Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Ny faremærkning skaber forvirring

Astma-Allergi Danmarks rådgivning har i den seneste tid fået en række henvendelser fra forbrugere, der undrer sig over, at allergimærket Den Blå Krans er på fx opvaskemiddel, som også er markeret med et faresymbol. 

Ikke grund til bekymring

- Det er meget forståeligt, at nogle forbrugere er blevet forvirrede over, at det opvaskemiddel med allergimærket Den Blå Krans, de måske har købt i mange år, nu også er markeret som irriterende eller ætsende, siger chef for Den Blå Krans, Rikke Bille. Hun understreger dog, at der ikke er grund til bekymring.
 

 

 

 

 

 


Her er symbolerne i den nye faremærkning, hvor et husholdningsprodukt kan mærkes som en irritant eller som ætsende. Et produkts faremærkning forholder sig til produktet, der sælges, og ikke selve anvendelsen af det.
 

Årsagen til forvirringen skyldes, at der er trådt en ny lovgivning i kraft som bl.a. gælder for husholdningsprodukter som fx opvaskemiddel og vaskemiddel. Det betyder, at der fremover vil være en anderledes klassificering på gammelkendte produkter. Med den nye lovgivning er grænsen for, hvornår et produkt skal mærkes som en irritant eller som ætsende, blevet sænket.

- Produktet er formentlig nøjagtigt det samme, som det altid har været, men har blot fået opdateret sin klassificering i henhold til de nye mærkningsregler, siger Rikke Bille.

Ufortyndet opvaskemiddel kan irritere

De nye mærkningsregler betyder altså, at produkter, der tidligere ikke blev betegnet som fx irriterende, nu kan være mærket som en irritant. 

- Et produkts faremærkning forholder sig til produktet, der sælges, og ikke selve anvendelsen af det. Det skal man som forbruger selvfølgelig være opmærksom på. Hvis du putter ufortyndet håndopvaskemiddel på huden, og lader det blive der, så kan det sandsynligvis irritere huden, forklarer Rikke Bille. 

Når et produkt deklareres i samarbejde med Astma-Allergi Danmark og får allergimærket Den Blå Krans, så vurderer Astma-Allergi Danmarks deklarationsteam risikoen ved produktet i anvendelse i forhold til huden. 

- Vi ser altså på produktet i den forventede brugssituation dvs. hvor opvaskemidlet er fortyndet i vand, eller hvor der er en kortvarig kontakt med huden, forklarer Rikke Bille.

Om allergimærket Den Blå Krans

Den Blå Krans er et non-profit allergimærke, som hjælper dig og din familie med at minimere risikoen for allergi over for kemiske stoffer i hverdagen.

Produkter med Den Blå Krans indeholder ikke stoffer, der er kendt som værende allergifremkaldende, og der sættes krav til mængden af irritanter. Er allergimærket Den Blå Krans på emballagen, betyder det, at risikoen for at udvikle kontaktallergi af produktet er minimeret.

Deltag i debatten på Facebook

 

 

Ny mærkning skaber forvirring…men er ingen undskyldning for at droppe opvasken;-) Den seneste tid, har vi fået en ræ...

Posted by Jeg vælger allergimærket Den Blå Krans on 3. september 2015

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld nyhedsbrev

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning