Navigation Navigation

Breadcrumb Breadcrumb

Asset Publisher Asset Publisher

Snot or not17: Vi nærmer os...

Med Snot or not-kampagne på World Asthma Day den 2. maj rykker Astma-Allergi Danmark ud med pollenfri have, priktest og lungefunktionsmåling. Mød os i Aarhus og København.

Pollenfri have. Forår og en tur i haven kan være dejligt. For nogen. For folk med pollenallergi kan fodbold på græsplænen og vinden i birketræerne være knap så sjovt.

Men sådan behøver det ifølge Astma-Allergi Danmark ikke altid at være, bare man planter sin have med lidt omtanke.

Med fokus på høfeber, pollenallergi og astma omdanner Astma-Allergi Danmark derfor Højbro Plads i København til en pollenfri have den 2. maj på World Asthma Day.

Det sker i forbindelse med foreningens landsdækkende kampagne, Snot or not.

Med eventen vil Astma-Allergi Danmark vise danskerne, at pollenallergi skal tages alvorligt, så høfeber og astma ikke forhindrer én i et aktivt liv. Det kan lade sig gøre at leve med sin allergi, hvis man blandt andet tænker allergien ind, når der skal plantes nyt.

Den pollenfri have er blot én af mange aktiviteter, der kan opleves i København. 

Snot or not-kampagnen startes samtidig op med event i Aarhus, hvor der også være mulighed for et allergitjek på egen krop.

Det sker den 2. maj

København: Gå en tur med vores biolog i vores pollenfri have, der kan fortælle dig, hvad du kan gøre for at minimere pollen hos dig selv. Har du børnene med, kan de dykke ned i mikroskopet og gå på opdagelse i pollenverdenen.

Se Danmarks officielle pollenfælde. Den er helt sig selv: Grøn og tung, meget gammel og ligner koblingen mellem haleroret fra en flyvemaskine og et gasblus fra en campingferie i Syditalien. Men den virker. Og vi viser dig meget gerne hvordan.

Aarhus og København: Er du over 18 år, vil der stå læger klar til at give dig en allergitest og måle din lungefunktion. Måske viser det sig, at forkølelsen i foråret faktisk altid har været pollenallergi?

Der er et begrænset antal pladser og tidsbestilling kan først ske ved fremmøde på dagen. Husk dog at vil du prikkes, må du ikke have spist antihistaminer tre dage forinden.

Derudover er Astma-Allergi Danmarks Rådgivning til stede i både Aarhus og København. Så vil du snakke med en fagperson, står vi klar til at give dig gode råd og vejledning.

Tid og sted

Den 2. maj kl. 15.00 – 18.00. Højbro Plads, København
Den 2. maj kl. 13.00 – 16.30. Dokk1, Aarhus

Resten af landet

Desværre kan vi ikke være i hele Danmark på dagen. Men heldigvis har en masse i alle dele af landet ønsket at deltage i kampagnen.

Så støder du på en kampagnekasse med Snot or not-logoer i venteværelset hos lægen eller i receptionen på et af landets sygehuse, ved du hvorfor. Og du kan så roligt spørge om gode råd og vejledning for pollenallergi, høfeber og astma.

Se også www.snotornot.dk


Snot or not 17: Fordi du fortjener at ha’ det godt

Kender du den med at gøre noget ved tingene – i morgen? Årets Snot or not-kampagne sætter fokus på sammenhængen mellem høfeber og astma – og på at få gjort noget ved det. I dag.

Kampagnetid. Vi nærmer os. Den 2. maj 2017 sparker Astma-Allergi Danmark igen i år Snot or not-kampagne i gang med det vigtige budskab: Har du høfeber, har du måske også astma.

For selvom vi har sagt det før (og måske får brug for at sige det igen), er der desværre en del danskere, der stadig går rundt uden at få styr på symptomerne.

Og det er en skam.

For ikke alene tærer det på kræfterne i kroppen, når pollenallergien florerer i øjne, næse og lunger. Det koster også syge- og uoplagte arbejdsdage og ja – siger undersøgelser - direkte nedsat livskvalitet.

Lettere omskrevet betyder tallene, at hver femte dansker kan vågne op om morgenen ramt af pollenallergi med høfebersymptomer, hvor øjnene klør og trætheden spærrer for udsynet til en klar dag.

Det svarer til omkring en million mennesker.

Af den gruppe har 1 ud 5 taget symptomerne med på arbejde i mere end 10 dage i træk. Andre bliver dog helt væk og lægger sig syge. 

I 2014 betalte statskassen og arbejdsgivere for 266.000 sygedage på den konto.
 

Men kan man ikke bare gøre noget ved det selv så?

Jo, og det gør folk også. Eller nogen gør. 1 ud af 4 med pollenallergi har eksempelvis selv stillet diagnosen – uden at høre lægen.

Også selvom en diagnose-fuldtræffer forhøjer chancen for at ramme den rigtige behandling og kunne stå op til god luft i lungerne og gennemtræk i næsen.

Men mange gør ikke så meget. Eller faktisk intet.

2 ud 5 lader allergierne helt stå til. Også selvom høfeberpatienter har en livskvalitet, der kan sammenlignes mennesker, der har diabetes- og hjertekarsygdom.

Eller endnu dårligere.

Alle har ret til et godt liv. En aktiv hverdag hvor kroppen holder til svingture med børnene og løben om kap i skoven. En hverdag med et frisk hoved og pusterum til børnebørnene.

Og til bare at være sig selv. Uden at skulle tænke på om kroppen strejker – også selvom den ikke behøver at gøre det.

Med Snot or not 17 fortæller vi danskerne, at høfeber og astma hænger sammen, og at det er vigtigt at få den rigtige diagnose og behandling.

Fordi du fortjener at ha’ det godt.

Igen i år.

 

Se også www.snotornot.dk


Stor vægtøgning i graviditet øger risikoen for astmaanfald

Ny dansk forskning viser en tydelig sammenhæng mellem vægtøgning i graviditeten og risikoen for astmaforværring.

Foto: Colourbox

ASTMA OG GRAVIDITET: Cirka hver tredje kvinde med astma får astmaforværring under graviditeten.

Læge og ph.d.-studerende Zarqa Ali fra Hvidovre Hospital har sammen med professor Charlotte Suppli Ulrik gennemført et studie blandt danske gravide med astma.

Studiet viser, at de kvinder med astma, som har størst vægtøgning under graviditeten, også får de fleste og sværeste forværringer i deres astma. Astma-Allergi Danmark har stillet Zarqa Ali en række spørgsmål til den nye forskning.

Hvem er blevet undersøgt?

Resultaterne er en del af ’Management of Asthma during Pregnancy’-programmet. Det er en specialiseret funktion for gravide med astma på Hvidovre Hospital, som blev startet i 2007 af Charlotte Suppli Ulrik. Lige siden er alle gravide, der bliver henvist til at føde på Hvidovre Hospital, inviteret til at deltage i programmet. Forskningsresultaterne bygger på informationer fra de kvinder, der har været en del af programmet fra 2007 til 2015.

Hvordan har kvinderne deltaget i undersøgelsen?

Alle gravide kvinder har fået undersøgt deres astma og er blevet vejet hver fjerde uge i graviditeten i forbindelse med de planlagte besøg i lungeambulatoriet på Hvidovre Hospital.

Hvad blev resultatet?

Kvinder, der tog mere end fem kilo på i løbet af første trimester af graviditeten, havde en forhøjet risiko for at få en forværring af deres astma i løbet af graviditeten. Jo mere kvinderne tog på i løbet af første trimester, desto mere steg deres risiko for at få en forværring. Risikoen for astmaforværring var uafhængig af kvindernes vægt før graviditeten. Det betyder, at resultaterne gælder både undervægtige, normalvægtige og overvægtige. Kvinder, der tog meget på gennem hele graviditeten, havde også en forhøjet risiko.  

Havde I forventet dette?

Nej, resultatet var meget overraskende. Vi havde ikke forventet at se en så tydelig sammenhæng mellem vægtøgning i graviditeten og risikoen for astmaforværring. Ud fra vores viden om sammenhængen mellem overvægt og astma, var det også overraskende, at det samme gjorde sig gældende for både undervægtige, normalvægtige og overvægtige kvinder.

Hvordan kan denne forskning hjælpe gravide med astma fremover?

Når læger ser gravide med astma eller kvinder med astma, der planlægger graviditet, er det vigtigt, at kvinderne får vejledning i betydningen af god astmakontrol og vigtigheden af at huske at passe den forebyggende astma medicin. Her vil det være fint også at benytte sig af lejligheden til at informere om det hensigtsmæssige i at holde vægtøgningen inden for de anbefalede rammer.

Åbner forskningen op for nye spørgsmål?

Det næste vil være at undersøge, om tiltag med henblik på at holde vægtøgningen inden for de anbefalede rammer kan reducere forekomsten af forværringer af astma i løbet af graviditeten. Sådanne tiltag skal formentlig igangsættes allerede, når kvinderne planlægger graviditet, da vægtøgning i første trimester har en stor betydning for, hvordan det kommer til at gå i resten af graviditeten. 

 

Studiet “Excessive gestational weight gain in first trimester is a risk factor for exacerbation of asthma during pregnancy. A prospective study of 1,283 pregnancies” af Zarqa Ali, Lisbeth Nilas og Charlotte Suppli Ulrik bliver publiceret i det medicinske tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immonology.


Birkesæsonen startet - en uge før tid

Tidligere end normalt er sæsonen for birkepollen nu skudt i gang. Hold øje med Dagens Pollental, hvis du har allergi. Sæsonstarten for birk betyder også, at Astma-Allergi Danmark og DMI fra i dag indleder Dagens Pollenvarsling.

Birk. 152 i København og 33 i Viborg. Det lune vejr og de vindbårne udenlandske birkepollen har sat gang i pollensæsonen for birk cirka en uge tidligere end normalt. Sæsonen for birk er normalt kort og intens i tre til fire uger med flest birkepollen i luften i dagene omkring 1. maj.

Og ifølge Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark, er det derfor endnu for tidligt at forudsige sæsonen for i år.
 
- Det er svært at forudsige, om birkesæsonen i år bliver hård eller mild. Vejret har en stor betydning for, hvor mange birkepollen vi kommer til at opleve. Hvis foråret fortsætter lunt og solrigt under højsæsonen, kan vi forvente, at der kommer mange pollen i luften. Hvis vejret bliver køligt og regnfuldt, vil det blive en mere stille sæson med færre pollen fra birk, siger Karen Rasmussen.
 
Følg Dagens Pollenvarsling
 
Med birkepollen i luften tager Astma-Allergi Danmark også hul på en anden service til pollenallergikerne. I forvejen kan man med Dagens Pollental få vist antallet af pollen over de sidste 24 timer. Men med Dagens Pollenvarsling kan pollenallergikere nu også se det forventede pollenniveau i det kommende døgn.
 
Astma-Allergi Danmark og DMI udsender Dagens Pollenvarsling dagligt under pollensæsonen for birk, græs og bynke. Sammen med Dagens Pollental kan varslingen ifølge Karen Rasmussen hjælpe pollenallergiker til at træffe de nødvendige forholdsregler med pollen i luften.
 
- Pollenvarslingen er en hjælp til mennesker med pollenallergi, der ved høje pollenvarsler kan træffe nødvendige forholdsregler, fx i forbindelse med justering af medicin efter anvisning fra lægen, eller når der skal planlægges udendørsaktiviteter, siger Karen Rasmussen.
 
Gode råd til dig med pollenallergi
 

Husk din medicin
Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling
Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene
Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng
 Brug tørretumbleren i pollensæsonen så du undgår pollen i tøj og sengetøj.
Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.
 
Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du også ringe til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning på telefon 43 43 42 99. Telefonrådgivningen har åbent alle hverdage kl. 9-12 samt onsdag kl. 16-18.
 

Kontakt

Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne, telefon 43 22 16 71 eller 61 27 37 45.

Flere EpiPen® tilbagekaldes

MEDA har besluttet at tilbagekalde yderligere fire batcher af EpiPen®.

MEDA har besluttet at trække yderligere fire batcher af EpiPen® tilbage.

Det drejer sig om to batcher Epipen® 300 mikrogram/dosis og to batcher af EpiPen® Jr. 150 mikrogram/dosis. Årsagen er, at der er risiko for at auto-injektoren ikke virker.

Læs hvilke batchnumre du skal være opmærksom på hos Lægemiddelstyrelsen


Er du en god historie?

Vi søger cases med mod på medier.

Du tænker det måske ikke, men ofte er det en stor hjælp at høre, hvordan andre i samme situation håndterer hverdagen.

Så går du med allergi, høfeber, astma, eller eksem er du sandsynligvis en god historie, der kan være med til at gøre en forskel for andre.

Ofte ringer medier eller presse nemlig til os og spørger, om vi kender en person, der eksempelvis er allergisk overfor græspollen, når det er sæson for det. Og så gennemgår vi vores kartotek og finder en egnet person, som vi kontakter.

Ringer medierne så til mig?
Nej, det vil altid være Astma-Allergi Danmark, der kontakter dig. Sammen taler vi om, hvem der har ringet, og hvad de ønsker at tale med dig om. Vi udleverer aldrig nogen form for oplysninger uden samtykke.

Kan man sige nej til at deltage, først man har meldt sig?
Ja selvfølgelig. Passer det dig ikke lige den dag, forsøger vi at finde en anden.

Hvad kan jeg blive spurgt om?
Det er forskelligt. Men det korte svar er, at du kan svare på alt det, du selv ønsker at oplyse. Journalisten har som regel en bestemt vinkel, og er du eksempelvis ramt af pollenallergi overfor græs, vil det typisk være, hvordan du har det, hvordan du klarer havearbejdet eller noget i den stil. Men som sagt, alt afhænger af din historie.

Hvilke medier søger cases?
Typisk vil det være radio, tv eller aviser. Og er du mest til ét medie fremfor et andet, kan du lige notere du det, når du kontakter os.

Kan min henvendelse og handle om andre i familien?
Ja. Er den centrale historie, at dit barn eksempelvis har børneeksem, skriver du det bare.   

Hvordan gør jeg så nu?
Det er nemt at blive en del af vores casearkiv. Send os følgende oplysninger i mail til js@astma-allergi.dk:


Kontaktoplysninger:
Navn
Adresse
Mail
Telefonnummer
Er der medier du ikke vil være med i?
Medlem af Astma-Allergi Danmark

Personen det handler om
Navn
Alder
Reagerer på
Et par linjer om sygdomsforløb/din eller jeres historie


Vi glæder os til at høre fra dig!


Flere eksempatienter får parfumeallergi

Parfumeallergi hos eksempatienter er steget markant de seneste år, viser en stor undersøgelse. Det er hos mandlige eksempatienter, at stigningen er størst.

PARFUMEALLERGI: En stor dansk undersøgelse viser, at forekomsten af parfumeallergi er steget markant de seneste år.

Undersøgelsen bygger på data fra mere end 24.000 eksempatienter på Gentofte Hospital gennem de seneste 30 år. Her viser de nyeste tal fra perioden 2011 til 2015, at 10,4 procent af de kvindelige patienter og 7,3 procent af de mandlige patienter fik påvist allergi over for den vigtigste markør for parfumeallergi ’Fragrance Mix I’.

Tallene er betydeligt højere sammenlignet med perioden fra 2006 til 2010.

- Blandt de kvindelige eksempatienter er der sket en relativ stigning for udvikling af parfumeallergi på 30 procent, og blandt de mandlige eksempatienter er den 66 procent, siger læge og ph.d. Niels Højsager Bennike fra Videncenter for Allergi, som står bag undersøgelsen.

Selve markøren for parfumeallergi er ’Fragrance Mix I’, som består af otte forskellige parfumestoffer, der hyppigt forårsager allergi. Et parfumeret produkt indeholder typisk alt fra 10 parfumestoffer til flere 100 parfumestoffer.

Størst stigning blandt mænd

De nyeste tal fra perioden 2011 til 2015 viser, at den største stigning i udvikling af parfumeallergi er sket blandt mændene. Sammenlignet med den forudgående 5-årige periode er det sket en relativ stigning på 66 procent.

Men hvad skyldes denne stigning?

- Stigningen er et tegn på, at mænd har fået et større forbrug af parfumerede produkter, og at de igennem det forbrug er udsat for nogle koncentrationer, der er for høje. Det gør, at de udvikler allergi over for de undersøgte parfumestoffer, siger Niels Højsager Bennike.

Risikoen for at udvikle parfumeallergi afhænger af, hvor ofte du udsættes for parfumestoffer og i hvor store mængder.

I undersøgelsen blev det fastlagt, at det er parfumestoffer i produkter som shampoo, håndsæbe, lotion og creme, som størstedelen af eksempatienterne har udviklet allergi overfor.

Det betyder, at både produkter som bliver på huden – såkaldte leave-on produkter - samt produkter, der skylles af igen - wash-off-produkter – udgør en risiko for udvikling af parfumeallergi.

Behov for strengere regler

I øjeblikket er det parfumeindustrien selv, som fastlægger grænserne for, hvor meget af de enkelte allergifremkaldende parfumestoffer, der tilsættes i produkter som cremer, shampoo og deodoranter.

Ifølge Niels Højager Bennike er det nødvendigt at opstille nogle strengere regler for producenterne på EU-niveau:

- Der er over 3000 parfumestoffer, der er registret til brug i kosmetiske produkter i EU. Af dem er der kun 120, som man indtil videre ved, giver allergi. Det bedste ville være at forbyde parfumestoffer, som man ved, kan give allergi. Et mere realistiske alternativ er, at få nogle lavere grænser på, hvor meget af de allergifremkaldende parfumestoffer, man må bruge i de enkelte produkter, siger han.

Undersøgelsens konklusioner er udgivet i British Journal of Dermatology med titlen: Trends in contact allergy to fragrance mix I in consecutive Danish patients with eczema from 1986 to 2015: a cross-sectional study. 


Så blev det elmepollens tur

Med et pollental på 3 i København er sæsonen for elmepollen nu skudt i gang.

23. marts 2017. Tidligere på året var det el og hassel, og nu er turen kommet til elmesæsonens start.

En typisk pollensæson for elm strækker sig fra midt i marts til slutningen af april. Ifølge Karen Rasmussen, Leder af Pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark, tyder det på, at elmesæsonen bliver meget gennemsnitlig i år.

- Elmepollen topper normalt midt i april, når pollensæsonen for el og hassel er ved at klinge af, og lige før birkepollensæsonen for alvor går i gang. Så med måling af elmepollen her i den sidste halvdel af marts, er sæsonstarten helt som forventet, siger Karen Rasmussen.

Det seneste årti har koncentrationerne af pollen fra elm i øvrigt været meget lave i Danmark. Mange træer er enten døde eller blev fældet som følge af elmesygen tilbage i 1990'erne.

Pollenvarsling på mobilen

Vil du have styr på pollensæsonen, kan du downloade Astma-Allergi Danmarks pollen-app. Med den har altid Dagens Pollental og Pollenvarslingen lige ved hånden. Som noget nyt kan du også følge pollenudviklingen med Astma-Allergi Danmarks Pollengrafer.

 


Mal med god samvittighed

For dig der bekymrer dig om allergi kan det være svært at vælge maling, når væggene i hjemmet skal piftes op. Det er nu blevet lettere. Samtidig støtter du allergisagen.

Astma-Allergi Danmark har godkendt en allergivenlig maling med Den Blå Krans. Malingen er fra Beck & Jørgensen og er den første og eneste på markedet uden blandt andet MI.

Det er vi naturligvis glade for i Astma-allergi Danmark. Den Blå Krans gør det nemlig let for dig at finde allergivenlige produkter – nu også når der skal males.

Samtidig kan du støtte Astma-Allergi Danmarks arbejde for allergisagen med 75 kr. for hver solgte malerbøtte, hvis du køber malingen hos DecoFarver.

Det er nemt

Står du og skal købe, er den allergivenlige maling nem at få fat i. Care 5 Vægmaling bestilles på nettet hos Decofarver.dk og kan leveres til forretninger over hele landet.

Støttebeløbet betaler Decofarver ud af egen lomme og donerer videre til Astma-Allergi Danmark, så prisen er den samme. Til gengæld slipper du for bekymringerne om allergi.

Dermed er du med til at sikre, at Astma-Allergi Danmark og allergimærket Den Blå Krans kan fortsætte arbejdet med mærkning af produkter, der kommer folk med allergi i hele verden til gode.

Læs mere - støt og bestil


Syv politikersvar fra Borgen

Astma-Allergi Danmark var for fjerde år på Christiansborg og prikke politikerne. Vi gav syv forskellige politikertyper en status på allergiområdet og spurgte, hvad der overraskede dem mest. De gav os syv forskellige svar.

Det proaktive svar

- Jeg er meget overrasket. Nu vil jeg gå op og spørge vores sundhedsordfører, hvor vi står i forhold til, at man ikke længere har et speciale i allergi. Det overrasker mig meget.

Søren Søndergaard, Enhedslisten
 

Det forundrede svar

- Det undrer mig, at der er blevet skåret ned for ekspertisen indenfor allergi. Så jeg vil da nævne overfor min sundhedsordfører, at her er et område, hvor det virker som om, at man har prioriteret forkert. 

Christian Poll, Alternativet
 

Det overraskede svar

- Jeg har altid troet, at havde jeg spurgt lægen, kunne han også tage det allergitjek. Men det viste sig, at det kan de ikke generelt, for de er ikke altid klædt på til det. Det vidste jeg ikke. Det kom bag på mig, og jeg har lovet at bringe at bringe det videre til vores ordfører på området.

Jan Johansen, Socialdemokratiet

 

Det politiske svar

- Det glæder mig, at Sundhedsstyrelsen er kommet med de her forskellige anbefalinger. Og så synes jeg, at det er en central pointe, at det er regionerne, der skal tage dem til sig.

Mette Abildgaard, Konservative Folkeparti

 

Det pragmatiske svar

- Jeg synes allergisagen er utrolig central i forhold til også at forebygge store sundhedsudgifter og kunne identificere i tide, det folk skal behandles for. Jeg forstod, at I er bekymret over, at anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen - blandt andet rettet mod regionerne - kun er vejledende. Grundlæggende har det jo nok at gøre med at arbejds- og økonomipresset på regionerne er for stort. Noget, jeg i øvrigt mener, er et voldsomt problem.

Mogens Lykketoft, Socialdemokratiet

 

Det investerede svar

- Jeg er personlig bekymret for den stigning, vi har set indenfor astma og allergi de senere år, og at der er så få fagpersoner, der er specialiseret indenfor området. Jeg kom også for at blive klædt lidt bedre på til at få at vide, hvad vi så kan gøre ved det. Og det er jeg kommet lidt længere med i dag, synes jeg.

Maria Reumert Gjerding, Enhedslisten

 

Og det afventende svar

- Jeg vidste ikke, at allergi var et speciale, man ikke prioriterede i det danske sundhedsvæsen. Så hvis sagen kommer op, vil jeg absolut være positivt indstillet. Det bliver nok ikke mig, der tager initiativet. Men jeg skal nok støtte op om det.

Magni Arge, Tjóðveldi (Færøerne)

 

Læs også: Politikere skal prikkes

 


Slut med MI på huden

Plejeprodukter, som bliver på huden, må ikke længere indeholde det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI. Det er et skridt på vejen, mener Astma-Allergi Danmark, som gerne ser et forbud mod MI i alle plejeprodukter.

 

Foto: Colourbox

Det er nu slut med at bruge det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI (methylisothiazolinon) i kosmetiske produkter, der bliver på huden som fx bodylotion og make-up. Det sikrer et nyt EU-forbud, som dermed også gælder Danmark.

Brugen af MI i plejeprodukter har gennem de seneste år været stærkt stigende efter, at forbrugerne i mange tilfælde har fravalgt parabener. Denne udvikling har været meget bekymrende, netop fordi MI er stærkt allergifremkaldende.

Den viden, som danner grundlag for EU-forbuddet, kommer blandt andet fra det anerkendte danske Videncenter for Allergi, som har dokumenteret en kraftig stigning i allergiforekomsten over for MI. Flere danske instanser har derfor længe presset på for at få EU til at begrænse brugen af MI.
 

Et skridt på vejen

Astma-Allergi Danmark mener, at det nye EU-forbud er et skridt på vejen og ser gerne et samlet forbud mod MI i alle plejeprodukter. For det er desværre stadig muligt at anvende MI i eksempelvis plejeprodukter, der vaskes af huden som fx shampoo, rensecreme og barberskum. Det er Miljøstyrelsen opmærksomme på. Styrelsen arbejder i øjeblikket på, at der i EU fastsættes en lavere grænse for indhold af MI i plejeprodukter, der vaskes af huden, så der ikke vil være en allergirisiko for forbrugerne, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Lavere grænseværdier er dog ingen garanti for, at forbrugere ikke udvikler allergi over for MI, lyder det fra Astma-Allergi Danmark. MI er et stærkt allergen, så er der MI i et produkt, vil risikoen for at udvikle allergi over for konserveringsmidlet altid være til stede.

Brug Den Blå Krans som pejlemærke

Hvis man som forbruger vil være sikker på at undgå MI, anbefaler Astma-Allergi Danmark derfor, at man bruge allergimærket Den Blå Krans som pejlemærke. Fordi MI er et stærkt allergifremkaldende stof, er det ikke tilladt i produkter, der bærer allergimærket Den Blå Krans. Det gælder plejeprodukter såvel som andre forbrugerprodukter som maling, bleer eller toiletpapir.

 


Politikere skal prikkes

Så gør vi det igen. Prikker til politikerne. Og alle jer andre.

lkjæ kjæl ælkj

Foto: Sophia Andersen

Sammen med Klinik for allergi fra Gentofte Hospital pakker Astma-Allergi Danmark onsdag den 1. marts bilen og sætter kurs mod Christiansborg. Her kan landets politikere få en priktest og få målt deres lungefunktion.

Noget mange, ifølge vicedirektør i Astma Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, gerne benytter sig af.

-Vi får altid rimeligt hurtigt fyldt op til prikttest, så det gælder om at være hurtig, hvis man er politiker eller embedsmand og arbejder på Christiansborg, siger hun.

Gode erfaringer

Det er på fjerde år, at Astma-Allergi Danmark gæster politikerne på Christiansborg. Og ifølge Anne Holm Hansen er begivenheden en god mulighed for at vende astma- og allergiområdet med landets beslutningstagere. 

- Vi møder jo politikere over hele spektret fra liste A til Å. Det gør arrangementet til en oplagt mulighed for en snak om allergiområdets udfordringer. Her fungerer dette arrangement rigtigt godt til at få en dialog i gang - også selvom vi måske ikke altid er helt enige,” siger hun.

Vil du også prikkes?

Tirsdag den 2. maj kl. 15-18 har du selv mulighed for at få målt din lungefunktion eller få en priktest. Det foregår på Højbro Plads i København, hvor Astma-Allergi Danmark rykker ind med pop-up have, allergivenlige planter, allergirådgivere og læger.

Tilmelding foregår ved fremmøde på dagen.


Pollensæsonen er startet

Kløende øjne, nys og dryppende næse. Der er pollen i luften. Astma-Allergi Danmark bringer årets første pollental og står klar med både app og rådgivning til høfeberramte danskere.

Astma-Allergi Danmarks pollenfælde i København har registreret pollental på  60 for el og 9 for hassel. Ifølge biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark, Karen Rasmussen, skyldes pollensæsonens start de tidligt blomstrende forårstræer:

- Vi startede pollentællingen i januar, men det er først nu, at tallene er stabile, og vi har registreret stigende mængder el- og hasselpollen i luften. På trods af lidt frost og kulde har vinteren været mild i år, så netop elletræer og hasselbuske har længe stået på spring til at blomstre. Det gør de nu, og vi kan derfor skyde pollensæsonen i gang, siger Karen Rasmussen.

Hvor slemt bliver det?

Med pollensæsonens start kan tusindvis af pollenallergikere risikere irriterede øjne, kløende og løbende næser, med mindre de får den rette behandling. Men hvor slem pollensæsonen bliver, er endnu for tidligt at spå om:

- Hvor slemt, det bliver i år, afhænger af, hvordan vejret bliver i forårs- og sommermånederne. Får vi flere perioder med vinterkulde, vil det sætte en dæmper på pollentallene, men omvendt kan dage med sol og vind hurtigt få træerne til at sprede mange pollen, siger Karen Rasmussen.

Sådan holder du dig opdateret

Har du pollenallergi, har Astma-Allergi Danmarks en række services, som klæder dig godt på til den nye sæson. Du kan:

Dagens Pollental-app hentes i iTunes og i Google Play. Ellers find flere pollenservices her

 


Sundhedsminister: Der skal rettes op på allergiområdet

Ifølge Sundhedsstyrelsen har det danske sundhedsvæsen ikke haft tilstrækkeligt fokus på allergiområdet. Og det skal der rettes op på, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby.


Foto: Flemming Leitorp

Sundhedsstyrelsens servicetjek af allergiområdet er nu afsluttet med en række anbefalinger, der skal sætte mere fokus på allergi. Servicetjekket blev iværksat i foråret 2016 efter blandt andet Astma-Allergi Danmark gentagne gange har udtrykt bekymring for, at Danmark i fremtiden kommer til at mangle allergilæger, mens antallet af allergikere stiger.
 

Allergipatienter skal hjælpes

Ifølge Sundhedsstyrelsen har det danske sundhedsvæsen ikke haft tilstrækkeligt fokus på allergiområdet. Og det skal der rettes op på, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 
- Allergipatienter skal selvfølgelig have den hjælp i sundhedsvæsenet, som de har brug for. Hvad enten det er hos egen læge, hvor langt hovedparten af patienterne bliver udredt og behandlet, eller i specialiserede tilbud på sygehuset, siger Ellen Trane Nørby.

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at regionerne styrker allergiområdet ved sikre mere tværfagligt samarbejde og ved at prioritere efteruddannelsen af læger og andet sundhedspersonale på allergiområdet.

- Jeg forventer, at regioner og andre relevante aktører på området følger op på Sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger Ellen Trane Nørby.
 

Brug for en fælles indsats

Astma-Allergi Danmark er positive over for anbefalingerne og sundhedsministerens tilkendegivelse af, at der skal mere fokus på allergiområdet. Men det er ikke nok med ord. Handling er afgørende, da der er et stort efterslæb i sundhedsvæsenet, fordi allergiområdet i årevis har været nedprioriteret.

Af servicetjekket fremgår det også, at patienterne efterspørger en nem og hurtigere adgang til kompetent udredning, behandling og rådgivning.
- Der er brug for en fælles indsats mellem Sundhedsstyrelsen, regionerne og patienterne, så anbefalingerne kan blive realiseret til gavn for de mange danskere med allergi, der ikke får den nødvendige hjælp i dag. Vi har et håb om, at det nu bliver fulgt op af regionerne, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
 

 


100.000 kr. savner ejere

Astma-Allergi Danmark uddeler igen i år donationer til ældre med behov. Er du en af dem?

Igen i år uddeler Astma-Allergi Danmark en pulje på 100.000 kr. til medlemmer med behov for en lille økonomisk vitaminindsprøjtning. I alt uddeles 20 portioner af 5.000 kr.

Hvem kan søge?
Du kan søge, hvis du er enlig, ældre, har astma og er medlem af Astma-Allergi Danmark.

Hvordan søger jeg?
Du skriver en kort begrundelse, hvor du forklarer, hvordan 5000 kr. kunne gøre godt for netop dig. Derudover skal du indsende din årsopgørelse.

Hvornår er sidste frist for ansøgningen?
Vi skal have ansøgningen senest den 18. april 2017. 

Hvornår får man besked?
Når vi har gennemgået de indkomne ansøgninger, får man besked senest d. 31. maj 2017. Modtagerne får direkte besked. Har du intet hørt efter denne dato, er du desværre ikke blevet udvalgt i denne omgang.

Hvor skal jeg sende min ansøgning til?
Du sender din ansøgning til info@astma-allergi.dk – men husk det kræver et medlemskab. 

Pssst…
Del også gerne hvis du kender en, hvor 5000 kr. vil lune lidt på en kold vinterdag. Er vedkommende ikke allerede er medlem hos os, kan man jo overveje et medlemskab. Det koster kun 225 kr. om året.


”Vi følte os magtesløse”

Børneeksem kan være svært at håndtere for både barn og forældre. Det gik op for Vibeke Jensen, da hendes søn, William, fik plamager på kroppen og svaret på en diagnose udeblev. Heldigvis var der en løsning.

Privatfoto

Oktober 2015. Vibekes Jensens søn, William, var blot seks uger gammel, da det viste sig for første gang: Eksemet.

I hans ansigt, på benene og ryggen var tørre plamager begyndt at skyde frem, og de så ikke ud til at gå væk igen. Tværtimod.

- Vores første tanke var, at det var tør hud, så vi brugte bodylotion. Men det hjalp overhovedet ikke. Det kløede meget. Også når han sov. Den ene nat troede vi, at han havde fået næseblod. Men han havde kradset sig i søvne, og det piblede frem med blod fra kinderne. Det var ikke så sjovt, fortæller Vibeke Jensen.

Sammen med sin mand satte de jagten ind fra deres hjem i Glyngøre: Williams hudmysterium skulle løses. De var hos lægen flere gange, men svaret udeblev.

- Det var hårdt for William. Han havde meget svært ved at sove. Samtidig havde vi det jo også rigtigt skidt med, at han led så meget. Og vi blev mere og mere frustreret over ikke at kunne hjælpe ham trods de mange lægebesøg, siger hun.

Tid hos hudlægen

En dag i februar 2016 går Vibeke Jensen atter på nettet. Hun klikker et par gange, og ved et tilfælde ser hun et billede af et barn med eksem på kinderne. Fuldstændig identisk med deres egen William.

Med ét går det op for hende, at der er tale om børneeksem, og familien får tid hos en hudlæge.

- Det kunne lige så godt have været William, jeg så på det billede. Og da faldt brikkerne på plads. Vi kom til hudlæge, videre til Børneafdelingen på Viborg Sygehus og endte hos en hudspecialist i Aarhus, hvor William fik hormoncreme.

Det var i november 2016, og siden er det kun gået fremad, siger hun og kommer hendes egne og andres bekymringer i forkøbet:

- Vi tænkte først, at hormoncreme var lidt krads til sådan en lille størrelse. Men efter at lægen instruerede os i, hvordan og hvor meget creme, vi skulle bruge, er det gået helt fint.

Hormoncreme er nødvendigt

I Astma-Allergi Danmarks Rådgivning er Vibeke Jensens historie genkendelig.

Det kræver ofte den rette ekspertise at kunne spotte børneeksem og give den rette behandling. Ifølge Rådgivningschef, Betina Hjorth, er anbefalingen derfor klar:

- Forældre tror tit, at udslæt har en årsag, som man kan ændre. Men det har det som regel ikke. Børneeksem er en hudsygdom, og det skal behandles som en sådan. Ofte kræver det en henvisning til en hudlæge og behandling med hormoncreme, siger Betina Hjorth. Hun forstår godt Vibeke Jensens bekymring:

- Ordet hormon har fået en negativ klang, men der er ikke tale om noget hormonforstyrrende, når vi taler hormoncremer til behandling af børneeksem. Og med den rette anvisning om, hvordan det bruges, ser vi, som i Williams tilfælde, rigtigt gode resultater, siger Betina Hjorth.

Det lysner

Tilbage i Glyngøre går det fremad. Williams eksem bliver passet og plejet, men Vibeke Jensen har dog ikke sluppet bekymringerne helt:

- Det fylder. Man skal være over det hele tiden, ellers bryder det ud igen, og man må starte forfra med behandlingen. Men det lysner nu, og vi kan hjælpe William med at få det bedre. Det er det vigtigste, slutter hun.

 

William under behandling med hormoncreme:

Privatfoto

Fakta

Børneeksem rammer hvert år 20 procent af alle småbørn i Danmark. Eksemet skal behandles forebyggende med fed fugtighedscreme og ved udbrud med eksempelvis hormoncreme.

Læs mere 

 


Kom med til Astma-Allergi Danmarks landsmøde 2017

Har du lyst til at få indflydelse på, hvordan vi i Astma-Allergi Danmark planlægger vores arbejde for, at alle berørt af allergi, høfeber, astma og eksem får en bedre hverdag?

Så sæt kryds i kalenderen lørdag den 20. maj 2017, hvor foreningen holder sit årlige landsmøde. I år finder det sted i København. Her kan du også møde foreningens bestyrelse.

Alle kan deltage

Alle kan deltage, lytte til spændende foredrag af en bjergbestiger med astma. Vi vil også præsentere Dagens pollental og en pollenfælde samt rådgivning. I løbet af dagen kan du udveksle erfaringer med andre, der har allergi, høfeber, astma og eksem, fx over en dejlig frokost, som vi tilbyder.

Vil du deltage i selve generalforsamlingen, skal du være medlem og betale kontingent.

Har du forslag, som du ønsker behandlet på landsmødet, skal disse være Astma-Allergi Danmark i hænde senest 22. april 2017. Det samme gælder for opstilling af kandidater til bestyrelsen.

Læs mere om regler for generalforsamling i foreningens vedtægter på www.astma-allergi.dk.

Program

kl. 11.00-12.00

Foredrag: ”Livet er ikke en sport for tilskuere!”
Bjergbestiger og astmatiker Morgens Kjæmpe Jensen fortæller om, hvordan man skal undgå at lade sin sygdom dominere og i stedet holde fokus på alt det, man kan – også med astma og allergi!

kl. 12.00-13.00

Frokost

kl. 13.00- senest 16.00

Landsmødets generalforsamling
Under generalforsamlingen vil der være en kaffepause.
Afslutning v/ Astma-Allergi Danmarks formand Jesper Mortensen.

Husk tilmelding

Tilmelding er nødvendig, og sidste frist er lørdag den 25. marts 2017.
Skriv til info@astma-allergi.dk eller ring på 43 43 59 11.
Medlemmer får dækket rejseudgifter af Astma-Allergi Danmark.

Hvor og hvornår

Lørdag den 20. maj 2017 fra kl. 11.00
Adresse: DGI-byen, Tietgensgade 65, 1704 København V

Vi glæder os til at se dig!

 

 


Pollensæsonen lader vente på sig

Det milde vejr kan betyde tidligere start på pollensæsonen. Men Astma-Allergi Danmarks pollentællere venter stadig.

Foto: Karen Rasmussen

Astma-Allergi Danmark er i fuld gang med forberedelserne til den kommende pollensæson - som endnu ikke er skudt i gang.

Pollenkorn fra el og hassel blev ellers registreret lige omkring årsskiftet. Men større mængder af pollen er endnu ikke registreret.

- Vi venter stadig. Fælden i København har kørt siden starten af januar, og pollentællerne følger nøje med i pollenudviklingen, siger Karen Rasmussen, Biolog og leder af pollentællingerne og fortsætter:

- Så når sæsonen for alvor går i gang, er vi klar til at sætte ind med de daglige meldinger om Dagens Pollental, siger Karen Rasmussen, Biolog og leder af pollentællingerne.

Hvornår starter pollensæsonen så?

Det korte svar er, at det afhænger af vejret. Men det milde vejr kan, ifølge Karen Rasmussen, betyde, at pollensæson kommer tidligere i år:

- Normalt starter en typisk sæson midt i februar, men sæsonstarten for de tidlige forårstræer, som el og hassel, kan variere med op til to måneder. Så fortsætter det milde vintervejr, risikerer vi at stå over for en tidlig sæsonstart, .

Fakta:

I pollensæsonen melder Astma-Allergi Danmark dagligt Dagens Pollental ud på astma-allergi.dk, Twitter og app samt i pollenmails.

Indtil da kan polleninteresserede følge med via Astma-Allergi Danmarks ugentlige pollentællinger her.


Forsker: "Undgå e-cigaretter hvis du har astma"

Dampe fra e-cigaretter udgør ifølge overlæge og ekspert i rygning, Charlotta Pisinger, et helbredsproblem for mennesker med astma. Men også dem med allergi kan være i farezonen, viser ny forskning om konsekvenserne ved brug af e-cigaretter.

Foto: Colourbox

Den synes måske harmløs. Og så går den på strøm. Den lille e-cigaret har for alvor fået tag i danskerne, og der dampes på livet løs. Men den nyeste forskning viser, at det er med helbredet på spil, hver gang der trykkes på batteriet, og dampen suges ned i lungerne. 

Dem med astma bør derfor også være ekstra varsomme med damperiet, lyder det ifølge overlæge og ekspert i rygning fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Charlotta Pisinger.

- Den nyeste forskning viser, at de varme dampe fra e-cigaretter har en høj koncentration af meget skadelige ultrafine nanopartikler, der går direkte ned i lungerne. Desuden findes der i dampen stærkt vævsirriterende, giftige og kræftfremkaldende stoffer, siger hun og tilføjer:

- Så har man astma, er de mange fine partikler ikke gode for ens helbred.

"Det bør man undgå"

Charlotta Pisinger henviser til forsøg på dyr, som har udviklet astma og KOL ud fra dampene. Og på forsøg med mennesker er der konstateret akut sammentrækning af luftvejene ved brug af e-cigaretter, ”så det bør man undgå”, siger Charlotta Pisinger.

Samtidig minder hun om den passive rygning:

-Det er heller ikke godt at stå ved siden af en, der damper eller være i et rum fyldt med dampe fra e-cigaretter. Koncentrationen af de små skadelige partikler i luften kan svare til at stå i en røgfyldt bar. 

Rammer også folk med allergi

Ikke kun dem med astma, men også folk med allergi, bør være påpasselige med damperiet. På baggrund af en WHO-rapport, som Charlotta Pisinger har udarbejdet ud fra 175 internationale undersøgelser, har især koncentrationen af nikkel vist sig at være høj. Og det kan give problemer:

- Selve hylsteret af e-cigaretter indeholder ofte nikkel, og vi har set svært udslæt med kontaktallergi overfor nikkel. Desuden har det vist sig, at koncentrationen af nikkel kan være op til 100 gange højere i nogle e-cigaret-dampe end i røg fra almindelige cigaretter. Så dem med allergi er altså også ret udsatte, siger Charlotta Pisinger.

Behov for mere forskning

Ifølge Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed findes der over 500 e-cigaretmærker med tusinder af smagsstoffer. Samtidig er brugen af e-cigaretter stærkt stigende. Charlotta Pisinger opfordrer derfor til mere forskning i brugen af e-cigaretter og de skadevirkninger, det giver:

- Væsken, smagsstofferne, batteriet og hylsteret fra e-cigaretter udgør nogle helt andre problematikker end cigaretter, eksempelvis også indenfor astma og allergi. Det er et helt andet produkt end den traditionelle cigaret. Så der er et stykke vej igen, afslutter Charlotta Pisinger.

Læs rapporten her.


”Jeg troede, at jeg gjorde det allerbedste”

Når ens barn har børneeksem, kan det være svært at være forælder og leve med usikkerheden om at gøre det rigtige. Og hvad gør man så for at hjælpe sit barn?


Usikkerhed fylder hos forældre til børn med eksem. Sammen med Apotekerforeningen sætter Astma-Allergi Danmark derfor fokus på den svære situation, der kan opstå, når ens barn er ramt af en hudlidelse.

I en ny kortfilm beskriver mor til Simon og Sara, Tina Baggesen, den usikkerhed, der kan opstå i forsøget på at give den rette støtte, når ens børn har eksem:

- Der gik faktisk mange år, før jeg fandt ud af, at Sara skulle hjælpes. Og jeg troede, at jeg gjorde det allerbedste for hende ved ikke at give hende creme på. Men det har så vist sig at være helt forkert, siger Tina Baggesen og fortsætter:

- Og i de perioder hvor Simon har haft rigtigt svært eksem, har jeg nogen gange følt, at jeg ikke rigtigt har kunnet hjælpe ham. Til sidst tog jeg på eksemskole, og det var super dejligt. Man mødte en masse andre, som var lidt i samme situation. Så rent personligt har jeg også været igennem en udvikling.

Et velkendt fænomen

Hos Astma-Allergi Danmark forstår man den usikkerhed, forældre kan befinde sig i, når børnene lider af eksem. Ofte handler det om manglende viden og frygten for at gøre noget forkert.

Ifølge Rådgivningschef, Betina Hjorth, ringer forældre derfor jævnligt til Rådgivningen og har brug for at vende deres frustration.

- Det er meget forskelligt, hvordan forældre til børn med eksem, tackler det. Mange vil gerne finde årsager og forbinder børneeksem med fødevarer, og sætter derfor barnet på diæt, siger hun hun og uddyber:

- Men oftest skyldes børneeksemet en genmutation i huden hos barnet, som resulterer i eksem. Eksemet kan heldigvis forebygges med fugtighedscreme og behandles med hormoncreme, siger Betina Hjorth og henviser til Astma-Allergi Danmarks meget populære tilbud om eksemskole.

Ta' på eksemskole

- Som Tina siger i filmen, er det en rigtig god idé at hive en aften ud og tage på eksemskole. Vi kører igen i år vores gratis eksemskole, hvor man kan få både viden, gode råd og prøver til at tage med hjem. Så det vil jeg da klart anbefale, siger Betina Hjorth.

I Danmark rammes 20 procent af alle børn med børneeksem, og halvdelen får det i det første leveår. Mange vokser dog fra det inden teenageårene.

Gratis rådgivning

Har du spørgsmål til børneeksem, kan du altid ringe gerne til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på 43 43 42 99. Åbningstider: Alle hverdage kl. 9-12 og onsdag kl. 16-18. 


Web Content Display Web Content Display

Tilmeld nyhedsbrev

Web Content Display Web Content Display

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Web Content Display Web Content Display