Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Over en million danskere oplever udbrud af nældefeber


Kløende og røde hævelser er blandt de typiske reaktioner, når huden strejfer en brændenælde. En sådan reaktion har lagt navn til det udslæt, der hedder urticaria, også kaldet nældefeber.

En stor undersøgelse, som Astma-Allergi Danmark netop har gennemført, viser, at over en million danskere har oplevet udbrud af nældefeber. Det er et overraskende højt antal, der rykker ved den hidtidige antagelse om, hvor udbredt nældefeber er. Tilmed oplever over halvdelen af danskerne deres første anfald før de fylder 20 år.

- Undersøgelsen viser et klart behov for at komme tættere på nældefeber. Især i lyset af at de første udbrud af nældefeber kommer i en meget ung alder. Alt for mange ved ikke, hvad der udløser udbruddene, og især mange kronikere døjer med gener og en behandling, der ikke virker, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
 

Nældefeber forringer livskvaliteten

Undersøgelsen viser samtidig, at næsten dobbelt så mange kvinder som mænd oplever udbrud af nældefeber. Knap halvdelen, ca. 525.000 danskere, har haft det seneste anfald for mindre en fem år siden. For denne gruppe oplever hver fjerde, at nældefeber i høj grad forringer deres livskvalitet. 

Det er gener som kløe, dårlig nattesøvn og følelsen af, at ens hud er grim, som fylder hos den enkelte, når et udbrud af nældefeber er i gang. Ifølge undersøgelsen har hver sjette tilmed kronisk nældefeber, som betyder, at nældefeberen kan vare i flere uger, måneder eller år.

- Som landsdækkende forening påtager vi os at løfte en vigtig del af videns- og rådgivningsopgaven. Vi kan imidlertid ikke løfte opgaven alene. Det er et samfundsansvar at gøre mere for især kronikerne, som lider under langvarige udbrud. Vi skal sammen med sundhedsvæsenet arbejde for at øge behandlingstilfredsheden for den store gruppe, som ikke bliver hjulpet i dag, siger Anne Holm Hansen.
 

Spørg løs om nældefeber 1. oktober

På lørdag den 1. oktober er det den internationale mærkedag for nældefeber ’World Urticaria Day’, og Astma-Allergi Danmark bruger dagen til at skabe opmærksomhed omkring nældefeber.

Derfor sidder foreningens rådgivere parat fra kl. 10-12 på telefonnr. 4343 4299 til at svare på spørgsmål om nældefeber.
Alle kan ringe og få gratis rådgivning.


Fakta: Danskerne og nældefeber

Over en million danskere har oplevet et udbrud af nældefeber. Knap halvdelen, ca. 525.000 danskere, har haft seneste anfald for mindre en fem år siden. For denne gruppe gælder det, at:
 
 • Hver fjerde (24%) oplever, at nældefeber forringer deres livskvalitet væsentligt.
 • Hver femte (18%) ved ikke, hvad der udløser deres nældefeber.
 • Tre ud af fire (76%) synes det er vigtigt, at kende årsagerne til, hvad der udløser nældefeberen.
 • Hver sjette (16 %) lider af kronisk nældefeber, hvor udbruddet kan strække sig over måneder og flere år.
 • Nældefeber bliver udløst af mange forskellige faktorer. For kronikere udløses udbrud især af varme (26%) og stress
  (22%), mens de akutte udbrud især udløses af pollen (24%) og madvarer (20%)
Kilde:  Undersøgelsen ”Urticaria (nældefeber) - Undersøgelse af gener, behandling og livskvalitet” er gennemført af Astma-Allergi Danmark i september 2016. Undersøgelsen omfatter 5.041 danskere over 18 år. Blandt deltagerne har 1.399 oplevet udbrud af nældefeber.

 

Hvad er nældefeber?

 • Nældefeber er en hudreaktion, som viser sig mest ved kløende hævelser. 
 • Alle kan få nældefeber. Det er dog mest kvinder, som oplever udbrud af nældefeber.
 • Nældefeber kan komme overalt på huden og variere i størrelse fra få millimeter til håndfladestore regelmæssigt afrundede partier. 
 • Årsagen til et udbrud af nældefeber kan være mange. Fx kan allergi, varme, kulde, stress, sol, tryk, vand og fysisk aktivitet føre til et udbrud. Forebyggelse og behandling af nældefeber er derfor individuelt.
 • Varigheden af et nældefeberudbrud er meget forskellig: Nogle har nældefeber i kort tid (timer) og andre har nældefeber i længere tid (uger/måneder), hvor det er kronisk nældefeber.
   
 • Læs mere om nældefeber

 


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld nyhedsbrev

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning