Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Ny test kan påvise små mængder krom

Foto: Colourbox
KONTAKTALLERGI: Forskere ved Videncenter for Allergi har i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet har udviklet en spottest, som kan vise, hvorvidt der er allergifremkaldende krom i fx læder-og metalgenstande.

Spottesten er meget følsom og kan påvise selv meget små mængder krom helt ned til 0,5 ppm, og den kan bruges til at påvise kilder til allergifremkaldende krom hos patienter med kromallergi. Foreløbig er testen dog ikke kommercielt tilgængelig, men udviklingen af den betyder, at der nu er en simpel metode for fx sundhedsfaglige til at undersøge for det allergifremkaldende krom. 

Krom kan især være allergifremkaldende, hvis det optræder som såkaldt hexavalent krom, og det kan både frigives fra metalgenstande og findes i læder og cement. Der er dog lovgivning, som begrænser mængderne af krom, der må frigives fra fx læder og cement.

Videncenter for Allergi har brugt spottesten til at testet forskellige typer genstande for krom. Resultaterne blev kontrolleret ved kemisk analyse, og der var ingen prøver, der var falsk positive.


Testen viste kromfrigivelse fra 

  • 7 ud af 60 skruer (12 %) 
  • 1 ud af 50 øreringe (2 %) 
  • 4 ud af 100 par lædersko (4%) 
  • 6 ud af 11 par læderhandsker (55 %) 
  • 0 ud af 100 stykker værktøj


Kilde: Videncenter for Allergi 

 


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld nyhedsbrev

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning