Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Bliv klar til Sankt Hans

d. 22.06.2015: De fleste forbinder bål og snobrød med Sankt Hans aften, der fejres i morgen, tirsdag d. 23. juni. Men har du astma og allergi, er der et par forhindringer at styre udenom, hvis du vil undgå symptomer, når heksen sendes til Bloksbjerg.
 
Regnvejr er ikke det eneste, der kan spolere en Sankt Hans aften i det fri. Har du astma eller allergi, kan bål, nyslået græs og snobrød være kilder til symptomer. Her kommer et par gode råd, som kan være med til sikre en hyggelig midsommeraften.

Stil dig taktisk ved bålet
Udover heksen på toppen består et bål af træ og grene, der kan indeholde allergifremkaldere som skimmelsvampe.

Samtidig kan røg fra bålet bidrage til irritation, hoste og vejrtrækningsgener for både allergikere og astmatikere. For at undgå symptomer fra bålet er det derfor en god idé, at du er opmærksom på vindretningen og stiller dig med vinden i ryggen.

Trim haven i god tid
Mange af slår også græsset i haven, lige inden gæsterne kommer for at fejre Sankt Hans. Det er dog ikke rart for græspollenallergikere at opholde sig på en nyslået plæne, da saften fra græs kan give høfeber. Slå derfor græsset i god tid.
Samtidig bør du sørge for, at det afslåede græs bliver fjernet enten ved at rive plænen eller montere en opsamler på slåmaskinen. Safterne fra nyslået græs kan også irritere følsom hud, fx hvis man har børneeksem.

Bag snobrød for alle
Sidst men ikke mindst er en del af midsommerhyggen at bage snobrød over bålet. Dejen er oftest lavet efter opskrifter med både æg, hvedemel, mælk og smør, hvilket mange fødevareallergikere kan reagere på.
Man behøver dog ikke undvære snobrød, da dejen sagtens kan laves efter en opskrift uden æg, hvede og mejeriprodukter. Prøv fx denne snobrødsopskrift:

Opskrift på snobrødsdej

(uden mælk, æg, hvede og nødder)

Ingredienser:
300 gr. Jyttemel*
100 gr. kartoffelmel
3 tsk. salt
50 gr. gær
½ dl. olivenolie
ca. 4 dl. vand
½ revet æble
 
Fremgangsmåde:
Gæren opløses i det lunkne vand. Alle de andre ingredienser tilsættes.
Dejen skal være smidig og blød.  Hæves til dobbelt størrelse.
 
*Jyttemel består af brune ris, boghvede, majs, sukkerroer, psylliumfrøskal og kartoffelstivelse. Kan bl.a. købes i helsekostforretninger og Matas.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning