Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Har du astma? Så husk influenzavaccinationen

Vintertid er influenzatid, og særligt ældre over 65 og folk med kroniske sygdomme – som eksempelvis astma og KOL – har en højere risiko end raske for at få et alvorligt forløb af influenza, fx med lungebetændelse.

Derfor tilbyder Sundhedsstyrelsen igen i år gratis influenzavaccination til blandt andre personer med astma.
 
En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser dog samtidig, at mange personer med kronisk sygdom som fx astma undervurderer risikoen for at blive alvorligt syge af influenza og derfor fravælger at blive vaccineret. Hvis du har astma, råder Astma-Allergi Danmarks rådgivning til, at man tager imod Sundhedsstyrelsens tilbud om vaccination.
 

Influenza kan forværre din astma

- Influenza er normalt ikke farlig. Men hvis du lider af fx astma, kan en omgang influenza være barsk. Den kan forværre din astma og generelt være med til at forværre din sygdom, og derfor støtter vi naturligvis  Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at alle med astma bliver vaccineret, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.
 
Desuden er det vigtigt at have in mente, at selvom man er blevet vaccineret mod influenza, kan man alligevel blive smittet af andre influenzatyper, end den man er vaccineret mod, ligesom andre vira kan give influenzalignende symptomer. 

Da influenza overføres som luftbåren smitte fx ved host og nys, kan man dog også selv gøre en indsats for at minimere risikoen for en infektion ved at sørge for god håndhygiejne og huske at sende host og nys i ærmet frem for ud i omgivelserne.
 

Vaccination og allergi – Tal med lægen

Lider man både af astma og allergi, kan man måske være i tvivl om, hvorvidt man kan tåle influenzavaccinen. Ifølge Betina Hjorth bør man altid drøfte muligheden for en influenzavaccination med sin læge, da det i nogle tilfælde godt kan lade sig gøre. Muligheden afhænger nemlig ofte af, hvilke symptomer man får.

FAKTA

Influenzavaccinationen er gratis, hvis du fx har astma eller af en anden årsag har risiko for at blive alvorligt syg af influenza. Vaccination gives fra den 1. oktober 2015 og frem til nytår. Det eneste, man skal gøre, er at bestille tid hos sin læge eller holde øje med vaccinationstilbud i lokalavisen.
 
Du er i risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis:
Du er 65 år eller derover på vaccinationstidspunktet
Har en kronisk sygdom, for eksempel astma, diabetes eller KOL
Er svært overvægtig med BMI over 40
Er gravid og mere end 12 uger henne
 
Hvor og hvordan bliver jeg vaccineret?
Du kan blive vaccineret flere forskellige steder. Både praktiserende læger, private vaccinationsfirmaer og kommuner kan vaccinere mod influenza. Du kan finde vaccinationssteder ved at:
Se efter vaccinationstilbud i din lokalavis
Få en vaccinationstid hos din læge
Tjekke din kommunes tilbud på sundhed.dk eller på kommunens egen hjemmeside
 
 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning