Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Allergisikker menu

Det kan være en udfordring at spise ude, når der er fødevarer, du ikke tåler. Nogle fødevareallergikere undgår derfor at spise ude af frygt for en allergisk reaktion, eller fordi de føler sig besværlige, når de skal sikre sig, at menuen ikke bringer dem i livsfare.
 
Sådan bør det ikke være, og heldigvis er blandt andet reglerne om allergi-info et skridt i den rigtige retning til at kunne give alle – inklusiv allergikere – en god mad- og smagsoplevelse.

Reglerne kræver nemlig, at du kan få oplyst de hyppigste allergener i en ret. Er du allergiker, er det dog fortsat en god idé med lidt forberedelse, inden du slår dig løs med café- og restaurantbesøg.
 

Forarbejde åbner muligheder

Det er en god idé at orientere restauranten om, hvad du ikke kan tåle, når du bestiller bord. Du kan også spørge restauranten om anbefalinger, der gør det muligt at styre uden om de ingredienser, som du ikke tåler. Ofte kan det være en stor hjælp, hvis du selv hjælper kokken ved at foreslå bestemte fødevarer.

Undgå desuden klassiske faldgruber ved at informere kokkene om, at det er vigtigt, at de forbereder maden separat ude i køkkenet. Laver kokken din mad med de samme knive, grydeskeer, spækbrætter og køkkenmaskiner, som er i kontakt med mad, du ikke tåler, kan der nemlig overføres spor af det, som du er overfølsom overfor. Derfor er det særlig vigtigt at gøre opmærksom på det, hvis du ved, at selv små mængder kan være nok til, at du får symptomer.

Det er også en god idé at spørge ind til, om retterne er lavet af sammensatte produkter. For så er det vigtigt præcist at vide, hvad de sammensatte produkter indeholder. Derfor kan det bedste også være at vælge rene råvarer, så du kan være sikker på, at der ikke skjuler sig ingredienser, der kan være farlige for dig.
 

Hvis uheldet er ude

Et grundigt forarbejde skal gerne sikre, at du trygt kan sætte dig til bords. For en sikkerheds skyld er det dog en god idé altid at have medicin med og fortælle sine nærmeste om, hvordan de hjælper i en akut situation.
 


Tjekliste til at spise ude

  • Kontakt restauranten, og fortæl om din allergi
  • Spørg gerne kokken efter anbefalinger, der kan leve op til netop dine behov.
  • Husk at spørge ind til både sammensatte produkter, varedeklarationer, tilberedning og pynt.
  • Spørg indtil du får et tilfredsstillende svar.
  • Er du i tvivl, så find et andet sted, der kan besvare dine spørgsmål fyldestgørende.
  • Vær altid forberedt på eventuelle uheld.
  • Har du en dårlig oplevelse, kan du indberette det til Fødevarestyrelsen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld nyhedsbrev

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning