægger graviditet, da vægtøgning i første trimester har en stor betydning for, hvordan det kommer til at gå i resten af graviditeten. 

 

Studiet “Excessive gestational weight gain in first trimester is a risk factor for exacerbation of asthma during pregnancy. A prospective study of 1,283 pregnancies” af Zarqa Ali, Lisbeth Nilas og Charlotte Suppli Ulrik bliver publiceret i det medicinske tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immonology.


Birkesæsonen startet - en uge før tid

Tidligere end normalt er sæsonen for birkepollen nu skudt i gang. Hold øje med Dagens Pollental, hvis du har allergi. Sæsonstarten for birk betyder også, at Astma-Allergi Danmark og DMI fra i dag indleder Dagens Pollenvarsling.

Birk. 152 i København og 33 i Viborg. Det lune vejr og de vindbårne udenlandske birkepollen har sat gang i pollensæsonen for birk cirka en uge tidligere end normalt. Sæsonen for birk er normalt kort og intens i tre til fire uger med flest birkepollen i luften i dagene omkring 1. maj.

Og ifølge Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark, er det derfor endnu for tidligt at forudsige sæsonen for i år.
 
- Det er svært at forudsige, om birkesæsonen i år bliver hård eller mild. Vejret har en stor betydning for, hvor mange birkepollen vi kommer til at opleve. Hvis foråret fortsætter lunt og solrigt under højsæsonen, kan vi forvente, at der kommer mange pollen i luften. Hvis vejret bliver køligt og regnfuldt, vil det blive en mere stille sæson med færre pollen fra birk, siger Karen Rasmussen.
 
Følg Dagens Pollenvarsling
 
Med birkepollen i luften tager Astma-Allergi Danmark også hul på en anden service til pollenallergikerne. I forvejen kan man med Dagens Pollental få vist antallet af pollen over de sidste 24 timer. Men med Dagens Pollenvarsling kan pollenallergikere nu også se det forventede pollenniveau i det kommende døgn.
 
Astma-Allergi Danmark og DMI udsender Dagens Pollenvarsling dagligt under pollensæsonen for birk, græs og bynke. Sammen med Dagens Pollental kan varslingen ifølge Karen Rasmussen hjælpe pollenallergiker til at træffe de nødvendige forholdsregler med pollen i luften.
 
- Pollenvarslingen er en hjælp til mennesker med pollenallergi, der ved høje pollenvarsler kan træffe nødvendige forholdsregler, fx i forbindelse med justering af medicin efter anvisning fra lægen, eller når der skal planlægges udendørsaktiviteter, siger Karen Rasmussen.
 
Gode råd til dig med pollenallergi
 

Husk din medicin
Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling
Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene
Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng
 Brug tørretumbleren i pollensæsonen så du undgår pollen i tøj og sengetøj.
Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.
 
Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du også ringe til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning på telefon 43 43 42 99. Telefonrådgivningen har åbent alle hverdage kl. 9-12 samt onsdag kl. 16-18.
 

Kontakt

Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne, telefon 43 22 16 71 eller 61 27 37 45.

Flere EpiPen® tilbagekaldes

MEDA har besluttet at tilbagekalde yderligere fire batcher af EpiPen®.

MEDA har besluttet at trække yderligere fire batcher af EpiPen® tilbage.

Det drejer sig om to batcher Epipen® 300 mikrogram/dosis og to batcher af EpiPen® Jr. 150 mikrogram/dosis. Årsagen er, at der er risiko for at auto-injektoren ikke virker.

Læs hvilke batchnumre du skal være opmærksom på hos Lægemiddelstyrelsen


Er du en god historie?

Vi søger cases med mod på medier.

Du tænker det måske ikke, men ofte er det en stor hjælp at høre, hvordan andre i samme situation håndterer hverdagen.

Så går du med allergi, høfeber, astma, eller eksem er du sandsynligvis en god historie, der kan være med til at gøre en forskel for andre.

Ofte ringer medier eller presse nemlig til os og spørger, om vi kender en person, der eksempelvis er allergisk overfor græspollen, når det er sæson for det. Og så gennemgår vi vores kartotek og finder en egnet person, som vi kontakter.

Ringer medierne så til mig?
Nej, det vil altid være Astma-Allergi Danmark, der kontakter dig. Sammen taler vi om, hvem der har ringet, og hvad de ønsker at tale med dig om. Vi udleverer aldrig nogen form for oplysninger uden samtykke.

Kan man sige nej til at deltage, først man har meldt sig?
Ja selvfølgelig. Passer det dig ikke lige den dag, forsøger vi at finde en anden.

Hvad kan jeg blive spurgt om?
Det er forskelligt. Men det korte svar er, at du kan svare på alt det, du selv ønsker at oplyse. Journalisten har som regel en bestemt vinkel, og er du eksempelvis ramt af pollenallergi overfor græs, vil det typisk være, hvordan du har det, hvordan du klarer havearbejdet eller noget i den stil. Men som sagt, alt afhænger af din historie.

Hvilke medier søger cases?
Typisk vil det være radio, tv eller aviser. Og er du mest til ét medie fremfor et andet, kan du lige notere du det, når du kontakter os.

Kan min henvendelse og handle om andre i familien?
Ja. Er den centrale historie, at dit barn eksempelvis har børneeksem, skriver du det bare.   

Hvordan gør jeg så nu?
Det er nemt at blive en del af vores casearkiv. Send os følgende oplysninger i mail til js@astma-allergi.dk:


Kontaktoplysninger:
Navn
Adresse
Mail
Telefonnummer
Er der medier du ikke vil være med i?
Medlem af Astma-Allergi Danmark

Personen det handler om
Navn
Alder
Reagerer på
Et par linjer om sygdomsforløb/din eller jeres historie


Vi glæder os til at høre fra dig!


Flere eksempatienter får parfumeallergi

Parfumeallergi hos eksempatienter er steget markant de seneste år, viser en stor undersøgelse. Det er hos mandlige eksempatienter, at stigningen er størst.

PARFUMEALLERGI: En stor dansk undersøgelse viser, at forekomsten af parfumeallergi er steget markant de seneste år.

Undersøgelsen bygger på data fra mere end 24.000 eksempatienter på Gentofte Hospital gennem de seneste 30 år. Her viser de nyeste tal fra perioden 2011 til 2015, at 10,4 procent af de kvindelige patienter og 7,3 procent af de mandlige patienter fik påvist allergi over for den vigtigste markør for parfumeallergi ’Fragrance Mix I’.

Tallene er betydeligt højere sammenlignet med perioden fra 2006 til 2010.

- Blandt de kvindelige eksempatienter er der sket en relativ stigning for udvikling af parfumeallergi på 30 procent, og blandt de mandlige eksempatienter er den 66 procent, siger læge og ph.d. Niels Højsager Bennike fra Videncenter for Allergi, som står bag undersøgelsen.

Selve markøren for parfumeallergi er ’Fragrance Mix I’, som består af otte forskellige parfumestoffer, der hyppigt forårsager allergi. Et parfumeret produkt indeholder typisk alt fra 10 parfumestoffer til flere 100 parfumestoffer.

Størst stigning blandt mænd

De nyeste tal fra perioden 2011 til 2015 viser, at den største stigning i udvikling af parfumeallergi er sket blandt mændene. Sammenlignet med den forudgående 5-årige periode er det sket en relativ stigning på 66 procent.

Men hvad skyldes denne stigning?

- Stigningen er et tegn på, at mænd har fået et større forbrug af parfumerede produkter, og at de igennem det forbrug er udsat for nogle koncentrationer, der er for høje. Det gør, at de udvikler allergi over for de undersøgte parfumestoffer, siger Niels Højsager Bennike.

Risikoen for at udvikle parfumeallergi afhænger af, hvor ofte du udsættes for parfumestoffer og i hvor store mængder.

I undersøgelsen blev det fastlagt, at det er parfumestoffer i produkter som shampoo, håndsæbe, lotion og creme, som størstedelen af eksempatienterne har udviklet allergi overfor.

Det betyder, at både produkter som bliver på huden – såkaldte leave-on produkter - samt produkter, der skylles af igen - wash-off-produkter – udgør en risiko for udvikling af parfumeallergi.

Behov for strengere regler

I øjeblikket er det parfumeindustrien selv, som fastlægger grænserne for, hvor meget af de enkelte allergifremkaldende parfumestoffer, der tilsættes i produkter som cremer, shampoo og deodoranter.

Ifølge Niels Højager Bennike er det nødvendigt at opstille nogle strengere regler for producenterne på EU-niveau:

- Der er over 3000 parfumestoffer, der er registret til brug i kosmetiske produkter i EU. Af dem er der kun 120, som man indtil videre ved, giver allergi. Det bedste ville være at forbyde parfumestoffer, som man ved, kan give allergi. Et mere realistiske alternativ er, at få nogle lavere grænser på, hvor meget af de allergifremkaldende parfumestoffer, man må bruge i de enkelte produkter, siger han.

Undersøgelsens konklusioner er udgivet i British Journal of Dermatology med titlen: Trends in contact allergy to fragrance mix I in consecutive Danish patients with eczema from 1986 to 2015: a cross-sectional study. 


Så blev det elmepollens tur

Med et pollental på 3 i København er sæsonen for elmepollen nu skudt i gang.

23. marts 2017. Tidligere på året var det el og hassel, og nu er turen kommet til elmesæsonens start.

En typisk pollensæson for elm strækker sig fra midt i marts til slutningen af april. Ifølge Karen Rasmussen, Leder af Pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark, tyder det på, at elmesæsonen bliver meget gennemsnitlig i år.

- Elmepollen topper normalt midt i april, når pollensæsonen for el og hassel er ved at klinge af, og lige før birkepollensæsonen for alvor går i gang. Så med måling af elmepollen her i den sidste halvdel af marts, er sæsonstarten helt som forventet, siger Karen Rasmussen.

Det seneste årti har koncentrationerne af pollen fra elm i øvrigt været meget lave i Danmark. Mange træer er enten døde eller blev fældet som følge af elmesygen tilbage i 1990'erne.

Pollenvarsling på mobilen

Vil du have styr på pollensæsonen, kan du downloade Astma-Allergi Danmarks pollen-app. Med den har altid Dagens Pollental og Pollenvarslingen lige ved hånden. Som noget nyt kan du også følge pollenudviklingen med Astma-Allergi Danmarks Pollengrafer.

 


Mal med god samvittighed

For dig der bekymrer dig om allergi kan det være svært at vælge maling, når væggene i hjemmet skal piftes op. Det er nu blevet lettere. Samtidig støtter du allergisagen.

Astma-Allergi Danmark har godkendt en allergivenlig maling med Den Blå Krans. Malingen er fra Beck & Jørgensen og er den første og eneste på markedet uden blandt andet MI.

Det er vi naturligvis glade for i Astma-allergi Danmark. Den Blå Krans gør det nemlig let for dig at finde allergivenlige produkter – nu også når der skal males.

Samtidig kan du støtte Astma-Allergi Danmarks arbejde for allergisagen med 75 kr. for hver solgte malerbøtte, hvis du køber malingen hos DecoFarver.

Det er nemt

Står du og skal købe, er den allergivenlige maling nem at få fat i. Care 5 Vægmaling bestilles på nettet hos Decofarver.dk og kan leveres til forretninger over hele landet.

Støttebeløbet betaler Decofarver ud af egen lomme og donerer videre til Astma-Allergi Danmark, så prisen er den samme. Til gengæld slipper du for bekymringerne om allergi.

Dermed er du med til at sikre, at Astma-Allergi Danmark og allergimærket Den Blå Krans kan fortsætte arbejdet med mærkning af produkter, der kommer folk med allergi i hele verden til gode.

Læs mere - støt og bestil


Syv politikersvar fra Borgen

Astma-Allergi Danmark var for fjerde år på Christiansborg og prikke politikerne. Vi gav syv forskellige politikertyper en status på allergiområdet og spurgte, hvad der overraskede dem mest. De gav os syv forskellige svar.

Det proaktive svar

- Jeg er meget overrasket. Nu vil jeg gå op og spørge vores sundhedsordfører, hvor vi står i forhold til, at man ikke længere har et speciale i allergi. Det overrasker mig meget.

Søren Søndergaard, Enhedslisten
 

Det forundrede svar

- Det undrer mig, at der er blevet skåret ned for ekspertisen indenfor allergi. Så jeg vil da nævne overfor min sundhedsordfører, at her er et område, hvor det virker som om, at man har prioriteret forkert. 

Christian Poll, Alternativet
 

Det overraskede svar

- Jeg har altid troet, at havde jeg spurgt lægen, kunne han også tage det allergitjek. Men det viste sig, at det kan de ikke generelt, for de er ikke altid klædt på til det. Det vidste jeg ikke. Det kom bag på mig, og jeg har lovet at bringe at bringe det videre til vores ordfører på området.

Jan Johansen, Socialdemokratiet

 

Det politiske svar

- Det glæder mig, at Sundhedsstyrelsen er kommet med de her forskellige anbefalinger. Og så synes jeg, at det er en central pointe, at det er regionerne, der skal tage dem til sig.

Mette Abildgaard, Konservative Folkeparti

 

Det pragmatiske svar

- Jeg synes allergisagen er utrolig central i forhold til også at forebygge store sundhedsudgifter og kunne identificere i tide, det folk skal behandles for. Jeg forstod, at I er bekymret over, at anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen - blandt andet rettet mod regionerne - kun er vejledende. Grundlæggende har det jo nok at gøre med at arbejds- og økonomipresset på regionerne er for stort. Noget, jeg i øvrigt mener, er et voldsomt problem.

Mogens Lykketoft, Socialdemokratiet

 

Det investerede svar

- Jeg er personlig bekymret for den stigning, vi har set indenfor astma og allergi de senere år, og at der er så få fagpersoner, der er specialiseret indenfor området. Jeg kom også for at blive klædt lidt bedre på til at få at vide, hvad vi så kan gøre ved det. Og det er jeg kommet lidt længere med i dag, synes jeg.

Maria Reumert Gjerding, Enhedslisten

 

Og det afventende svar

- Jeg vidste ikke, at allergi var et speciale, man ikke prioriterede i det danske sundhedsvæsen. Så hvis sagen kommer op, vil jeg absolut være positivt indstillet. Det bliver nok ikke mig, der tager initiativet. Men jeg skal nok støtte op om det.

Magni Arge, Tjóðveldi (Færøerne)

 

Læs også: Politikere skal prikkes

 


Slut med MI på huden

Plejeprodukter, som bliver på huden, må ikke længere indeholde det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI. Det er et skridt på vejen, mener Astma-Allergi Danmark, som gerne ser et forbud mod MI i alle plejeprodukter.

 

Foto: Colourbox

Det er nu slut med at bruge det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI (methylisothiazolinon) i kosmetiske produkter, der bliver på huden som fx bodylotion og make-up. Det sikrer et nyt EU-forbud, som dermed også gælder Danmark.

Brugen af MI i plejeprodukter har gennem de seneste år været stærkt stigende efter, at forbrugerne i mange tilfælde har fravalgt parabener. Denne udvikling har været meget bekymrende, netop fordi MI er stærkt allergifremkaldende.

Den viden, som danner grundlag for EU-forbuddet, kommer blandt andet fra det anerkendte danske Videncenter for Allergi, som har dokumenteret en kraftig stigning i allergiforekomsten over for MI. Flere danske instanser har derfor længe presset på for at få EU til at begrænse brugen af MI.
 

Et skridt på vejen

Astma-Allergi Danmark mener, at det nye EU-forbud er et skridt på vejen og ser gerne et samlet forbud mod MI i alle plejeprodukter. For det er desværre stadig muligt at anvende MI i eksempelvis plejeprodukter, der vaskes af huden som fx shampoo, rensecreme og barberskum. Det er Miljøstyrelsen opmærksomme på. Styrelsen arbejder i øjeblikket på, at der i EU fastsættes en lavere grænse for indhold af MI i plejeprodukter, der vaskes af huden, så der ikke vil være en allergirisiko for forbrugerne, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Lavere grænseværdier er dog ingen garanti for, at forbrugere ikke udvikler allergi over for MI, lyder det fra Astma-Allergi Danmark. MI er et stærkt allergen, så er der MI i et produkt, vil risikoen for at udvikle allergi over for konserveringsmidlet altid være til stede.

Brug Den Blå Krans som pejlemærke

Hvis man som forbruger vil være sikker på at undgå MI, anbefaler Astma-Allergi Danmark derfor, at man bruge allergimærket Den Blå Krans som pejlemærke. Fordi MI er et stærkt allergifremkaldende stof, er det ikke tilladt i produkter, der bærer allergimærket Den Blå Krans. Det gælder plejeprodukter såvel som andre forbrugerprodukter som maling, bleer eller toiletpapir.

 


Politikere skal prikkes

Så gør vi det igen. Prikker til politikerne. Og alle jer andre.

lkjæ kjæl ælkj

Foto: Sophia Andersen

Sammen med Klinik for allergi fra Gentofte Hospital pakker Astma-Allergi Danmark onsdag den 1. marts bilen og sætter kurs mod Christiansborg. Her kan landets politikere få en priktest og få målt deres lungefunktion.

Noget mange, ifølge vicedirektør i Astma Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, gerne benytter sig af.

-Vi får altid rimeligt hurtigt fyldt op til prikttest, så det gælder om at være hurtig, hvis man er politiker eller embedsmand og arbejder på Christiansborg, siger hun.

Gode erfaringer

Det er på fjerde år, at Astma-Allergi Danmark gæster politikerne på Christiansborg. Og ifølge Anne Holm Hansen er begivenheden en god mulighed for at vende astma- og allergiområdet med landets beslutningstagere. 

- Vi møder jo politikere over hele spektret fra liste A til Å. Det gør arrangementet til en oplagt mulighed for en snak om allergiområdets udfordringer. Her fungerer dette arrangement rigtigt godt til at få en dialog i gang - også selvom vi måske ikke altid er helt enige,” siger hun.

Vil du også prikkes?

Tirsdag den 2. maj kl. 15-18 har du selv mulighed for at få målt din lungefunktion eller få en priktest. Det foregår på Højbro Plads i København, hvor Astma-Allergi Danmark rykker ind med pop-up have, allergivenlige planter, allergirådgivere og læger.

Tilmelding foregår ved fremmøde på dagen.


Pollensæsonen er startet

Kløende øjne, nys og dryppende næse. Der er pollen i luften. Astma-Allergi Danmark bringer årets første pollental og står klar med både app og rådgivning til høfeberramte danskere.

Astma-Allergi Danmarks pollenfælde i København har registreret pollental på  60 for el og 9 for hassel. Ifølge biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark, Karen Rasmussen, skyldes pollensæsonens start de tidligt blomstrende forårstræer:

- Vi startede pollentællingen i januar, men det er først nu, at tallene er stabile, og vi har registreret stigende mængder el- og hasselpollen i luften. På trods af lidt frost og kulde har vinteren været mild i år, så netop elletræer og hasselbuske har længe stået på spring til at blomstre. Det gør de nu, og vi kan derfor skyde pollensæsonen i gang, siger Karen Rasmussen.

Hvor slemt bliver det?

Med pollensæsonens start kan tusindvis af pollenallergikere risikere irriterede øjne, kløende og løbende næser, med mindre de får den rette behandling. Men hvor slem pollensæsonen bliver, er endnu for tidligt at spå om:

- Hvor slemt, det bliver i år, afhænger af, hvordan vejret bliver i forårs- og sommermånederne. Får vi flere perioder med vinterkulde, vil det sætte en dæmper på pollentallene, men omvendt kan dage med sol og vind hurtigt få træerne til at sprede mange pollen, siger Karen Rasmussen.

Sådan holder du dig opdateret

Har du pollenallergi, har Astma-Allergi Danmarks en række services, som klæder dig godt på til den nye sæson. Du kan:

Dagens Pollental-app hentes i iTunes og i Google Play. Ellers find flere pollenservices her

 


Sundhedsminister: Der skal rettes op på allergiområdet

Ifølge Sundhedsstyrelsen har det danske sundhedsvæsen ikke haft tilstrækkeligt fokus på allergiområdet. Og det skal der rettes op på, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby.


Foto: Flemming Leitorp

Sundhedsstyrelsens servicetjek af allergiområdet er nu afsluttet med en række anbefalinger, der skal sætte mere fokus på allergi. Servicetjekket blev iværksat i foråret 2016 efter blandt andet Astma-Allergi Danmark gentagne gange har udtrykt bekymring for, at Danmark i fremtiden kommer til at mangle allergilæger, mens antallet af allergikere stiger.
 

Allergipatienter skal hjælpes

Ifølge Sundhedsstyrelsen har det danske sundhedsvæsen ikke haft tilstrækkeligt fokus på allergiområdet. Og det skal der rettes op på, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 
- Allergipatienter skal selvfølgelig have den hjælp i sundhedsvæsenet, som de har brug for. Hvad enten det er hos egen læge, hvor langt hovedparten af patienterne bliver udredt og behandlet, eller i specialiserede tilbud på sygehuset, siger Ellen Trane Nørby.

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at regionerne styrker allergiområdet ved sikre mere tværfagligt samarbejde og ved at prioritere efteruddannelsen af læger og andet sundhedspersonale på allergiområdet.

- Jeg forventer, at regioner og andre relevante aktører på området følger op på Sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger Ellen Trane Nørby.
 

Brug for en fælles indsats

Astma-Allergi Danmark er positive over for anbefalingerne og sundhedsministerens tilkendegivelse af, at der skal mere fokus på allergiområdet. Men det er ikke nok med ord. Handling er afgørende, da der er et stort efterslæb i sundhedsvæsenet, fordi allergiområdet i årevis har været nedprioriteret.

Af servicetjekket fremgår det også, at patienterne efterspørger en nem og hurtigere adgang til kompetent udredning, behandling og rådgivning.
- Der er brug for en fælles indsats mellem Sundhedsstyrelsen, regionerne og patienterne, så anbefalingerne kan blive realiseret til gavn for de mange danskere med allergi, der ikke får den nødvendige hjælp i dag. Vi har et håb om, at det nu bliver fulgt op af regionerne, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
 

 


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld nyhedsbrev

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning