Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Flåter kan give dig kødallergi

 
 

d. 3.3.2014 Flåter kan være skyld i, at du udvikler allergi over for firbenede pattedyr. Især jægere, motionsløbere og hundeluftere er udsat, da de oftere bides af en flåt.

Adskillige personer kan leve med uopdaget kødallergi, vurderer eksperter.

Det er uhyre sjældent, at lægerne opdager et nyt allergen. Ikke desto mindre har forskere for nyligt opdaget allergenet alpha-gal, et kulhydrat, der både findes i en flåts mavetarmkanal og hos firbenede pattedyr. Bliver du bidt af en flåt, kan dette alpha-gal blive overført til dig, og du kan få kødallergi.

– Patienterne danner antistoffer mod alpha-gal efter flåtbiddet, og da kød fra pattedyr også indeholder alpha-gal, så kan personerne få en allergisk reaktion, når de spiser fx okse-, svine- og lammekød, forklarer speciallæge Kirsten Brændholt Rasmussen, der er overlæge ved Lunge- og Allergiafsnittet på Holbæk Sygehus, og som allerede har mødt flere danske patienter med kødallergi. En allergi som kan give voldsomme symptomer.

Svært at stille en diagnose

Typisk får patienten med kødallergi nældefeber, men mange får også hævelser i ansigt, mund og hals samt diarré. Halvdelen af patienterne har desuden oplevet allergisk shock. Den allergiske reaktion opstår ofte to til syv timer efter indtagelse af kødet, hvor fødevareallergikere som regel oplever en "straks-reaktion".

– Der er flere grader af allergien, men i mange tilfælde har patienten haft livstruende symptomer. Derfor er det så vigtigt at opdage dem, der har allergien, siger speciallæge Kirsten Brændholt Rasmussen.

Men diagnosen er svær at stille, fordi kødallergikerne adskiller sig fra andre fødevareallergikere ved at reagere på et kulhydrat og ikke et protein. Derudover kan tests virke misvisende, fordi kødallergikerne ofte vil reagere negativt på en priktest, men positivt på en blodprøve for hund og kat, fordi de firbenede dyr jo indeholder alpha-galet. Oveni er kendskabet til - og anerkendelsen af - kødallergi som følge af flåtbid endnu ikke så udbredt blandt læger i Danmark.

– Anerkendelsen af kødallergi som diagnose er kommet relativt sent til Danmark modsat Sverige, derfor er lægerne heller ikke så opmærksomme på muligheden, når de undersøger deres patienter siger Bjarne Kristensen. Han er bioanalytiker og nordisk regionschef hos Thermo Fisher, hvor han arbejder med allergidiagnostik.

Lever med uopdaget kødallergi

Ligesom speciallæge Kirsten Brændholt Rasmussen formoder Bjarne Kristensen, at flere hundrede personer lever med en overset kødallergi – og dermed med udiagnosticerede symptomer, ligesom man har set det i Sverige. Her har man kendt til fænomenet i flere år, og især siden medierne satte det på dagsordenen sidste år, er tilfældene væltet frem. – Lægerne skal lytte til patientens oplevelser omkring symptomer og udforske, hvorfor det ikke stemmer overens med diverse tests, siger Bjarne Kristensen.

 


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning