Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Guide til en god fastelavn

 

18.2.2014: Tre store fastelavnstraditioner er desværre også potentielle allergibomber. Læs her hvilke, samt hvordan du kan få en symptomfri fastelavn – helt uden afsavn.

 

Snart er det fastelavn, og det vil mange af os fejre med boller, fastelavnsris og udklædning. Men det er netop disse tre traditioner, man skal være særligt påpasselig omkring, hvis man har allergi.

Fastelavnsris

Hvis du går på jagt i haven efter grene til et fastelavnsris, så er det en god idé at være opmærksom på, at pollensæsonen er startet. Nogle planter kan udløse pollenallergi, når de kommer indenfor. Her er luftskiftet nemlig ikke så stort, og koncentrationen af pollen kan blive høj.

Grene, der kan give birkepollenallergi:
- Pilegrene
- Troldhasselgrene
- Birkegrene

Grene kan ikke bare slæbe på pollen, men også svampesporer.
Skyl grene, du vil have ind, grundigt og lad dem tørre helt et par dage, inden du laver dit fastelavnsris. På den måde kan du mindske svampesporer, så der er fokus på hyggen – og ikke på nys, snøft og røde øjne.

Fastelavnssminke

Børnene elsker det, og mange af pædagogerne er rigtig dygtige til at forvandle poderne til vilde dyr og smukke sommerfugle. Sminke til børn er da også som regel ganske ufarligt, hvis det bliver brugt sjældent. Men har dit barn følsom hud eller eksem kan det være en god idé at finde andre effekter til udklædningen næste weekend.

Vi har samlet alle vores gode råd, test og værktøjer til en sikker og sund fastelavn ét sted. Prøv fx

Fastelavnsboller

De lækre boller kan nemt indeholde både mælk, æg, nødder, mandler og gluten. Bag dine egne, så er du sikker på, at du kan tåle dem.

Denne bolleopskrift er uden mælk, æg, nødder, mandler og gluten.

Fastelavnsboller med valgfrit fyld

5 dl soyamælk, havredrik, risdrik eller lign.
600 g (ca. 10 dl) Finax Glutenfri Melmix + 0,5 dl til at forme dejen
2 spsk. Finax Psyllium
50 g gær eller 17 g tørgær
100 g mælkefri margarine
1-1,5 dl sukker
0,5 tsk. Salt

Sådan gør du:

  • Smelt fedtstoffet og tilsæt den lune mælk (ca. 37 °C).
  • Bland Finax Psyllium og gær i. Lad dejen trække ca. 10 min.
  • Tilsæt resten af ingredienserne og ælt ca. 5 min. med en håndmixer med dejkrog.
  • Lad dejen hvile i skålen under et viskestykke ca. 10 min.
  • Strø melmix på bordet og del dejen i to stykker. Rulles ud i 1 cm's tykkelse. Dejpladen skæres ud i 10 firkanter, en klat fyld lægges på hver. Hjørnerne bøjes ind over fyldet på plade(bagepapir), samlingerne nedad. Hæver et lunt sted, under et viskestykke i ca. 45 min.
  • Pensl med vand og drys evt. med perlesukker, medmindre de skal overtrækkes med glasur.
  • Bages nederst i ovnen ved 225 °C i ca. 20 min.

Foreslag til fyld (vælg det, du kan tåle):

•    Marcipan og revet æble
•    Marmelade
•    Vaniljecreme

Vaniljecreme:
2 æg
1 spsk. sukker
1 vaniljestang
2 spsk. maizena majsstivelse
4 dl. Sojamælk, havredrik, risdrik eller lign.

  • Pisk æg, honning, vanilje og maizena godt sammen i en gryde.
  • Tilsæt sojamælken og bring cremen i kog, mens der piskes i den. Lad den koge et par minutter for svag varme, under omrøring.
  • Pisk af og til i cremen under afkøling.
     

Du kan også gå på opdagelse i vores opskriftsdatabase og finde alternativer. Prøv fx


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning